De wedding season is weer van start gegaan. Wat zijn de trouwtrends van 2023-2024? Volgens de illustere weddingplanners uit de mode-industrie is er een breuk met de traditie. Bruidsparen maken zich los van de conventie en zeggen ‘ja’ tegen persoonlijke details, van strikken en corsages, jurken met couturedetails tot een heel eigen keuze van bloemwerk.

Het is een spannende tijd om voor bruiloften te werken, want ze zijn creatiever, unieker en persoonlijker dan ooit tevoren. Traditionele formats voelen als iets uit het verleden. Koppels voelen zich vrij om zich te uiten zoals zij het willen – er zijn geen regels meer. Het is geaccepteerd om de dag precies zo te laten verlopen als het bruidspaar wil, in plaats van de druk en verwachtingen van hoe het zou moeten zijn.

Katya Hutter
Katya Hutter – romantische creaties

Alles op maat

De druk wordt steeds groter om ervoor te zorgen dat je bruiloft helemaal uniek is. De bloemen moeten net zo persoonlijk zijn als de jurken die de vrouwen dragen.

Enerzijds is er een toename van traditioneel chique bruiloften met tafelkleden in kraakhelder wit linnen, antieke zilveren kandelaars, een prachtig zilveren servies en klassieke witte borden en witte bloemencreaties – een directe reactie op ‘alle kleur en patroon en gekte die elders gaande is’. Strakke en subtiele tafels worden aangevuld met grote decoratieve stukken in de feestzaal of feesttent, zoals plafonddecoraties, bloemenbogen …

Anderzijds kiezen koppels voor trendy kleuraccenten in de bloemencreaties zoals lavendel of terracotta en voor een romantische stijl van bloemwerk. De vrolijke en zachte lavendeltoon geeft een rustig en sereen gevoel. De genderneutrale kleur creëert een stabiele en positieve omgeving. In de creaties van Katya Hutter merken we dat lavendel een mooie aanvulling is op boeketten en creaties met romantische tuinrozen. Geur speelt hier ook een belangrijke rol.

Bij Annick Mertens valt dan weer op dat zalmkleuren en -tinten zorgen voor een warme sfeer.

Ook felle en opvallende blauwe kleuren zijn weer van de partij. Zo vinden we bij Nicu Bocancea een prachtig blauwe back drop met blauwe hortensia. Bij Annick vinden we stralend blauwe Delphinium boeketten.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden binnen de wedding scene. Bruiden en bruidegoms vinden innovatieve manieren om afval te beperken op een dag die in het teken staat van overdaad. 

De jurk bestaat dan bijvoorbeeld uit twee delen, perfect om het bovenstuk en/of de rok nog eens uit de kast te halen voor een passende gelegenheid.

De voorkeur gaat weer meer en meer uit naar kleine, fijne en subtiele boeketten die er ongelooflijk chic kunnen uitzien. Er wordt vaak gekozen voor bloemen en materialen die lang houdbaar zijn zoals Chrysanten, Azalea. Ze zijn bovendien goed en snel te verwerken en creëren snel effect. Bruidsparen moedigen hun gasten aan om een bos bloemen mee naar huis te nemen. Een leuke touch en een stap in de richting van een duurzamere dag.
Bewonder de innovatieve bruidsboeketten met Chrysanten in trendy frisse kleuren gemaakt door ons creatief team voor JustChrys. (met dank aan Aurélien Lacroix voor de mooie foto’s)


De Nederlandse groothandel Bart Blooms organiseerde voor de eerste keer een ‘weddingevent’ voor hun Franse klanten. Speciaal in de kijker stonden prachtige Ecuadoriaanse rozen, tuinrozen van David Austin, kunstig geschikt door Katya Hutter en tal van prachtige voorjaars- en zomerbloemen verwerkt in romantische creaties van Emily Alarcon.

Vernieuwend waren ook bruidsboeketten met Belgische Hortinno® Azalea gecreëerd door Micheline Vansintjan. Bruidsboeketten met Azalea passen perfect in de huidige duurzame trend. Je kan er perfect kleine fijne boeketten mee creëren. Azalea biedt bloem en groen ineen.  De bloeirijke plant is bovendien uitermate geschikt om op korte termijn grootse locaties bloemrijk aan te kleden. Wist je trouwens dat Azalea als snijbloem zeer goed houdbaar is op OASIS® steekschuim?

Microtrends

Corsages gedragen door bruid en bruidegom en andere gasten zijn opnieuw volop van de partij. Aandacht voor details zoals stoeldecoraties, een bloemetje bij de menukaart … zijn weer helemaal in.

Het trouwweekend

Ook het ‘trouwweekend’ stijgt in populariteit met meerdere activiteiten verspreid over een heel weekend. Denk aan een preparty de avond voor de trouw en een gezellige brunch de ochtend erna… Een feestzaal met overnachtingsmogelijkheden is dan de perfecte locatie. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat de bloemendecoraties vakkundig gemaakt zijn en lang houdbaar zijn.

Unieke locaties

Door corona werden veel bruiloften uitgesteld. Nu bijeenkomsten weer toegestaan zijn, zitten veel locaties volgeboekt met koppels die eindelijk hun liefde kunnen vieren. Leuk voor hen, maar niet voor de mensen die geen locatie kunnen vinden.
Hierdoor worden steeds meer bruiloften gehouden op unieke locaties. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, loods, een oud schoolgebouw of een kasteeltje. Hierdoor wordt jouw bruiloft ook nog eens extra speciaal. Het zijn bovendien locaties die met creatief bloemwerk heel bijzonder worden.

White & Green Wedding wonderland – Nicu Bocancea

Floraria Iris werd in 1970 opgericht door Adrian Avramita, de vader van de ons bekende Nicu Bocancea. Adrian Avramita, zijn vrouw Lida en hun twee zonen deelden de liefde bloemen. Die passie willen ze met zoveel mogelijk mensen delen. Ondertussen hebben Nicu en zijn broer de zaak overgenomen en werken er heel wat getalenteerde mensen voor Floraria Iris. De zaak uit 13 winkels in Boekarest, een bloemenatelier en een webshop.

Nicu Bocancea werd dus in de bloemen geboren. Hij besloot zijn kennis en kunde van de bloemen te perfectioneren bij de meest prestigieuze bloemisten ter wereld. Hij behaalde al heel wat prijzen en binnenkort – als Corona het toelaat – neemt hij deel aan de Europese kampioenschappen. Nicu houdt ervan om emoties te creëren met zijn werk. Zijn levensfilosofie en motto is: ‘Maak iets van niets’.

Floraria Iris is ook gekend van grootse bloemendecoraties voor evenementen en huwelijken. In Roemenië ligt het gemiddelde aantal gasten voor een bruiloft tussen de 120 à 150 mensen, maar er zijn ook feesten van 300 tot 500 mensen. “Op het grootste evenement dat door ons werd georganiseerd waren 1200 mensen aanwezig.” Floraria Iris biedt zelf de service van het organiseren van evenementen aan en ze hebben hun eigen weddingplanners, maar ze werken ook samen met andere weddingplanners. “Samen met de klanten bespreken we het budget en afhankelijk daarvan creëren we het evenement. Elke keer opnieuw proberen we het maximum uit dat budget te halen.”

“Het trouwthema van dit wit-groene droomhuwelijk werd samen met het bruidspaar na het kiezen van de locatie, een prachtige tuin uit Boekarest genaamd Loft Diplomat. Ons huwelijkspaar wilde een verfijnde bruiloft. Wij kregen de vrijheid om een magische decoratie te creëren: een wit-groen wonderland. De voorbereiding bestond uit het maken van metalen frames, het aanbrengen van rijen wijnranken op de metalen frames en het schoonmaken en sorteren van de bloemen. Het kiezen van de bloemen was een van de mooiste onderdelen van dit evenement. Een monochroom kleurenpalet met witte rozen, Eustoma, Delphinium, gipskruid en fonkelende kristallen regende uit de ‘hemel’. We hadden twee dagen nodig om de structuren voor te bereiden en 36 uur voor de bloemencreaties. Het team bestond uit 12 personen.”

De klant beslist wat er gebeurt met de bloemen na het evenement. Vaak krijgen de gasten de bloemen mee naar huis of Floraria Iris maakt nieuwe creaties met de bloemen en stuurt ze de volgende dag als geschenk naar de gasten.  

www.florariairis.ro

Klassiek chic in warme zalmkleurige tinten met een tikkeltje blauw – Annick Mertens  

Na een secundaire opleiding Handel in Sint-Niklaas en een graduaat land- en tuinbouw besloot Annick haar grootste passie te volgen: bloemen! In 2003 startte ze haar eigen bloemenwinkel ‘Onverbloemd‘ in Verrebroek (België), een winkel vol bloemendesign en poëtische hebbedingetjes. Bloemen, creativiteit & gezelligheid staan bij haar hoog in het vaandel. Annick creëert bloemstukken in haar eigen typische stijl: vrouwelijk, sprookjesachtig, natuurlijk, puur, ongedwongen, met zachte kleuren… Onverbloemd’ kenmerkt zich door op maat gemaakte boeketten & bloemstukken.

Bij haar thuis in Vrasene (België) organiseert Annick maandelijks workshops in een natuurlijke omgeving. Ervaring delen en technieken aanleren in een gezellige omgeving staan hierbij voorop! In de winter creëren de cursisten bij de houtkachel en in de zomer kunnen ze rozen snijden in Annick’s eigen rozenveld. Tijdens schoolvakanties geeft Annick bloemenkampen voor kinderen. Mensen (jong en oud) blij maken met bloemen is haar levensmotto!

Sinds een paar jaar werkt Annick op regelmatige basis samen met weddingplanner Nadine Winten van Feriatus en verzorgt zij het bloemendesign van de bruiloften. “Tegenwoordig ben je geen witte raaf meer als je een weddingplanner neemt bij het organiseren van je bruiloft. De trend is in!”

Een weddingplanner combineert  de 1001 wensen van het koppel tot een prachtig verhaal in de hoogste resolutie van perfectie. Hun taak bestaat erin meerdere leveranciers op een onzichtbare manier met elkaar te laten communiceren.  Het grote voordeel is, net als in een goed huwelijk, dat je elkaar aanvult en versterkt, dat je ieders idee respecteert en zo dicht mogelijk bij de wens van het bruidskoppel alles uitwerkt. Met sterk moodboard kan je ideeën vertalen.”

www.feriatus.be  www.onverbloemd.be

Onvergetelijke romantiek – Katya Hutter

Katya Hutter is een floral designer gevestigd in Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in het creëren van luxueuze en artistieke bloemdecors voor particuliere klanten, bruiloften & evenementen en voor de mode-industrie. Haar stijl is weelderig, overvloedig en verrassend. Haar creaties zijn seizoensgebonden en door de natuur geïnspireerd, met een artistieke flair. Katya is sterk geïnspireerd door het wonder en de schoonheid van de natuur.

Haar bloemendesigns zijn onvergetelijk en romantisch. Elk arrangement weerspiegelt de tijdloze schoonheid en unieke persoonlijkheid van haar klanten. Verleidelijk en sensueel, haar bloemen zijn gemaakt om bij weg te dromen en de speciale momenten in ons leven te vieren. Ongeacht de grootte of vorm van uw evenement, Katya belooft uw dromen tot leven te brengen. Door haar toewijding aan het bloemenvak is ze in staat om er met succes voor te zorgen dat alle klanten de best mogelijke kwaliteit en een onberispelijke service krijgen.

Afgelopen lente, had Katya het genoegen om voor een marketing evenement van David Austin een decor te creëren dat de schoonheid van de lente belichaamde. “Samen met een team van 5 bloemisten maakten we weelderige bloemstukken in tuinstijl met een gevarieerde selectie van voorjaarsbloemen. Onze hoofdbloem, de David Austin tuinroos, stal de show met zijn 12 verschillende variëteiten. Deze rozen werden zorgvuldig geselecteerd om hun unieke kleuren en geuren en werden kunstig gecombineerd met andere seizoensbloemen zoals reukerwten, ranonkels, spirea en alliums.

Het resultaat was een lust voor oog en neus. Elk arrangement barstte van de levendige tinten, delicate texturen en heerlijke aroma’s, die de aanwezigen meenamen naar een pittoreske tuinoase. De combinatie van de David Austin tuinrozen en andere lentebloemen gaf de essentie van het seizoen perfect weer en bracht een gevoel van vreugde en vernieuwing op het evenement.

 De schoonheid van de natuur blijft me verbazen. Ik voel me bevoorrecht dat ik de kans krijg om dit op zo’n speciale manier te laten zien. Ik kijk ernaar uit om adembenemende ontwerpen te blijven creëren die inspireren en verrukken.”

Photography: Sandra Von Riekhoff @divinedayphotography 
Floral Design & Production: Katya Hutter @katyahutterfloraldesign 
Garden Roses: David Austin Roses @davidaustinweddingroses
Flowers Supply: Parfum Flower Company, @parfum_flower_company