Interview met Katrien Goossens – Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst

sep 19, 2024

Designer - Bloemenzaak:
Katrien Goossens

Katrien Goossens: ‘Ik deel graag mijn visie en mijn stijl die ik in mijn bloemontwerpen stop.’

Wil je weten wat de Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst inhouden? Wat het voor de deelnemers betekent en hoe ze zich er op voorbereiden? Floreview gaat op interview bij de deelnemers en licht zo een tip van de sluier.

Wie ben je? Kan jij jezelf kort voorstellen? Waarom ben je bloemist geworden? Wat is je ervaring?
Mijn naam is katrien Goossens, ik ben 42 jaar en woon te Tessenderlo. Daar is ook mijn atelier gevestigd Bellaflora.
Bloemen hebben mij van kleins af aangetrokken. De liefde voor bloemen heb ik doorgekregen van mijn moeder. We haalden geregeld een vers boeket uit de bloemenwinkel en die voelde voor mij als kind aan als een snoepwinkel. De geuren, vormen en kleuren die ik daar zag vond ik geweldig. Mijn moeder was slecht te been maar we maakten toch regelmatig die wandeling voor een vers boeket. Deze uitstap maakte het boeket nog veel specialer.

Ik heb opleidingen gevolgd in het avondonderwijs bloemschikken en heb mijn diploma florist ook behaald op Syntra. Maar één van de hoogtepunten van mijn opleidingen was toch wel de Master class ‘Bloom up’ van Tom De Houwer. Zes dagen lang daagde Tom mij en mijn medestudenten uit om onze grenzen te verleggen.

Professioneel geef ik workshops in bijberoep en ik heb ook nog een vaste job als verzorgende in de thuiszorg, een job die ik ook met veel plezier doe.

Vorig jaar en ook afgelopen editie kon je mijn bloemenontwerp ontdekken in Hoogstraten Groenten en Bloemen. Dit evenement ligt me ook aan mijn hart. Het is een evenement waar 100 ontwerpers aan de slag gaan onder leiding van hoofdontwerper Tom de Houwer en ontwerpers vanuit de hele wereld. Ik zelf vind het fantastisch om samen te werken met Tom, de ontwerpers en alle vrijwilligers.

Waarom neem je deel aan de Belgische kampioenschappen bloemsierkunst? En wat betekent de wedstrijd voor jou?

Ik neem deel om mezelf uit te dagen en mijn grens te verleggen. Ik deel ook graag mijn visie en mijn stijl die ik stop in mijn bloemontwerpen. Ik vind het fijn om mensen even te laten vertragen en nodig hen uit om hun eigen verhaal te maken over mijn ontwerp.

Stel, je wint en mag volgend jaar naar Den Haag, wat is de meerwaarde van de beker voor jou?

De beker betekent voor mij en ik vermoed voor alle kandidaten een bekroning voor ons harde werk. Eén voor één geven we een stukje bloot van onze ziel. Maar ik bekijk het nuchter.
Ik zal me volledig inzetten om mijn werk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. En ik wil ook van ieder moment genieten en bovendien ook bijleren.

Hoe ziet jouw florale toekomst eruit? Of waar droom je van?

Ik droom ervan nog vele workshops te mogen geven aan volwassen maar ook aan kinderen zodat bloemschikken nog vele generaties meegaat en mensen de bloemenpracht blijven koesteren en waarderen. Ik zou ook graag deelnemen aan bloemenevenementen, zodat ik me kan blijven uitdagen.

Bedankt voor je visie, Katrien! Wij wensen je heel veel succes en zien je graag in Alden Biesen.