MPS event brengt duidelijkheid voor de sierteeltsector
Dat aandacht voor duurzaamheid al lang een must is en voor iedereen een must moet zijn in de sierteeltsector, werd heel duidelijk tijdens het MPS Event van 4 december in het World Horti Center in Naaldwijk.
Floor Schamp van VGB, the Dutch Association of Wholesalers in Floricultural Products formuleert het als volgt: ‘Buiten dat afnemers van bloemen en planten de komende jaren door 𝐰𝐞𝐭𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠 (𝐂𝐒𝐑𝐃 of De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive ontstaan uit de European Green Deal 2019) meer en meer zullen aansturen op verduurzaming binnen de productieketen en hier ook hun 𝐭𝐨𝐞𝐥𝐞𝐯𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐬𝐞𝐢𝐬𝐞𝐧 op zullen afstemmen, levert het toeleveringsbedrijven ook 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐯𝐨𝐥𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 op en strategische kansen om stappen te zetten 𝐛𝐢𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐢𝐣𝐟𝐬𝐯𝐨𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠.
FloriPEFCR of de Flori Product Environmental Footprint Category Rules
Om een betrouwbaar inzicht in de milieu-impact van sierteeltproducten te krijgen en dus in te spelen op de toenemende vraag van consumenten en handelspartijen in Europa naar aantoonbaar duurzaam gekweekte planten en bloemen is de FloriPEFCR (Flori Product Environmental Footprint Category Rules), ontwikkeld. Dit is een eenvoudige rekenmethodiek die voortkomt uit de in 2018 gestarte Hortifootprint, een project dat medegefinancierd werd door het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en dat een initiatief was van Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en WUR. De projectgroep voor de FloriPEFCR bestaat behalve uit de bovengenoemde drie partijen uit: Union Fleurs, MPS, Glastuinbouw Nederland, Natuur & Milieu, FSI, Florverde, ABN Amro en Rabobank. PRé Sustainability en Blonk Consultants hebben de Levenscyclus Analyse (LCA)-specifieke ondersteuning verzorgd.
De FloriPEFCR, de rekenmethodiek waarmee met behulp van zestien indicatoren de milieu-impact van snijbloemen en potplanten te berekenen is, heeft begin 2024 de goedkeuring van de Europese Commissie gekregen en is dus officieel de Europese standaard voor milieu-footprintberekeningen voor snijbloemen en potplanten. Zo kunnen footprints op een uniforme manier worden berekend. Hierdoor ontstaan betrouwbare resultaten, die met elkaar vergeleken kunnen worden en gelijkheid in de sector creëren. Een mooi staaltje sectorsamenwerking waar menige bedrijfstak jaloers op kan zijn!
Sleutelwoorden zijn dus:
- verifieerbaar
- betrouwbaar
- vergelijkbaar
Een internationale aanpak
Eens de FloriPEFCR Europees erkend was, kon de systematiek worden ingebouwd in rekentools. Daarmee kunnen siertelers op een eenduidige en geverifieerde manier de milieu-impact van hun snijbloem of potplant berekenen, onderling vergelijken en monitoren. Greenhouse Sustainability (consultant in sustainability calculaties op basis van LCA) en MPS (sinds 1995 opgericht en internationaal erkend en toonaangevend op vlak van milieu-certificaten) pasten hun bestaande footprintrekentools aan zodat die voortaan op basis van de Europese standaard werken. Om te garanderen dat de tools op de juiste manier de FloriPEFCR toepassen, is afgesproken dat het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) een benchmark ontwikkelt, een soort mandje met ‘geverifieerde rekentools’, die de eenheid van zowel de methodiek als de dataverificatie en –uitwisseling bevordert op de internationale markt.
Het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is een marktgedreven initiatief dat leden van de internationale sierteeltsector samenbrengt en samenwerking binnen de sector stimuleert. Sinds 2013 maakt het Floriculture Sustainability Initiative uitwisseling mogelijk tussen toonaangevende organisaties en bedrijven in de sierteeltsector op het gebied van duurzaamheid, waardoor ze vooruitgang kunnen boeken op dit belangrijke onderwerp. Ondertussen heeft FSI 100 leden. In lijn met waar de leden zich vanaf het begin op focussen, is de FSI2025-ambitie gecentreerd rond drie pijlers – verantwoorde productie en handel, verantwoord gedrag en geïntegreerde rapportage – plus het FSI governance-raamwerk, dat een alomvattende benadering van de duurzaamheid van de internationale keten biedt.
De nieuwe versie van de HortiFootprint Calculator, onlangs gelanceerd door MPS en LetsGrow.com (bedrijf gespecialiseerd in data van de sierteeltsector) is FloriPEFCR-compliance en biedt een volledige dekking van alle impactcategorieën en levenscyclusstadia. Ook de Flori Footprint Tool, ontwikkeld door Greenhouse Sustainability, voldoet aan de richtlijnen van de FloriPEFCR. Beide tools zijn dus te vinden in het mandje van FSI als geverifieerde rekentools.
Een volgende stap waar FSI de nadruk op legt, is het gebruik van data voor communicatie naar consumenten.
Meten is weten – focus op leren en verbeteren – waarheid en geloofwaardigheid
Waarom deze tools gebruiken? De tijd is voorbij waarbij we op aannames kunnen voortgaan. Alleen de waarheid kan de sector vooruithelpen. En hiervoor is meten nodig, want meten is weten.
De HortiFootprint Calculator brengt:
- Hotspot analyse: meest relevante milieu impacts, levensfases, activiteiten, emissies
- Verbeteropties : hoeveel reductie levert overstap naar andere energiebronnen en materialen
- Monitoring: verandering in impact over de jaren
- Marketing: transparantie
- Benchmarking: referentiejaar, marktgemiddelde
- Helpt kwekers data die gevraagd worden vanuit CSRD te verzamelen en indien gewenst te delen.
De rekenmethodiek en de tools maken het mogelijk om het krachtige verhaal van bloemen en planten opnieuw met overtuiging te brengen. Met een positieve mindset en op een geloofwaardige manier kunnen we bovendien laten zien dat we als sector ons uiterste best doen om negatieve uitstoot te verminderen en positieve impact te creëren voor iedereen.
Bij de rekentools ligt een sterke nadruk op de footprint, dus op CO2 vermindering. Toch is het de doelstelling van FSI en van de sector om meer aandacht te besteden aan meer factoren:
- Klimaat
- Waterbeheer
- fatsoenlijk werk
- natuurbehoud
- circulariteit
Best practices – kwekers – handel
Tesselaar Alstroemeria
Bij Tesselaar Alstroemeria hebben ze al in 2016 het besluit genomen om bloemen te produceren zonder negatieve impact op het milieu. Wat hebben zij in die 8 jaar al gedaan?
1. Overal groene stroom ingezet
2. Gebruik van 100% gerecycled plastic hoezen
3. Overgang naar volledig LED
4. Inzet van drygairs (extra ventileren zorgt voor energiebesparing)
4. Inzet van compost van aardbeienkweker uit de buurt (circulair / grondverbetering)
5. Inzet van zuivere CO² van Twence (afvalcentrale)
Wat heeft dit nu opgeleverd?
Karolien Tesselaar: ‘Het zorgt zeker en vast voor bewustwording en je krijgt het stuur van je bedrijf beter in handen op vlak van duurzaamheid. Grootste impact heeft het gebruik van gas. Kleinste impact heeft het gebruik van de gerecyclede hoezen, maar dit is anderzijds wel uiterlijk een beeld van bezig zijn met duurzaamheid. De beste strategie is om zoveel mogelijk takken per m² te oogsten.
Door hun aandacht voor duurzaamheid is Tesselaar Alstroemeria van 125kg CO² per m² naar 97kg CO² per m² gegaan of een besparing van 22%, per steel een besparing van 17,5%.’
Gova BV, Laurierkwekerij
Gova B.V. integreert duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Hier is sprake van circulaire economie en het hergebruik van reststromen. Snoeiafval wordt bij Gova hergebruikt voor laurierolie en voor drop. Er wordt ook gezocht naar nieuwe teelten.
Footprint is volgens Jack Goossens een medaille met twee kanten. Het helpt het onderbouwd bestrijden van fake news. Het legt kwetsbare punten bloot waar we als kweker en als sector iets mee moeten doen. We moeten wel voorzichtig zijn met oversimplificatie door reductie tot één cijfer. Duurzaamheid is namelijk veel meer dan een cijfer van CO² uitstoot … Het is dus belangrijk om zorgvuldig te communiceren over footprintdata om misverstanden te voorkomen.
FM Group
Koen Druijf van FM Group benadrukt het belang van ‘waarheid’ in de sector. Alleen als we met verifieerbare feiten kunnen communiceren kan het geloof in de sector blijven bestaan. Werken aan duurzaamheid is bovendien een taak van de volledige sector. Als niet iedereen meewerkt, blijven er valse noten bestaan.
FM Group verbindt de schakels in de keten met een duidelijke focus op drie doelgroepen: de vakhandel (bloemisterij), groothandel en retail & e-tail
De productgroepen waarin FM Group opereert zijn bloemen, planten en accessoires.
Transparantie is voor FM Group de belofte voor de toekomst. Ze zorgen ervoor dat hun bedrijfsactiviteiten, de effecten ervan op mens en milieu en de impact van hun producten duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Ze houden zich aan de CSRD-wetgeving voor duurzame verslaglegging en zorgen ervoor dat alles wat ze vertegenwoordigen en waar ze aan werken geverifieerd kan worden. Daarom is transparantie bij FM Group een fundamenteel principe van de initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze kopen planten en bloemen in uit verschillende regio’s over de hele wereld en ze vinden het cruciaal dat hun klanten toegang hebben tot informatie over de producten die ze aanbieden. Deze informatie omvat details over certificering, herkomst, productieomstandigheden en de effecten op mens en milieu.
Om een milieuvriendelijkere toekomst te creëren, werkt FM Group samen met andere organisaties en initiatieven. Ze zijn betrokken bij het Floriculture Sustainability Initiative (FSI), waar ze hun krachten bundelen met collega-leden om een gezamenlijk doel te bereiken: in 2025 is 90% van onze handel afkomstig van gecertificeerde en duurzame bronnen.
FM Group berekent al sinds 2020 de footprint. Transport en commuting zijn pijnpunten.
Coloriginz
Coloriginz is een leidend platform voor bijzondere seizoensbloemen. Deze bloemen worden geïmporteerd uit de hele wereld.
Coloriginz vindt het belangrijk om data te kennen en ook data door te geven.
Ook bij Coloriginz is het de ambitie om in 2025 90% van hun volume in te kopen volgens de FSI Basket of Standards en transparant te zijn over hun MVO-ontwikkelingen. Om deze ambitie te verwezenlijken, maken ze kwekers en verschillende stakeholders in hun waardeketen bewust van de certificeringsmogelijkheden. Ze registreren hun gecertificeerde kwekers en stakeholders in hun systemen en zetten zich in om deze informatie door te geven in al hun digitale transacties en kanalen. Coloriginz vindt het daarnaast ook belangrijk om het eigen personeel te trainen in duurzaamheid. Doel van de trainingen is om meer inzicht, betrokkenheid en slagvaardigheid te creëren waardoor de duurzaamheidsdoelen in resultaten kunnen worden omgezet.
Ook voor Coloriginz is duurzaamheid meer dan enkel CO² footprint. Hun strategie is gebaseerd op 3 pijlers: een transparante bloemenketen, aandacht voor de mensen binnen de waardeketen en aandacht voor de planeet (CO² reductie, afvalvermindering en watervermindering).
Consequenties
Zoals al eerder aangegeven moeten we voorzichtig zijn met oversimplificatie door reductie tot één cijfer. Het is dus belangrijk om bij de interpretatie van de resultaten rekening te houden met de beperkingen van de berekening. Een enkel impactcijfer vertelt namelijk niets over aspecten zoals productkwaliteit, levensduur, of of het product bijvoorbeeld biologisch geteeld is. Heldere en zorgvuldige communicatie over de resultaten is daarom essentieel om misverstanden te voorkomen en de context van de gegevens goed te duiden.
De methodiek focust bovendien op milieueffecten en beschouwt houdbaarheid, esthetische waarde en emotionele aspecten als secundair.
Het cijfer op zich is ook niet veelzeggend voor consumenten. We moeten het gehele verhaal vertellen. Daar is een footprintberekening wellicht een hulpmiddel in, maar zal altijd gepaard moeten gaan met andere informatie.
En de florist?
Greenhouse Sustainability heeft speciaal voor de florist FlorIT ontwikkeld. Het is een tool om zo eenvoudig mogelijk de CO2-footprint van de bloemenzaak inzichtelijk te maken. Met behulp van FlorIT – oftewel Florist Impact Tool – weet de florist precies waardoor de milieu-impact van zijn/haar onderneming veroorzaakt wordt. En het is meteen ook een mogelijkheid om de beste kansen voor verduurzaming te ontdekken. VBW ondersteunt de bloemist alvast in het streven naar duurzaamheid en promoot de tool naar haar leden.
Besluit
De boodschap is helder: het is belangrijk om nú te beginnen met de footprintcalculatie (volgens FloriPEFCR), de informatie te delen, te blijven verduurzamen, elkaar op te zoeken en samen te werken. Vergeet echter niet dat footprintberekening enkel een hulpmiddel is en dat het altijd gepaard moet gaan met andere informatie!