Door de jaren heen is het Bloementapijt een niet te missen evenement geworden op de culturele en toeristische kalender van Brussel.

De Grote Markt van Brussel, die UNESCO Werelderfgoed is, zal opnieuw stralen in 1001 kleuren. Van donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus 2024 keert het beroemde Bloementapijt terug op het mooiste plein ter wereld.

Deze nieuwe bloemencreatie zal het resultaat zijn van een samenwerking tussen kunstenaars, tuinders en vrijwilligers uit de vier uithoeken van het land rond een uniek project.

De editie 2024 betekent meteen ook een florale première en een vernieuwing van het concept, dat zich nu openstelt voor jongeren, vrouwen en streetart.”

De 23e editie van dit efemere kunstwerk belooft nu al historisch te worden, want voor het eerst zullen dahlia’s het hoofdmotief vormen.

Het ontwerp van dit kunstwerk werd toevertrouwd aan een jonge straatkunstenares: Océane Cornille. Haar creatie is een eerbetoon aan Brussel als bloemenhoofdstad van Europa, maar ook als internationaal ijkpunt voor Art Nouveau en de geboorteplaats van het surrealisme. 

Sinds 1971 rolt het Bloementapijt van Brussel om de twee jaar zijn bloemenpracht uit op het mooiste marktplein van de wereld. Nadat de editie 2020 omwille van de pandemie moest worden geannuleerd, was de editie 2022 een terugkeer naar het oude normaal. Maar 2024 betekent een verandering: radicaal qua inhoud, maar evengoed oogverblindend qua vorm.

Het Bloementapijt is HET evenement dat je deze zomer niet mag missen. Traditiegetrouw verandert deze kortstondige creatie de Grote Markt in een reusachtig, oogverblindend doek naar het beeld van onze stad. De editie van 2024 staat in het teken van de prachtige creatie van kunstenares Océane Cornille. Haar op de Art Nouveau geïnspireerde werk herinnert aan de belangrijke rol die onze hoofdstad speelde in deze architecturale stroming.

“Het bloementapijt is een van de hoogtepunten van het Brusselse culturele leven en trekt zowel Belgen als toeristen naar de kortstondige schoonheid van een eeuwenoude kunstvorm, gemoderniseerd door de invloed van Street Art. Het is een uniek moment dat bijdraagt aan de aantrekkingskracht en dynamiek van onze stad, die in combinatie met het initiatief “bloeiende winkels” een niet te missen zomerevenement is geworden.”, benadrukt de Schepen voor Economische Zaken van de Stad  Brussel.

In het teken van verandering

Het Bloementapijt 2022 betekende een terugkeer naar de bron, en was een herinterpretatie van de motieven van Arabesken, het eerste Tapijt van 1971. Maar “Rhizome”, het motief van 2024, is op meerdere vlakken een ware breuk, hoewel het tegelijk de traditie respecteert.

Historisch gezien bestond het Tapijt van de Grote Markt voornamelijk uit begonia’s. Maar dit jaar maken die plaats voor schitterende Kempische dahlia’s. De organisatoren van het Bloementapijt van Brussel hebben die van Bloemencorso Loenhout aangesproken, die ook voor de editie 2022 al de nodige dahlia’s hadden geleverd.

Dit jaar zal meer dan 80% (1.300 m2) van het reusachtige tapijt van 1.600 m2 worden samengesteld met verse dahlia’s in verschillende kleuren en variëteiten. De dahlia is immers een bloem die in België gekweekt wordt, en die tegelijk robuust is én decoratieve waarde heeft.

Whoups, Luikse straatartiest!

Voor de organisatoren was deze verandering van bloemen een ideale gelegenheid om het imago van het tapijt te verjongen met een ontwerp dat breekt met de conventies van de voorgaande edities, en zo een nieuw publiek aan te trekken en tegelijk de trouwe fans te behouden.

Tot nu toe was het motief van het Bloementapijt altijd verbonden met een cultureel evenement, het eregastland of een jubileum. Wortelstok werd speciaal en exclusief bedacht voor het Bloementapijt. Het is een knipoog naar Brussel en de art nouveau, en een eerbetoon aan de streetart, de jeugd en het surrealisme.

Het werd ontworpen door Océane Cornille, een Luikse straatartieste, na haar studie grafische vormgeving aan de École Supérieure des Arts de Saint-Luc in Luik, onder het pseudoniem ‘Whoups’. Ze gebruikt de bewegingen van planten als metafoor voor menselijke onderwerpen.

“In mijn artistieke benadering laat ik me inspireren door het concept van de plantaardige wortelstok om de complexiteit en onderlinge verbondenheid van Brussel weer te geven. De lijnen van mijn werk staan voor de wortelstok van planten, maar zijn ook een metafoor voor de stedelijke ‘wortelstok’, waar wijken samenkomen en uit elkaar gaan in een complex en dynamisch netwerk. Net als de wortels van een plant kruisen en overlappen die lijnen elkaar, en creëren ze een dicht en organisch netwerk dat de diversiteit en vitaliteit van Brussel weerspiegelt”, verduidelijkt de jonge artieste.

Praktische info

Programma:

  • Aanleg van het Bloementapijt: 15 augustus 2024, van 9 tot 13 u
  • Officiële opening met klank- en lichtspektakel: 15 augustus 2024, rond 22 u
  • Bezoek van het balkon van het Stadhuis:
    o op 15 augustus, van 14 tot 18 u (laatste toegang: 17.30 u)
    o van 16 t.e.m. 18 augustus, van 10 tot 22 u (laatste toegang: 21.30 u)
  • Klank- en lichtspektakel: van 15 t.e.m. 18 augustus, van 21 tot 23 u (elke 30 minuten)

Tickets:

Meewerken aan het tapijt?

Wil je op 15 augustus helpen met het leggen van het tapijt op de Grote Markt? Stuur dan een begeleidende brief naar : Volunteers@flowercarpet.be

Extra info

Océane Cornille: vrouw, kunstenares, stadsmus

Na haar studie grafische vormgeving aan de École Supérieure des Arts de Saint-Luc in Luik vertrekt Océane naar Brazilië en Argentinië. Dankzij haar reizen had ze heel wat artistieke ontmoetingen. Onderweg schildert ze, maakt ze straatcollages en experimenteert ze met nieuwe technieken.

Haar creaties realiseert ze op de meest uiteenlopende ondergronden: papier, glas, muren … Océane kent geen grenzen, behalve haar eigen creatieve kracht. Schilderen, dansen, zeefdrukken, naaien … Haar universum is een uitgestrekt terrein waar haar experimenten alle kanten uitgaan.

Onder het pseudoniem ‘Whoups’ componeert ze wat ze zelf omschrijft als ‘grafische gedichten vol met symbolen, die zowel gevoelens als materialen met elkaar vermengen’.

Voor het Bloementapijt van Brussel laat ze zich voor haar artistieke benadering inspireren door de plantaardige wortelstok om de complexiteit en onderlinge verbondenheid van de stad Brussel weer te geven. Het is een metafoor voor de stedelijke ‘wortelstok’, waar wijken samenkomen en uit elkaar gaan in een complex en dynamisch netwerk.

“Elke lijn in mijn werk staat symbool voor een straat, een verbindingsweg of een sociale band in de stad. Net als de wortels van een plant kruisen en overlappen deze lijnen elkaar, en creëren zo een dicht en organisch netwerk dat de diversiteit en vitaliteit van Brussel weerspiegelt.”

Maar ook de historische elementen werden niet vergeten: zowel de iris als het water zijn prominent aanwezig. De iris, het symbool van de stad, verwijst naar de stedelijke veerkracht en het vermogen van Brussel om zich doorheen de tijd telkens opnieuw uit te vinden. Het water symboliseert dan weer de constante flow van het stadsleven, en de creatieve en regenererende kracht van de stad.

“Door deze elementen in mijn werk samen te brengen, wil ik de rizomatische geest van Brussel, zijn culturele diversiteit en zijn stedelijke dynamiek capteren. Mijn werk nodigt de toeschouwer uit om de vele facetten van de stad te ontdekken, stil te staan bij haar onzichtbare verbindingen, en haar complexe en steeds wisselende schoonheid te celebreren”, vertelt Océane  Cornille.

De uiteindelijke versie van Wortelstok is modern, elegant en dromerig en is ook een geweldige knipoog naar twee andere Brusselse specialiteiten: de art nouveau en het surrealisme.

De dahlia, koning van de grote markt

De dahlia is oorspronkelijk afkomstig van de hoogvlaktes van Mexico, waar ze in 1788 ontdekt werd door Spaanse botanisten, en werd genoemd naar de Zweedse botanist Andréas Dahl.

In de bloementaal staat ze voor de enen symbool voor erkenning en dankbaarheid, voor de anderen symboliseert ze grootsheid en pracht. Maar één ding is zeker: de dahlia is een bijzonder decoratieve bloem dankzij haar grootte, vorm en uitzonderlijke kleurenpalet.

Robuust, kleurrijk, decoratief, makkelijk te verwerken: de dahlia groeide uit tot dé favoriete bloem om wagens in bloemenstoeten en andere bloemenevents te versieren.

Omwille van al deze kwaliteiten werd ze gekozen als voornaamste element in het Bloementapijt van Brussel, editie 2024. En dat hoewel de bloem kleiner is dan de begonia en dus meer werk en (vooral) meer bloemen per m2 vergt.

Rhizome telt 585.000 dahlia’s, goed voor ruim 1.300 m2. Het is de eerste keer dat het bloemenaandeel in de uitwerking zo groot is (80% van het Bloementapijt – 450 bloemen per m2).

www.flowercarpet.be

www.floralien.be