Interview met Max Hurtaud – naar aanleiding van de Belgische Kampioenschappen

sep 12, 2024

Designer - Bloemenzaak:
Max Hurtaud

Max Hurtaud: “Ik wil aan de wereld laten zien dat bloemsierkunst een echt beroep is.”

Wil je weten wat de Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst inhouden? Wat het voor de deelnemers betekent en hoe ze zich er op voorbereiden? Floreview gaat op interview bij een aantal deelnemers en licht zo een tip van de sluier.

Tijdens de Actiedag bij Agora in Kontich ontmoeten we Max Hurtaud. Ook Max neemt deel aan de Belgische kampioenschappen. Benieuwd wat zijn motivatie is?

Max, kan jij jezelf even voorstellen?
Mijn beroep is florist en ik woon in Vilvoorde, bij Brussel. Ik ben geboren in Frankrijk, maar woon en werk ondertussen al 8 jaar in België. Het geven van professionele training en opleiding aan floristen en deelnemen aan of decoreren van evenementen zijn mijn belangrijkste bezigheden. Een winkel of vast atelier heb ik niet. Ik werk zowat overal ter wereld. En overal ter wereld kan je met bloemen, ook met plaatselijk materiaal, iets moois doen. Dat vind ik een heel mooi verhaal. Het is mijn doel om aan de wereld te laten zien dat florale kunst een echt beroep is.

Wat motiveert je om aan de Belgische Kampioenschappen deel te nemen?
Het Belgisch Kampioenschap is een wedstrijd en net zoals bij alle andere wedstrijden is het de bedoeling om je grenzen te verleggen en jezelf te overtreffen. Je meet je natuurlijk met je concullega’s, maar het is ook een wedstrijd met jezelf. Het doel is om je stress te leren beheersen, om iets te creëren dat je gelukkig maakt, waaraan je plezier kan beleven. En natuurlijk wil je ook andere mensen laten meegenieten en emoties oproepen bij mensen die naar je afgewerkte arrangementen komen kijken.
Gezien de stress die we hebben denk ik niet dat we veel positieve vibes uitstralen tijdens de wedstrijd, maar het uiteindelijke resultaat moet dat goedmaken.
Als je meedoet aan zo’n wedstrijd wil je natuurlijk winnen. Je wil de beste zijn. Maar voor mij is het doorgeven van mijn passie en het oproepen van een emotie met bloemwerk minstens even belangrijk.

Een beetje zoals een bezoeker die door het Louvre loopt, die een schilderij bekijkt en die de energie en emotie voelt die de schilder heeft overgegeven?
Helemaal. Of je nu een rond boeket maakt of een grote decoratie, als florist wil je een emotie overbrengen. We zijn floristen en we creëren florale kunst. Het woord ‘florale kunst’ wil niet mooi of pretentieus klinken, het is een kennisgebied dat je op school leert en alle emoties die florale kunst oproept, moeten doorgegeven kunnen worden.

Is het makkelijk om kunst te maken met wat de natuur ons heeft toevertrouwd?
Makkelijk? Zeker niet. Interessant? Zeker en vast wel! We hebben een idee van wat we exact willen bereiken, maar de weg er naartoe is nooit helemaal recht. Dus we gaan naar links, we gaan naar rechts, we gaan vooruit en we komen op onze passen terug. Het is echt een kluwen, maar na een lang proces realiseren we uiteindelijk wat we voorzien hadden. Dus het is zeker niet gemakkelijk, maar je moet weten te spelen met de elementen uit de natuur.

En als je de geluk hebt om de Belgisch kampioen te worden, wat brengt de toekomst dan?
Ik doe dit eigenlijk niet voor mijn professionele ontwikkeling. Hoewel ik nog nooit een wedstrijd gewonnen heb, ben ik toch heel erg blij met mijn parcours. Ik zou persoonlijk gewoon heel erg blij zijn om te kunnen zeggen dat ik eindelijk een belangrijke wedstrijd gewonnen heb.
Als kampioen van België kan je volgend jaar deelnemen aan de Wereldkampioenschappen in Nederland. Dat is wel een heel belangrijke deur die opengaat. Meedoen aan de Wereldkampioenschappen is bovendien één van mijn dromen. En gezien de Wereldkampioenschappen volgend  jaar doorgaan in Nederland, is dit ook praktisch haalbaar … Het is gewoon de grens oversteken. Wat afstand betreft, is dit niet verder dan meedoen aan Féerie Florale in Alden Biesen.

Heel erg bedankt, Max. We wensen je heel veel geluk toe en volgen zeker je verdere evolutie.