Interview met Chantal Post – Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst

sep 4, 2024

Designer - Bloemenzaak:
Chantal Post

Chantal Post: ‘Ik stel mijn creativiteit graag op de proef.’

Wil je weten wat de Belgische Kampioenschappen Bloemsierkunst inhouden? Wat het voor de deelnemers betekent en hoe ze zich er op voorbereiden? Floreview gaat op interview bij een aantal deelnemers en licht zo een tip van de sluier.

We gaan van start met Chantal Post, floriste in Vielsalm en voorzitter van de beroepsvereniging Be-Florist.

Chantal, kan je ons een korte introductie geven van jezelf?
Ik kom uit Vielsalm, een heel klein stadje in de Belgische Ardennen. Ik heb een heel traditionele opleiding voor florist gevolgd in België na mijn humaniora. Daarna ben ik voor drie jaar naar Nederland gegaan en heb er een master in bloemsierkunst gevolgd in Vught. Die opleiding en de drie jaar die ik daarna in Nederland heb gewerkt bij Oogenlust, hebben me echt inzicht gegeven in een heel andere kant van het vak. Ik heb er heel veel ervaring opgedaan en aan mooie evenementen meegewerkt zowel in Nederland als in het buitenland.
Daarna ben ik teruggekomen naar België en heb ik mijn eigen winkel geopend in Vielsalm, in mijn geboortestad. Ondertussen heb ik al de 22ste verjaardag van mijn bloemenzaak gevierd.

Mijn winkel is een eerder traditionele bloemenzaak. Zo’n 15 jaar geleden ben ik gestart met me te diversifiëren en besloot ik om meer te doen dan alleen winkelverkoop. Ik begon met bedrijven samen te werken en mee te werken aan evenementen. Tegelijkertijd raakte ik erg geïnteresseerd in bloemenshows, zoals Fleuramour, waaraan ik verschillende keren heb deelgenomen. Ik deed ook demonstraties bij groothandelaars in België. En in 2017 sloot ik me aan bij het Floral Fundamentals team en dat gaf een extra dimensie aan mijn werk. De samenwerking met bloemisten van over de hele wereld is heel erg verrijkend. Ik ben altijd gedreven geweest door het verlangen om meer te weten en bij te leren.

Wat is er precies zo interessant aan het samenwerken met internationale floristen?

Elke regio van de wereld heeft zo zijn eigen manier van werken. Aziaten werken niet op dezelfde manier als Amerikanen of Europeanen. En dat is dus precies interessant. Het gaat niet alleen over de diversiteit aan planten die ze gebruiken, maar ook over de manier waarop ze met bloemen werken en de manier waarop ze bijvoorbeeld met bloemen in een structuren werken. Dit boeit me enorm en ik vind het heel interessant om constant vernieuwing te zoeken en niet altijd hetzelfde te doen.

Waarom ben je bloemist geworden? Je hebt passie en nieuwsgierigheid voor het beroep, maar waarom koos je voor florist en niet bijvoorbeeld voor banketbakker of chocolatier?

Ik kan je hier eigenlijk geen antwoord op geen, want ik weet het eigenlijk niet. Ik weet niet wat de aanleiding was. Er zijn geen bloemisten in mijn familie en ook geen echt creatieve mensen. Toen ik 16 jaar oud was, koos ik voor een beroep en dat was het beroep van florist. Omdat ik graag naar school ging, maakte ik wel eerst mijn middelbare school af. Daarna ben ik aan de opleiding florist begonnen en ik vond het geweldig. Het was een echte openbaring.

Was het de roep van de natuur? 

Nee, niet echt. Het is niet zozeer de natuur. Ik trek niet elke week de natuur in om urenlang materialen te sprokkelen  of om inspiratie te vinden. Het is echt de bloem zelf. Ook de technische complexiteit van het werk. Het is echt een heel compleet en rijke beroep, omdat het ons in staat stelt mooie bloemen te verkopen, maar daarnaast mogen we ook kunstenaars, createurs zijn.

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een bloemist is ook organisatie en timemanagement… En precies dat vind ik ook heel fascinerend.

Word je gemotiveerd door de verschillende taken die bloemisten dragen om hun bedrijf te runnen?

Voor mij is het een motivatie, maar dit is geen verplichting voor het beroep van florist. Er zijn veel verschillende soorten bloemisten en niet elke bloemist hoeft een winstgevende winkel te hebben en evenementen, demo’s en … te doen. Iedereen is vrij om te kiezen waar hij of zij de voorkeur aan geeft. Maar persoonlijk vind ik alle taken leuk, dus ik doe ze allemaal.

En dan is er nog het wedstrijdgedeelte. Wat motiveert je om mee te doen aan Nationale Kampioenschappen Bloemsierkunst 2024 en wat levert het je op?

Toen ik op mijn 18de aan mijn allereerste baan begon, gingen mijn collega’s naar de Nationale Kampioenschappen kijken en ze vroegen me of ik interesse had om met hen mee te gaan. Ik zei natuurlijk ‘ja’! En toen ik daar aankwam en zag wat er gebeurde, was ik zo onder de indruk dat ik besloot om hier ook ooit aan deel te nemen. De jaren gingen voorbij, ik vestigde me als zelfstandig florist, werd moeder … en toen durfde ik eigenlijk niet meer.
In 2020 ging ik toch de uitdaging aan en deed ik voor het eerst mee aan de wedstrijd en ik vond het geweldig. Het was een fantastische uitdaging. Ik won de zilveren medaille en ik zei tegen mezelf: “Deze wedstrijd moet je zeker nog eens doen.”
Na de Belgische Kampioenschappen had ik het geluk om Stefan Van Berlo te vergezellen, die België vertegenwoordigde op de Europese Kampioenschappen in Polen als zijn assistente. En opnieuw werd dit een heel spannend en uitdagende ervaring, die nog veel intensiever was dan de Belgische kampioenschappen. Zo kwam ik tot het besef dat ik van een persoonlijke uitdaging hou en dat ik mijn creativiteit graag op proef stel.

Dus je drijft eigenlijk jezelf uit je comfortzone? Wat zijn de elementen van de wedstrijd die je het meest aanspreken?

Ik hou van de ontwikkeling van het creatieve proces. Je krijgt een thema, een opdracht, met beperkingen, met dimensies, met regels die je moet respecteren. En elk van deze regels leidt je uiteindelijk naar iets anders. Het is dus echt een heel proces dat plaatsvindt. Je probeert dingen uit, je kiest materialen, je kiest bloemen. Je moet de opdracht uitvoeren tijdens een heel specifiek tijdsbestek. Je hebt geen vijf dagen om een kamer te decoreren met bloemen. En dat maakt het precies zo spannend om mee te doen aan een wedstrijd.

Hebben al deze uitdagingen invloed op je werk als florist en als evenementenorganisator, in termen van voorbereiding, tellen en timing?

Ja, absoluut, want als je een groot evenement of een bruiloft moet decoreren, moet je echt de timing respecteren. Als je om 9 uur ’s ochtends een huwelijk hebt, weet je dat je heel vroeg in de ochtend moet beginnen en dat je heel goed georganiseerd moet zijn om een zaal in een heel korte tijd bloemrijk aan te kleden. Wedstrijden en evenementen lopen hier erg parallel. Organisatie is een heel belangrijke sleutel.

Stel dat je de gouden medaille wint, hoe haal je daar dan het beste uit voor jezelf? En maakt het eigenlijk een groot verschil of je goud, zilver of brons wint?

De winnaar van de gouden medaille zal altijd meer kans hebben om gekozen te worden om les te geven in het buitenland, om demo’s te gaan doen bij de groothandel en in het buitenland, dat is zeker. Voor een internationale carrière is dat zeker de plek om naar te streven. Zilveren en bronzen medailles zijn natuurlijk ook heel erg goed.
De winnaar van deze Beker van België moet volgend jaar ons land vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Nederland. Dat is niet zomaar een competitie, het is volgens mij echt de meest prestigieuze competitie ter wereld in onze sector.
Dus ook als ik niet win, zal ik er alles aan doen om de winnaar te helpen België te vertegenwoordigen, want ik ben ervan overtuigd dat je een team nodig hebt om deel te nemen aan een internationale wedstrijd van deze omvang. Je moet echt gecoacht worden door een heel team.

Het is ook de rol is van Be-Florist, van onze beroepsvereniging, om de kandidaat te helpen zich te ontwikkelen en België te vertegenwoordigen, want het is niet zomaar een competitie, het is echt de hoogste competitie die je kunt hebben.

Kan je ons ook nog een inkijk geven in de competitie zelf? Hoe ziet zo’n wedstrijd er eigenlijk uit?

De competitie bestaat in totaal uit vijf rondes. Van de vijf opdrachten zijn er drie opdrachten die je van tevoren kan voorbereiden. Daarnaast zijn er twee verrassingsopdrachten. Voor de opdrachten die op voorhand voorbereid kunnen worden, is er een thema en zijn er een reeks beperkingen. Zo zijn er ook dimensies die gerespecteerd moeten worden. Er zijn specifieke dingen die je thuis mag voorbereiden, zaken die je in de voorbereidingstijd samen met je assistent mag aan werken en afwerking die je als deelnemer alleen met afronden.

We hebben ook een rooster ontvangen met de verdeling van de punten en er zal een jury zijn die zal controleren of we alle regels respecteren wat betreft timing, afmetingen en organisatie. We hebben een ruimte om te werken en een ruimte om onze spullen neer te zetten en alles moet respectvol gebeuren. Je moet het wedstrijdreglement meerdere keren heel goed lezen om alle subtiliteiten te begrijpen, want als bepaalde punten niet worden gerespecteerd, krijg je strafpunten.

Voor de verrassingstaken krijg je alleen een gereedschapskist en een lijst met alle materialen die je in de gereedschapskist mag stoppen: ijzerdraad, een snoeischaar … Dat is voor iedereen hetzelfde. Op het podium krijg je dan het thema en de vegetatieve materialen om de opdracht te voltooien tijdens een bepaalde tijdsspanne.

En hoe bereid je je voor op het onbekende?

Omdat ik al deelnam aan de Europese wedstrijd met Stefan, heb ik ondertussen al begrepen hoe het systeem werkt en welke verschillende taken er bij min of meer elke wedstrijd komen kijken. Er zijn terugkerende thema’s tijdens wedstrijden. Meestal moet er een floraal juweel of een bruidsboeket, een tafeldecoratie, een boeket met of zonder structuur gemaakt worden. Zo hebben we dus al drie onderwerpen ontvangen. En dus veronderstel ik dat er in de verrassingsproeven waarschijnlijk een plantendecoratie of een creatie met steekschuim of een boeket of een bruidsboeket zal zitten …

Om me hierop voor te bereiden geef ik mezelf opdrachten. Ik zeg tegen mezelf, vandaag moet je in 90 minuten een boeket maken met deze beperking, met deze techniek en met dit type bloem. En dan probeer ik verschillende manieren te vinden om het te doen. Ik doe dus eigenlijk eigenlijk aan zelfcoaching.

Wanneer ben je met de voorbereiding op de Kampioenschappen begonnen?

Sinds we de opdrachten hebben ontvangen. En vorig jaar had ik het geluk om naar de Wereldkampioenschappen van Fleurop Interflora te gaan in Manchester. Ik kreeg er de kans om demonstraties te doen. Zo ontmoette ik weer veel internationale bloemisten. Ik besloot voor mezelf dat het tijd was om te evolueren en ook op andere, nieuwe manieren te gaan werken. Dus sinds vorig jaar heb ik drie cursussen gevolgd bij internationale bloemisten. Ik heb enorm veel bijgeleerd en het was heel erg verrijkend. Het heeft me in staat gesteld om uit mijn creatieve sleur te breken en uit mijn comfortzone te komen.

Dankjewel, Chantal, voor je visie op het beroep, voor het delen van al deze fascinerende informatie. We willen je ook bedanken voor je passie, want die voelen we echt als je erover praat.  En natuurlijk wensen we je het allerbeste met de wedstrijd.