Zin om prachtige bloemrijke tafeldecoraties te ontdekken in een sprookjesachtig kader?

Na een bloemrijke samenwerking in het Paleis op de Meir pakken Floraliën en Herita uit in Oost-Vlaanderen met BloemenBanket in het Kasteel van Laarne. 

HET KASTEEL VAN LAARNE
Het schitterende Kasteel van Laarne is één van de mooiste en best bewaarde waterkastelen van het land. De eerste steen van dit middeleeuws slot werd gelegd in de 13de eeuw. Sindsdien kende het kasteel verschillende invullingen: van versterking tot adellijke zomerresidentie. Vandaag ademt het Kasteel van Laarne nog steeds grandeur: uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de schilderachtige binnenkoer zorgen voor een onvergetelijk bezoek!

BLOEMENBANKET
BloemenBanket brengt dit erfgoed weer tot leven. Tijdens een dromerig, bloemrijk parcours van ongeveer drie kwartier krijgen bezoekers de gelegenheid om dit pareltje te ontdekken vanuit een andere invalshoek die de zintuigen streelt. Een vijftiental floristen laat zich inspireren door de weelderige vertrekken en de grandeur van het kasteel. Het resultaat? Een expo met zeer uiteenlopende, florale tafeldecoraties in de verschillende ruimtes van de burcht: van de ridderzaal tot de heksentoren. Een eigenzinnig samenspel tussen een historisch kader en florale kunst.

BLIKVANGERS van bekend floraal talent

Wim De Ruyver, florist uit Laarne:

“Met mijn kleuren en keuze van bloemen heb ik ingespeeld op het historisch karakter van het kasteel. Warme oranje-rode tinten en Gloriosa, rozen en Vanda orchideeën komen hier ten volle tot hun recht.”

Haruko Noda, floriste-keramiste uit Wetteren:

Fragiele bloemen in zachte kleuren heeft Haruko op een speelse wijze geschikt in haar keramieken vazen. Het resultaat is een romantisch tafereel passend in het kasteelkader.

Moniek Vanden Berghe, floriste uit Lievegem:

Deze ruimte was voor Moniek een echte uitdaging. Met de gebruikte materialen en het kleurenpallet is ze er perfect in geslaagd deze ruimte tot leven te brengen en sfeer te creëren.

Tim Beyens, florist uit het Heuvelland:

Als je de keuken betreedt word je begroet door een frisse fruitgeur. Tim creëerde in de keuken een heel royaal en exuberant bloemenmaal, een heus jachtfestijn met prachtige seizoensbloemen.

Gert Devos en Sébastien Vandekerckhove (Owenstudio), floristen uit Gent:

“De fantastische zwarte vloer trok meteen onze aandacht. Met contrastwerking wit-zwart speelt onze creatie speelt hierop in. Wat vorm betreft, houden wij van organische vormen.”

JONG TALENT AAN HET WERK
BloemenBanket laat ook jongeren aan het werk. We ontdekken florale patisserie van de student floristen onder leiding van Tom De Wilde van het Scheppers Instituut in Wetteren. De studenten van Tectura Melle, afdeling bloemsierkunst, creërden samen met hun docenten Dominique Bauwens en Davy Lies Fredrix een schitterende herfsttafel. PTI Kortrijk campus Wetenschap & Groen nam de uitdaging aan om de ridderzaal te decoreren. Samen met hun docenten Nele Destoop, Jo Stragier en Fred Verhaeghe gingen ze voor een fantastisch ridderbuffet in het bos. Flora en fauna verzekerd!

Scheppers Instituut
Tectura Melle, waar bloeiende floristen groeien
PTI Kortrijk, afdeling groendecoratie, jong floraal geweld

NOG VEEL MEER
Je kan ook nog prachtig werk ontdekken van Julie Vanneste (Dikkebus), Sarah Vanneste (Meulebeke), Elena Werner (Gent), Chantal Van Damme (Oosteeklo), en Kruiden Claus (Kruishoutem).

WERELDPREMIERE VAN FOTOGRAAF HANNES COUVREUR
In de Heksentoren kan je ook gloednieuw werk bewonderen van de Gentse kunstenaar Hannes Couvreur. Unwelcome Flowers #2731 is een krachtig bloemenstilleven dat volledig werd opgebouwd uit bloemen gerecupereerd van de florale expo Flowertime 2023 in het Brusselse stadhuis.

Couvreur begon drie jaar geleden met het fotograferen van verwelkende bloemen. Ondertussen is de Unwelcome Flowers-reeks uitgegroeid tot een omvangrijke collectie van honderden stillevens. De beeldtaal is sterk beïnvloed door de schilderkunst van 17de en 18de-eeuwse meesters uit de Lage Landen. Anders dan in hun werk staan niet de bloei of de perfectie centraal, maar de schoonheid van het verval en van het leven in al z’n onvolkomenheden.

PLAN JE BEZOEK EN MIS NIETS VAN DEZE FLORALE ERVARING

Waar? Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, 9270 Laarne

  • Wanneer? donderdag 12 oktober tot en met zondag 15 oktober 2023, van 10.00 tot 18.00 uur (op donderdag tot 21.00 uur).
  • Info & tickets? € 15 (VVK) | € 17 (kassa) |

Alle info op www.kasteelvanlaarne.be