Een dennenboom vol waaiende lintjes
Tijdens een reisje begin mei in de Vulkaneifel ontdekken we in verschillende dorpjes op het hoogste punt een meterslange stam met bovenaan een krans en een dennenboom vol lintjes, een meiboom!
Walpurgisnacht
In verschillende streken in Duitsland viert men nog een eeuwenoud volksfeest: Walpurgisnacht. In de nacht van 30 april op 1 mei branden vreugdevuren op het hoogste punt van een dorp of stad om heksen te verjagen en het kwaad op afstand te houden. Duitsers gaan veelal verkleed en spenderen de nacht buiten. Het feest markeert het begin van de lente.
De volgende dag, op 1 mei, zetten ze op de hoogste punten of op het dorpsplein een meiboom op. Dit ritueel belichaamt het begin van de lente en staat symbool voor het voorjaar, voor vruchtbaarheid, nieuw leven en voorspoed. Het plaatsen van de meiboom gaat gepaard met veel ceremonie. In veel dorpen zijn festiviteiten. De dorpsbewoners versieren de top van de meiboom met papieren bloemen, lintjes en schrijven vaak ook een gedicht op de stam. Vaak plaatsen bouwheren ook een meiboom op het hoogste punt van een bouwwerk, ter bescherming van het gebouw.
Waar komt deze traditie vandaan?
Het planten van een meiboom is een oud Germaans gebruik en komt nog steeds voor in grote delen van Europa. Het ritueel gaat helemaal terug tot ver voor Christus, waar de meiboom ook al werd geplant. Op de tempel van Luxor in het oude Egypte staan zelfs nog tekeningen die dit afbeelden. In deze tijd moest de meiboom ervoor zorgen dat de farao vruchtbaar bleef, want dit gaf ook een vruchtbaar land. De Grieken, Romeinen en de Germanen gingen verder met deze traditie in het voorjaar. In die tijd bestonden er maar twee seizoenen, namelijk de zomer en winter. De zomer was goed en mooi en de winter was een verdrietig jaargetijde. Wanneer het weer zomer werd, konden de meibomen weer geplaatst worden en was het feest. Bovendien had elke boom volgens de Germanen een ziel en beïnvloedde hij elk jaar de vruchtbaarheid. Bomen waren heilig en verjoegen de demonen in de winter. Door de takken van de meiboom in grote vuren te verbranden, probeerden de Germanen de demonen in het begin van de winter te verjagen.

