Schitterend bloemwerk bewonderen en een van onze Belgische coryfeeën herontdekken aan de Belgische kust?

Van donderdag 19 tot maandag 23 september is het gemeentehuis van Koksijde het unieke decor voor een florale editie van Koket Koksijde, een unieke samenwerking met de Gentse Floraliën.

Meesterbinders brengen met meesterlijke bloemendecoraties een ode aan Paul Delvaux, 30 jaar na het overlijden van de gevierde kunstschilder. Paul Delvaux (1897-1994) is een belangrijke vertegenwoordiger van de Belgische schilderkunst uit de 20e eeuw, Hij is vooral gekend voor zijn naakte vrouwenfiguren en voor treinen en stations, elementen die ontegensprekelijk een inspiratie vormden voor de deelnemende bloemenkunstenaars.

De expo begint in het Atrium van het gemeentehuis, waar een wervelende bloemrijke spoorlijn te bewonderen is, gecreëerd door de leerlingen van de opleiding florist van PTI-Kortrijk en hun docenten.

Ilaya en Jens, enthousiaste studenten PTI vertellen: ‘Sinds maandag zijn we hier al bezig met het opzetten van de tentoonstelling in het gemeentehuis van Koksijde rond het thema Paul Delvaux: twee dagen zijn we aan het spoor bezig geweest. We hebben een spoor gemaakt van 24 meter lang en 5 meter hoog. En vandaag werken we af en creëren we eilandjes met banken die vroeger in de trein stonden.

Er is ook heel wat voorbereiding aan voorafgegaan. Onze leerkracht Nele Destoop kwam eigenlijk met het idee van de treinsporen en leerkracht Jo Stragier heeft alles technisch uitgetekend. Met een heel team hebben we dit project uitgewerkt.

We hebben heel veel bijgeleerd. Wij zitten nu in ons laatste jaar bloemschikken en dit is het grootste project dat we gedaan hebben in drie jaar.’

Het parcours leidt de bezoekers vervolgens naar de tweede verdieping, waar het team Tim Beyens, Sara en Julie Vanneste de Kokpit omtoverde tot een salon van naakte dames getooid met schitterende barokke bloemenhoeden.

Tim, Sara en Julie ontdekten een schilderij van Delvaux met een naakte dame met vegetatieve hoed. Ze werden meteen geïnspireerd. Ze werkten een concept uit met een damessalon met perfecte bloemenvrouwen. Prachtige herfstbloemen zoals hortensia’s en dahlia’s (uit de tuin van Tim) kleuren het verhaal. Ze schreven hun idee uit:

‘Als bloemenkunstenaars vertalen wij het verhaal van Pygmalion op een unieke manier met bloemen. Het oude Griekse verhaal van de beeldhouwer die verliefd wordt op zijn eigen creatie – de perfecte vrouw die hij uit steen houwt – krijgt bij ons een nieuwe interpretatie. In plaats van steen, gebruiken wij de levendige kleuren, texturen en geuren van bloemen om de overgang van kunst naar leven te symboliseren.

Geïnspireerd door de mysterieuze en dromerige wereld van Paul Delvaux, laten we bloemen de schoonheid, passie en transformatie van dit mythische verhaal vertellen. Net zoals Galatea tot leven komt, proberen wij met onze bloemcomposities de grenzen tussen natuur en kunst te vervagen.’

Verder ontdekken we binnen dromerige surrealistische creaties van Carl Depuydt, Geert Pattyn en Katia Gilmet.

Naast de decoraties binnen is op het Theaterplein, vóór het gemeentehuis, een buitentuin aangelegd van 1000 m², met centraal een prachtige wagon type Flamme. De wagon waadt in een zee van Belgische chrysanten – Mums van het gerenommeerde bedrijf Gediflora. Ook hier brengen topfloristen meesterlijke bloemendecoraties met een knipoog naar Paul Delvaux. In een opstelling met Black Boxes worden florale installaties tentoongesteld. Alle creaties zijn gekoppeld aan een van de werken van Delvaux.

Hier ontdekken we de creaties van: Alena Malafeyeva, Hilde Verhelle, Tanya Huyghe, Oliver Luycks, Florist Verdonck, Sofie Muylle, Bloemen Marge, Fran Salomé, Leila Floral, Fleur Dewaelsche, Koenraad Fonteyne, Wim Deruyver, Seda’s Bloemenatelier, Wim Dierendonck.

Koket Koksijde is een initiatief van de gemeente Koksijde in samenwerking met de Gentse Floraliën.