Interview met Bart D’hondt – Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst

sep 23, 2024

Designer - Bloemenzaak:
Bart D'hondt

Bart D’hondt: ‘Ik wil mij graag eens meten met de besten van België.’

Wil je weten wat de Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst inhouden? Wat het voor de deelnemers betekent en hoe ze zich er op voorbereiden? Floreview gaat op interview bij de deelnemers en licht zo een tip van de sluier.

Wie ben je? Kan jij jezelf kort voorstellen? Waarom ben je bloemist geworden? Wat is je ervaring?
Ik ben dus Bart D’hondt, 47 jaar, geboren en getogen Ronsenaar en al sinds 2002 zaakvoerder van mijn eigen bloemenzaak Bloemen D’hondt. Ik heb deze zaak overgenomen van mijn ouders, een familiezaak dus, die al het levenslicht zag in 1962.
Ik ben dus met groene vingers geboren, al heb ik dat zelf pas vrij laat ontdekt. Mijn hogere studies in Gent gaven mij niet de voldoening die ik zocht en zo stopte ik vroegtijdig en ging ik meehelpen in de bloemenzaak terwijl ik ook een opleiding florist volgde aan het toenmalige Cemov.

Waarom neem je deel aan de Belgische kampioenschappen bloemsierkunst? En wat betekent de wedstrijd voor jou?
Na bijna 25 jaar ervaring denk ik wel klaar te zijn voor een wedstrijd als het BK.  Ik neem ook deel aan het BK omdat Koen Van Malderen dan eindelijk zou stoppen met zagen😉. Neenee, grapje! Ik wil mij nu eens meten met de besten in België. Waar het in de wedstrijd ‘Beste bloemenzaak van Vlaanderen’ (waar ik  finalist was in 2021-2022) eerder ging om wie is er all round de beste is, wie runt er het beste een bloemenzaak, gaat het in het BK puur om wie er technisch de beste is, wie het creatiefst is. Daar ben ik heel erg benieuwd naar. Ik wil weten waar ik sta op nationaal niveau.

Stel, je wint en mag volgend jaar naar Den Haag, wat is de meerwaarde van de beker voor jou?
Mocht ik winnen, wat ik betwijfel als ik zie welke getalenteerde collega’s er meedoen, zal ik dat eerst uitgebreid vieren om daarna te bekomen met een doosje Dafalgan en mij direct te focussen op het WK, want zo ben ik wel, mijn hoofd staat nooit stil, het is steeds aan het creëren en corrigeren. Mijn vrouw wordt er zot van. – Trouwens mijn vrouw zegt ook dat ik meedoe om mijn ego te strelen… en ik kan haar daar wel niet helemaal ongelijk in geven 😉.

Hoe ziet jouw florale toekomst eruit? Of waar droom je van?
Ik ben er wel zeker van dat als je mag meedoen op het WK dat er een totaal nieuwe wereld opengaat en je toch eens zal moeten nadenken over je verdere toekomst als florist. Het kan een knooppunt in je leven zijn waarbij je een andere weg inslaat. In mijn geval zou dat bv. betekenen dat ik misschien minder in mijn eigen winkel actief zou zijn en meer onderweg zou zijn in het buitenland om  workshops te doen en demo’s te geven. Te zeggen dat dit een droom is, die ik altijd gehad heb, is ook overdreven maar het zou wel een leuke carrièreswitch zijn. Al zal ik dat tijdens een diner met kaarslicht en een glaasje Pomerol aan mijn vrouw toch nog eens goed moeten uitleggen…

Wij wensen je heel veel succes, Bart, ga ervoor!