We leven in tijden van onrust. De oorlog in Oekraïne en in de Gaza strook maken ons angstig. De klimaatcrisis zet een domper op ons bestaan. Discussies over gender, stijgende inflatie, boerenprotest doen veel mensen twijfelen aan hoe het nu verder moet …

Er is meer en meer nood aan positieve boodschappen of aan mogelijkheden om uit die beangstigende sferen te ontsnappen. De ons omgevende natuur en bloemen en planten kunnen ons daarbij helpen.

Floreview woonde twee trendpresentaties bij: de Groenbranche trends van Bloemenbureau Holland en de herfst/winter 2025/2026 trends van Francq Colors. Beide trendwatchers spelen in op onze onrustige wereld.

In een 4-delige reeks stellen we telkens één trend in de kijker

We gaan van start met een positieve noot! Bij Bloemenbureau Holland is deze trend vertaald naar de bloemenwereld toe en spreken we over Slow Life. Bij Francq Colors vindt trend 1 vooral plaats in de gaming wereld, Game-on of een maakbare, alternatieve wereld.

Slow Life

Moodboard Slow Life

In de bloemenwereld gaan we een zachte alternatieve wereld tegemoet met de positieve trend Slow Life. We trekken ons terug in onze eigen omgeving en we hebben de behoefte om de wereld kleiner en overzichtelijker te maken. Thuis in onze eigen kleine bubbel vinden we veiligheid, vertrouwen en verbinding. Zo verminderen we eenzaamheid en verharding, ook in onze omgeving. We voelen ons verantwoordelijk voor het klimaat en onze gezondheid en werken hier actief aan. Of we nu conservatief of progressief zijn, binnen Slow Life willen we erbij horen in onze kleine bubbel en de wereld vanuit de ratio benaderen.

Rust en natuurlijke materialen spelen de hoofdrol in het Slow Life interieur. Ambachtelijke producten worden met zorg toegepast en aangevuld met warme, natuurlijke kleuren. Vormen zijn eenvoudig en herkenbaar. Het interieur krijgt zo een rustgevend, duurzaam karakter. Bloemenarrangementen vallen op door hun pastelkleurige soberheid en hun stille aanwezigheid, we zien planten in zachte bladkleuren en met bont blad. 

De gebruikte vormen zijn eenvoudig, sober en herkenbaar. De materialen binnen Slow Life zijn voornamelijk natuurlijk, zoveel mogelijk milieuvriendelijk en duurzaam. Dat dessins niet schreeuwerig hoeven te zijn, wordt hier ook bewezen. Denk aan eenvoudige streepjes, ruitjes en natuurlijke prints van bloemen, bladeren en takken. 

Kleurenpalet 

Het kleurenpalet binnen deze stijltrend bestaat uit twee gedeelten. Enerzijds is er een rijtje zachte pasteltinten, zoals nudes, lila en lichtblauw, hoofdzakelijk bedoeld voor bloemen en planten. Groen, bordeauxrood en oker flankeren deze tonen. Daarnaast zijn er neutrale bruintinten, inclusief lichtgrijs, voor het rustgevende interieur.

Kernwaarden van deze trend

Rust, eenvoud, harmonie, natuurlijk, sober, essentieel, bewust, duurzaam, authentiek en troostend.

De trends van Francq Colors zijn iets universeler en spelen meer in op de interieurwereld. Hilde doorspekt haar trends met ideeën en voorbeelden uit de filmwereld, uit architectuur en mode. De omschrijvingen zijn extravaganter.

Game-on

De gaming-wereld is een wereld met oorlog zonder slachtoffers en is er plaats voor creativiteit en experiment.

Kijken we naar het voorbeeld van e.l.f Beauty op het gaming platform Roblox:
e.l.f. Cosmetics en e.l.f. SKIN hebben een nieuwe unieke ervaring gelanceerd, e.l.f. UP!, op Roblox, een wereldwijd immersief platform voor communicatie en verbinding. e.l.f. UP! neemt gebruikers mee op een dynamische, persoonlijke reis om succesvolle ondernemers en culturele veranderaars te worden. In e.l.f. UP! creëren gebruikers droomstartups die staan voor plaatsen en doelen waar ze het meest om geven. De zeer gepersonaliseerde ervaring bevordert een geavanceerd niveau van zelfexpressie, terwijl levensvaardigheden worden ontwikkeld, zoals financiële geletterdheid en sociale bewustwording, die gebruikers elke keer dat ze terugkeren naar e.l.f. UP! blijven oefenen.

Somerset House presenteert CUTE, een belangrijke nieuwe tentoonstelling over de onweerstaanbare

kracht van schattigheid in de hedendaagse cultuur. Van emoji’s tot internetmemes, videogames tot pluchen speelgoed, voedsel tot schattig robotontwerp, schattigheid heeft onze wereld overgenomen.

Celine Kwan collections

De esthetiek van de jaren ’90 speelt een belangrijke rol. Hello Kitty komt terug.

Alles draait om charmant, ondeugend, games met Japan als inspiratiebron.

Kernwoorden zijn:

creatief, community, optimisme

Kleurenpallet:

speelse geest van de digitale wereld met levendige kleuren zoals geel, roos, oranje en zoete pasteltinten: vibrant orange, emerald green, flowing lilac aangevuld met ocean (green), waxy yellow, dreamy mocca, digital violet, optimistic blue, rose petal, cute pink, radiant white, dopamine pink.

Materialen:

satijn, vlakke oppervlakken, melted forms, plastic re-assembled, glans, fluweelachtig, cotton candy (suikerspin), cute forms (bloemblaadjes, bacteriën …).

Ons Floreview team vertaalt deze trend in volgende creaties:

Met dank aan:

Bloemenbureau Holland

Francq Colors

Onze floristen: Aymeric Chaouche, Charlotte Bartholomé, Moniek Vanden Berghe en Sören Van Laer

Onze fotografen: Lenzer fotografie en Liesbeth Moortgat