World Cup Floral Art 2025 – Premium partner Jodeco Glass – Podcast Jeroen Blaauw

mrt 19, 2025

Groothandel - Producent:
Jodeco Glass

JODECO  “Ik hoop dat we met het WK een nieuwe club van jonge mensen kunnen enthousiasmeren voor het vak”

Van 28-31 augustus 2025 vindt in het Nederlandse Den Haag de World Cup Floral Art plaats. Dit is voor de hele bloemensector een spraakmakend evenement. Meer dan 20 meesters in de bloemsierkunst uit de hele wereld zullen er het beste van zichzelf geven, een stand van zaken van Floristiek anno 2025 tonen en de wereld overtuigen van de kracht van bloemen.
Als informatie, inspiratie en kennisplatform voor de sector, geeft Floreview je een kijkje achter de schermen van deze organisatie. We stellen jullie de kandidaten voor, de designers demonstrateurs en performers die meewerken om er een onvergetelijke 4-daagse van te maken en natuurlijk ook de organisatie Florint en VBW voor de florist en de ondersteunende partners.

JODECO GLASS zal alle kandidaten voorzien van een door Erika Oldenhof ontworpen vaas als onderdeel van een van de opdrachten tijdens de wedstrijd.

Op weg naar de Internationale Pflanzenmesse Essen, maken we een tussenstop in Dinxperlo, een dorp op de Nederlands-Duitse grens. We hebben er een gesprek met Jeroen Blaauw, directeur bij JODECO GLASS.

In 1997 ging hij van start met een groothandel in decoratief glas. Sindsdien is Jodeco Glass uitgegroeid tot een internationale speler. Al na een jaar verhuisde het bedrijf naar een groter pand van 1000 m2. In 2003 maakten ze de grote stap naar het huidige pand aan de Anholtseweg 34 in Dinxperlo, dat in 2022 flink werd uitgebreid tot ruim 11.000 m2! Hier vind je zowel de showroom als ook het magazijn. Vandaag runt Jeroen de groothandel samen met zijn zakenpartner Joost Wieseman.

“Als groothandel in glasartikelen, denk aan vazen, windlichten en sinds kort ook een kleine collectie keramiek, bedienen we de groensector, dus bloemisten, kwekers & tuincentra. Daarnaast behoren ook grote retailers, kleine en grote cadeau- en meubelzaken tot ons cliënteel. Daarmee hebben wij toch al wat aardig succes gehad in de afgelopen jaren. En dat doe ik met veel plezier”, vertelt ons Jeroen Blaauw.

Wat zijn jullie belangrijkste markten?
“Nederland – onze thuisbasis – en Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn onze echte speerlanden. En daarnaast leveren wij in 62 landen wereldwijd.”

Hoe heb jij de markt zien evolueren?
“Bloemisten klagen eigenlijk altijd. Dat was vroeger al zo, toen de handel best wel goed ging. Inmiddels hebben ze ook wel reden tot klagen, mag ik eerlijk zeggen.
Ik heb veel veranderingen gezien, maar ook wel ten goede. Heel wat van onze klanten zijn echt wel bezig zijn met het milieu, wat vroeger helemaal geen issue was. Bloemisten zijn nu ook meer bezig met het betrekken van jongeren bij het vak, wat vroeger een soort van evidentie was, dat gebeurde gewoon.
En ik merk ook wel dat de hele markt toch wel een beetje uitgekristalliseerd is. Iedereen heeft zo zijn eigen plekje gevonden.

Toch zie ik ook een hoop bedreigingen. Jonge mensen enthousiasmeren voor het vak wordt steeds moeilijker. Er is wel weer animo, maar er is zolang niks voor het vak gedaan en het wordt steeds moeilijker… En je merkt ook dat de retail een gedeelte heeft overgenomen.

Anderzijds en dan praat ik even echt over de bloemistenbranche, merk ik dat de creativiteit en het vakmanschap blijven bestaan. En daar geloof ik in. Langzaamaan is er weer meer respect voor vakmanschap. Zo wordt de timmerman bijvoorbeeld momenteel weer gewaardeerd. En ik geloof erin dat er voor het vak van bloemist ook weer meer respect is en komt.

Het vak van bloemist kundig zijn, betekent creatief vaardig zijn. En dat is iets wat niet iedereen in zich heeft. Het is een stukje sfeermaken, een stukje vrolijkheid brengen in het leven, of troost. En dat moet je in je vingers hebben. Je kan het leren, maar je moet het ook in je hebben. En we moeten vooral niet vergeten dat er voor dit vak ook best wel betaald mag worden.

Je bent erg geëngageerd voor de sierteeltsector. Zo ben je ook partner in de wereldkampioenschappen die plaatsvinden in Den Haag in augustus van dit jaar. Waarom doe je dit?
Naarmate je wat ouder wordt, ga je je realiseren dat het ook belangrijk is dat het vak verder gaat. Dat we trots mogen zijn op onze Nederlandse bloemen, maar ook op de creativiteit van alle bloemisten die we wereldwijd hebben.

Als we dit niet willen verliezen, dan moeten we dat talent aanmoedigen. Ik vergelijk dit even met voetballen. Stel je voor dat we een heel slecht Nederlands voetbalteam hadden, dan zou het echt moeilijk zijn om jonge mensen aan te moedigen om te gaan voetballen.

Het gaat hier natuurlijk niet om voetbal, maar het is wel belangrijk om ook in onze sector voorbeelden te hebben, floristen met passie, met super vakbekwaamheid, die ver boven het gemiddelde scoren. Zij kunnen jonge bloemisten laten zien wat mogelijk is. En daar is een wereldkampioenschap uitermate geschikt voor. Ik hoop dat we met het WK een nieuwe club van jonge mensen kunnen enthousiasmeren voor het vak, zodat ook zij het weer verder kunnen uitdragen.

Het zou toch zonde zijn als het bloemistenvak er niet meer was. En dan praat ik niet voor onszelf, over het verkopen van een potje of een vaasje aan bloemisten, maar gewoon voor alle mensen.
Bloemsierkunst is een stukje expressie, troost … en dat mag niet verdwijnen.

Jullie zijn met een aantal partners die samen het touw trekken?
Ja, Decorum, Marginpar, Smithers-Oasis – een heel belangrijke partner met Chris Martens als directeur, die zich ook enorm voor de sector inzet – en wij zelf, samen met het VBW.
We willen echt wel heel graag iets moois neerzetten, maar ook iets dat bij het vak past en dat we het op een goede manier naar buiten kunnen communiceren om ook weer die mensen te enthousiasmeren over het vak, over de producten, over het hele groene sector… Ik hoop echt dat het zal werken en dat mensen er ook echt blij van worden.

Jodeco Glass mag een object ontwerpen waar de deelnemers mee aan de slag gaan. Dat is toch een fantastisch gegeven. Een product van jullie dat wereldfaam zal maken?
Dat weet ik niet, want ik weet niet of het daar speciaal genoeg voor is … Maar ik vind het wel heel leuk en ik werk ook met heel veel plezier mee om iets neer te zetten wat straks een wereldpodium krijgt. We hebben het ook gedaan voor het Nederlands kampioenschap. Daar hebben we ook een Erika-vaas (naar ontwerpster Erika Oldenhof) voor gemaakt. En die verkopen we overigens nog altijd. Nu weer in een andere kleur, een iets andere versie. En dan zie je toch dat zo iets wel blijft leven. En daar ben ik dan weer stiekem een beetje trots op.

We hebben een unicum eigenlijk, die wereldkampioenschappen in Nederland, in Den Haag. Dat is op eigen terrein spelen?
Precies daarom is het ook zo leuk om mee te doen. Ik heb er best wel even over getwijfeld, want wij zijn geen multinational … Maar, ik heb mijn compagnon kunnen overtuigen dat dit evenement ons wel exposure kan brengen en ik hoop dat onze investering zich ook zal terugbetalen. Ik vind het sowieso een eer om met zo’n club mensen zoiets neer te zetten. En ik vind het ook heel interessant om te zien hoe het er achter de schermen van zo’n evenement aan toe gaat.

Ook de locatie is natuurlijk heel bijzonder gaaf. Het wereldforumcentrum is in ieder geval een prachtige locatie. Het heeft in elk geval de allure van een wereldkampioenschap. Binnenkort vindt de Navo top er trouwens plaats. Daar mogen we toch wel een beetje trots op zijn!

Heb jij nog een droom voor deze sector?
Een droom, dat weet ik niet, maar ik heb wel nog heel wat passie voor onze sector en ik hoop dat we er met z’n allen iets moois blijven van maken. En dat we weer jonge mensen kunnen aantrekken.
Laten we hopen dat het woord bloemist weer heel positief beladen raakt, dat mensen het zien als een vak, als iets waar we weer met z’n allen vrolijk van worden. Want ellende hebben we al genoeg in deze wereld. Ik ben ervan overtuigd dat de bloemist daar zeker een mooie bijdrage kan aan leveren.

Dankjewel Jeroen.