Chantal Post wint goud op ‘Nationale kampioenschappen van België’

Sören Van Laer bekroond als ‘Eerste Meesterflorist van België’

Tijdens het grootse bloemenevent Féerie Florale in Alden Biesen werden op vrijdag 27 november twee kampioenen bekroond. Niet minder dan 12 floristen namen deel aan de prestigieuze wedstrijden bloemsierkunst. Gedurende twee dagen creëerden ze 5 spectaculaire creaties. Drie opdrachten mochten gedeeltelijk op voorhand voorbereid worden: een zuil in het thema New Beginnings, een creatie met als thema ‘Limburg bloesem en fruitstreek’ en een Breugheltafel. Twee verrassingsopdrachten werden volledig ter plaatse gerealiseerd.

Het werden uitdagende wedstrijden waarbij de kandidaten onder het oog van een technisch comité aan strenge reglementen gebonden werden. Bovendien moesten ze regen en wind trotseren bij de opbouw van hun grote buitenopdrachten.

Twee jury’s beoordeelden dezelfde opdrachten in het kader van verschillende wedstrijden: Nationale kampioenschappen bloemsierkunst België en Meesterschapswedstrijd Floristen.

De Nationale Kampioenschappen Bloemsierkunst

De Nationale kampioenschappen werden georganiseerd met het oog op het selecteren van een kandidaat die volgend jaar mag deelnemen aan de Wereldkampioenschappen in Den Haag (26-31 augustus). De wedstrijd werd georganiseerd volgens de regels van Florint, de internationale vakvereniging voor floristen en organisator van de Wereldkampioenschappen. De werkstukken werden beoordeeld op idee, kleur, compositie en techniek. De Wereldkampioenschappen 2025 zijn een organisatie van de Nederlandse brancheorganisatie Koninklijke VBW in nauwe samenwerking met internationale bloemistenkoepel Florint (https://worldcupfloralart.com/)

Chantal Post uit Vielsalm scoorde de hoogste punten bij deze wedstrijd. Al 30 jaar zit Chantal in het bloemenvak. Zij is een perfectionist en is voortdurend op zoek naar creatieve en technische vernieuwing. Ze gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Haar specialiteit is het creëren van structuren met takken en andere vegetatieve materialen. Zij mag zich terecht Kampioen van België noemen. Nu kan ze van start met de voorbereiding van de Wereldkampioenschappen!
Voor de kampioenschappen gingen we op interview bij Chantal Post. Lees of luister hier naar het interview: https://floreview.com/interview/interview-met-chantal-post-kampioenschappen-belgie-art-floral/

De Meesterschapswedstrijd

De Meesterschapswedstrijd is een initiatief van Vice-eersteminister David Clarinval.  De Vice-eersteminister en minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing lanceerde dit jaar de eerste Céremonie van de Meesterschapswedstrijden. Zo werden op 16 mei volgende beroepen voor het eerst feestelijk bekroond: Eerste Fotograaf van België, Eerste Kok, Eerste Kaasmeester, Eerste “Maître d’hôtel”Eerste Barista en Eerste Beenhouwer van België. Hiermee wil hij het Belgische vakmanschap bekronen omdat dit een bijzonder belangrijke sector is vanuit cultureel en economisch oogpunt. Ambachtelijke activiteiten verdienen het om erkend en geherwaardeerd te worden. “Uitmuntendheid gaat verder dan het beheersen van de regels van het vak, het wordt ook gewaardeerd op basis van het vermogen om zich te onderscheiden en een eigen stijl te tonen bij het toepassen van deze regels. Als minister van Middenstand en Zelfstandigen wil ik deze wedstrijden nieuw leven inblazen.”

Op 26 en 27 september werd voor het eerst een meesterschapswedstrijd georganiseerd voor floristen. “Ik ben bijzonder verheugd dat er een nieuwe meesterschapswedstrijd wordt georganiseerd. Het is bijzonder belangrijk de aandacht te vestigen op deze wedstrijden en hun winnaars, aangezien zij een prachtig voorbeeld zijn van de Belgische knowhow. Ik kan het alleen maar toejuichen dat de Eerste Meesterflorist van België aan deze lijst is toegevoegd. “, legt minister Clarinval uit.

Sören Van Laer: “Het is een hele eer om als eerste de titel van Eerste Florist van België te mogen dragen. Deze titel is een echte bekroning van ons vak als florist. Om een goed florist te zijn moet je niet alleen de florale technieken beheersen, je moet ook creatief zijn, goed kunnen organiseren en plannen en zakelijk talent hebben. Samen met mijn partner Aymeric Chaouche en gesteund door het team van Atelier Sören Van Laer hebben wij hard gewerkt om deze titel te behalen. Ik ben fier en trots op mijn team. Samen zullen we er verder voor gaan om voor onze klanten de beste florist van België te zijn en om België op vlak van bloemsierkunst op de kaart te zetten. Wij engageren ons bovendien om jong talent te stimuleren om vakflorist te worden door het ondersteunen van WorldSkills België.

De beste floristen van België bekronen en het vakmanschap van de vakflorist in de kijker stellen.

Het doel van deze nationale wedstrijden is om onze beste floristen te bekronen en bovenal om het vakmanschap van florist in de kijker te stellen. Florale creaties, decoraties en installaties die uitmunten in creativiteit en ook technisch sterk zijn, vind je enkel bij de vakflorist!