Een ranke steel met daaraan een bloemenpracht om u tegen te zeggen, dat is de Cymbidium. Deze orchidee herken je aan de lange tak met een bloementoorts vol rode, paarse, roze, oranje, gele, groene, tweekleurige … bloemen. De bloem heeft een mysterieuze, elegante en verleidelijke uitstraling. Ze krijgt dan ook vaak de naam van Koningin der orchideeën. De bloemen ruiken zoet en kunnen wel twee à drie weken mooi blijven. Dat zijn extra troeven van de Cymbidium! Dat ze niet altijd verkrijgbaar is, maakt haar extra bijzonder en begeerlijk.
Net zoals de Phalaenopsis, Vanda, Cattleya, Paphiopedilum, Dendrobium en Oncidium behoort de Cymbidium tot de grootste groep planten ter wereld, namelijk de orchideeënfamilie. Er zijn meer dan 20.000 orchideeën, maar lang niet elke soort is geschikt als kamerplant of snijbloem.
Oorspronkelijk komt de Cymbidium uit Nepal, waar de bloem in het wild groeit aan de voet van het Himalaya gebergte op een hoogte van 1200 tot 2800 meter. Cymbidium is dus geen tropisch type. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is de plant in staat de mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Vanaf de bergen in India strekt de Aziatische Cymbidiumgordel zich uit naar China, Korea en Japan tot in het warmere zuiden.
Er bestaan een 50-tal botanische soorten. In 1900 namen de Engelsen enkele Cymbidiumplanten mee naar Europa om er mee te kruisen. Belangrijke hybriden werden oorspronkelijk gemaakt in Europese kasteeltuinen en waren een hobby van welgestelden die graag iets bijzonders in de serre hadden staan. Later werden ook veel kruisingen gemaakt in Californië, Australië en Nederland.
Momenteel zijn er meer dan 1000 verschillende Cymbidiumsoorten het hele jaar rond te verkrijgen al ligt de productiepiek in de wintermaanden. De soorten worden hoofdzakelijk ingedeeld in twee categorieën: klein- en grootbloemige Cymbidiums.
Naam
Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is Grieks voor bootje en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan. In veel Engelstalige landen heet deze orchidee dan ook, Boat Orchid.
Symboliek
De plant staat bekend als de ‘koningin der geuren’, met dank aan wijsgeer Confusius die haar zo omschreef. Traditioneel is Cymbidium een speciaal geschenk voor vrienden, de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap. Naast het ontvangen van de bloem, wordt het geven ervan ook als eer gezien. Niet gek dus, dat de snijbloem in China een populair cadeau is. Ook staat de bloem voor moraal en deugd.
Vanuit de familiestamboom (orchideefamilie) krijgt de Cymbidium nog wat extra symboliek mee. Orchideeën stonden vroeger – in de Oudgriekse tijd – voor mannelijkheid en vruchtbaarheid. Later werd de bloem in Europa meer geprezen om haar schoonheid, kracht en rijkdom.
Teelt
De meeste cymbidiumplanten worden twee tot vier jaar met de grootste zorg omringd voor ze bloeien. Pas dan kunnen ze geoogst worden. Het leuke is wel dat hoe ouder de plant wordt, hoe langer en voller de takken. De hoeveelheid takken met bloemen verschilt sterk per plant. Zo kan een jonge plant drie takken hebben en een tienjarige wel veertien. Er zijn zelfs uitzonderingen van planten met meer dan 30 bloeiende takken!
We stellen je een van de vele Nederlandse kwekers voor:
Cymbidiumkwekerij René van Eijk is gevestigd op twee locaties met een totale oppervlakte van 35.000m2. Samen verzorgen ze de productie van 375.000 takken Cymbidiums per jaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken van grootbloemige Cymbidium (orchidee) als snijbloem.
« Cymbidium Victoria is een kruising van de Brownie en de Tracey Red Away. Hierdoor is er een unieke tussenkleur ontstaan die erg mooi te combineren is en ook nog eens goed houdbaar is. De bloem is zeer geschikt voor bruidswerk! Zeker als je eens iets anders wilt dan het standaard witte bruidsboeket. »
Voor het kweken van de Cymbidium gebruikt René van Eijk de nieuwste technieken om zo duurzaam mogelijk te kweken. Het milieu wordt gespaard door insecten biologisch te bestrijden en het afvalwater wordt gezuiverd en zoveel mogelijk hergebruikt.
Naast hun productie van de snij- Cymbidium heeft René van Eijk ook een eigen veredelingsprogramma. Elk jaar worden er nieuwe kruisingen gemaakt. Deze worden geselecteerd op kleur, productie, betrouwbaarheid, bladlengte en algehele kwaliteit. Als een product aan al deze criteria voldoet, wordt dit soort in het assortiment opgenomen en kan het in de markt gezet worden.
René van Eijk zo’n 250 variëteiten ter beschikking en breidt nog uit!
Verzorging
Cymbidium is een echte krachtpatser! De bloem is makkelijk in de verzorging en blijft gemiddeld twee à drie weken mooi.
Tips voor de winkelvloer:
- 8° C is de ideale temperatuur om Cymbidium te vervoeren.
- Cymbidiums kun je net als andere bloemen beter niet op de tocht of in de volle zon zetten.
- Behandel Cymbidium als echte diva; vermijd vallen of stoten en raak het stempelkapje niet aan. Dat is namelijk zeer gevoelig. Bij beschadiging zal de bloem sneller verwelken.
- Zorg ervoor dat de flesjes onderaan de bloemstelen steeds goed gevuld blijven met water.
Tips voor thuis, voor de consument, om zolang mogelijk te genieten van Cymbidium:
- Snijd één centimeter van de bloemstelen af; schuin afsnijden is het beste.
- Zet Cymbidium in een vaas gevuld met lauw water met een schuin afgesneden steel.
- Snijbloemenvoedsel geven is bevorderlijk, maar niet noodzakelijk. Cymbidium kan goed voor zichzelf zorgen.
- Geef de Cymbidium een lichte plek. Vermijd een standplaats in de buurt van centrale verwarming, kachels en direct zonlicht. Vermijd ook tocht.
- Cymbidium in een vaas op de eettafel? Prachtig, maar liever niet in de buurt van de fruitschaal! Fruit produceert namelijk ethyleengassen waardoor de bloemen sneller verwelken of verouderen.
- De bloem heeft een teer hartje; raak het binnenste van de bloem niet aan. Dat zorgt namelijk voor het verspreiden van stuifmeel, wat weer kan leiden tot snellere verwelking.
FLORAL DESIGN
Welke betekenis hebben Cymbidiums in floral designs? En hoe percipiëren floristen deze bloem?
We tonen je hierbij een aantal creaties met Cymbidium en laten de designers aan het woord.
Moniek Vanden Berghe
“Eigenlijk kan de Cymbidium alleen een hoofdrol spelen, want zowel takken als bloemen zijn erg dominant. In deze schikking torenen zij dan ook uit boven de twee tegengestelde open bast-zuilen, begeleid door de tegenbeweging van de ranken, die op die manier balans brengen. We krijgen bijna een rolbeweging van de Allium bollen, die uitdijt in de ranken. De donkere schors sluit qua kleur aan bij het donkere hart van de bloemen. De droge Allium bollen staan ook symbool voor vergankelijkheid.”
Geert Pattyn
“Creëren met Cymbidium is een uitdaging. Het is een heel krachtige bloem. In heel eenvoudige creaties komt ze ten volle tot haar recht.”
Sören Van Laer
“Ik hou van uitdagingen. Cymbidium is niet meteen de meest evidente bloem om mee aan de slag te gaan, maar precies dit spoort me aan om er creatief mee aan de slag te gaan. Het exotische van deze bloem spreekt me aan. De hoge smalle vazen bezorgen de bloemen een elegant effect. Het kleurenspectrum past perfect in de trendkleuren van het winterseizoen 2023-2024.”
Charlotte Bartholomé
“Als ik mag kiezen met welke orchideeën ik wil werken, dan kies ik zonder twijfel voor Vanda’s. Voor Cymbidium ligt bij mij de drempel iets hoger. Eens je er mee creëert, ontdek je de vele mogelijkheden van deze bloem. Ze heeft de kracht om op zichzelf te staan. Ze heeft niet veel extra bijmaterialen nodig. Ze heeft een sterke, majestueuze uitstraling. Bovendien is ze heel dankbaar om mee te creëren, want ze is erg sterk en lang houdbaar!”
met dank aan
Cymbidium Info
in samenwerking met fotografie Lenzer fotografie
creaties: Moniek Vanden Berghe, Charlotte Bartholomé, Geert Pattyn, Sören Van Laer
Een groot deel van de creaties vind je ook terug in het winternummer 2023 van DPK Floral Magazine