Vandaag wordt het niet langer als abnormaal beschouwd dat een oma zich vermaakt met iets anders dan handwerkjes maken en thuis voor de tv zitten. Oma’s kunnen zich trendy kleden, hippe hobby’s doen en avontuurlijke reizen ondernemen zonder hun omgeving te choqueren. Levensstijlen kunnen veranderen, maar bepaalde klassiekers blijven, en bloemen zijn daar één van.

Vergeet oma niet te vieren op zondag 3 maart!

Wat geven we onze oma’s dit jaar? Volgens een Frans onderzoek* – en Franse grootmoeders zijn niet zo verschillend van andere Europese oma’s – zei 82% van de ondervraagde mannen en vrouwen dat ze hun geliefde oma ‘aanbidden’. Het is dus niet verwonderlijk dat 65% van hen Grootmoederdag geen ouderwets gebeuren vindt. Integendeel zelfs! En dit geldt nog meer voor jongeren onder de 25, voor wie het de beste manier is om eens ‘dankjewel, oma’ te zeggen. Generatie Z adoreert hun grootmoeders, dus er is geen excuus om het te vergeten.

We evolueren met hen mee, want de oma van vandaag is niet de oma van vroeger!

We zijn er tegenwoordig met z’n allen van overtuigd dat het mogelijk is om oma te zijn en een rijk en bevredigend leven te hebben, tot in de vroege uurtjes op het terras te drinken met vrienden, yoga te beoefenen – zelfs de omgekeerde hond houding! – en om een online sociaal leven te leiden met duizenden volgers op de netwerken. Kortom, de grootmoeder van vandaag is up to date en weet net zoveel of zelfs meer over AI, elektrische wagens, avontuurlijke reizen, muziek en natuurlijk ook van bloemen als haar (klein)kinderen.

Ren dus naar je bloemist!

Grootmoeders zijn zeker geëvolueerd, maar bloemen ontvangen, of ze geven als bedankje, is iets dat de tand des tijds heeft doorstaan! Voor Grootmoederdag zijn bloemen nog altijd het populairste cadeau: 87% van de ondervraagden noemt bloemen als hét cadeau dat grootmoeders het liefst krijgen en 93% van de grootmoeders zelf vindt dat dit het cadeau is dat ze het liefst van hun kinderen of kleinkinderen zouden krijgen.

Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, want bloemen hebben de blijvende kracht om mensen samen te brengen en emoties te delen, hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn. Daarom zeggen we ook dit jaar weer dankjewel met een boeket.

Wist je trouwens dat bloemen – waar ook ter wereld ze vandaan komen – bijna altijd door heel gepassioneerde kwekers gecultiveerd worden met heel veel aandacht voor ons milieu en onze gezondheid? Er zijn de lokale bio-kwekers, maar ook de grotere bedrijven zetten in op bio-bestrijding, op zorg voor gezonde grond, op duurzame verwarming, verpakking …
Bloemen dus niet alleen een emotioneel, maar ook een duurzaam geschenk!

Voor elke oma een boeket?

Welke stijl past bij jouw oma? Dit jaar kan je kiezen tussen een heel romantisch boeket in zacht roze tinten waar je de bijtjes hoort zoemen tussen de bloemen. Voor stoere oma’s is er natuurlijk ook een boeket met stoere bloemen zoals fel oranje Strelitzia’s in combinatie met blauwe gentiaan. Of wat dacht je van een boeket passend bij een glitter outfit? Voor oma’s die van puur natuur houden is er een boeket met echte kamille bloemetjes en Zeeuws knoopje tussen wilgentakken.

* Volgens een enquête van OpinionWay voor Lajoiedesfleurs.fr, uitgevoerd in januari 2024.

foto trendy oma: © superfierce.com.au

foto’s bloemencreaties: Aurélien Lacroix