Demian Demeuse behaalt mooie resultaten voor Art Floral

Op 8 en 9 september had ik de eer toeschouwer te zijn bij de laatste dag competitie en bij de prijsuitreiking van EuroSkills in Gdansk. Het is een unieke ervaring om het enthousiasme en de gedrevenheid van Europees jong talent op verschillende beroepsterreinen te ontdekken. Met ons kleine landje behaalden we 12 medailles in maar liefst 10 beroepen. Verrassend en bedroevend ook om te ervaren dat maar heel weinig mensen in ons Vlaamse land weet hebben van de fantastische organisatie WorldSkills en dat Vlaanderen dit project niet mee draagt.

Wat is Worldskills?

WorldSkills  werd opgericht in 1950 en heeft 85 aangesloten landen op elk continent. De WorldSkills-wedstrijd (wereldkampioenschappen) wordt in de even jaren gehouden. Meer dan 1400 deelnemers (jongeren onder de 25 jaar) testen hun vaardigheden in meer dan 50 beroepen gedurende 4 dagen voor meer dan 200.000 bezoekers. Evenementen, conferenties en een aandacht van de desbetreffende ministeries maken het tot een belangrijk evenement voor onderwijs en opleiding, maar ook tot een uniek platform voor uitwisselingen tussen de politieke wereld en het bedrijfsleven. De eerstvolgende edities van Wordskills zijn WorldSkills Lyon 2024 en WorldSkills Shanghai 2026.

Euroskills werd opgericht in 2008 en heeft 32 aangesloten landen. De Europese kampioenschappen worden in oneven jaren gehouden. Meer dan 500 deelnemers testen hun vaardigheden in meer dan 45 beroepen gedurende 3 dagen voor meer dan 100.000 bezoekers.

Promotie voor vakmanschap

De wedstrijden zijn niet alleen een soort prestigezaak van de verschillende landen die hun vakmanschap aan de wereld willen laten zien, ze bieden ook een unieke gelegenheid voor jongeren Europa- en wereldwijd met elkaar kennis te maken en te ontdekken wat er in hun beroep leeft in andere landen. De wedstrijden zijn ook open voor het publiek en zijn een uitzonderlijke kans om kennis te maken met de beroepswereld. Je kan fantastisch vakmanschap bewonderen. Jongeren kunnen er ontdekken welke beroepen er zijn. Het is een uitstekende promotie voor vakmanschap. Hoe kan je beter de vaardigheden ontdekken van schrijnwerkers, kappers, vormgevers, bakkers, slagers, koks, loodgieters, lassers, tuinaanleggers, metsers, schoonheidsspecialisten, mecaniciens, floristen … dan tijdens een schitterend georganiseerde wedstrijd voor deze beroepen of zelfs gewoonweg ontdekken welke beroepen er allemaal zijn?Floristen – Floral Art

Zelf ben ik al jarenlang actief op vlak van communicatie in de sierteeltsector. Hoe vaak moet ik vaststellen dat mensen niet weten dat er een opleiding bestaat om florist te worden, laat staan dat de floristiek als een echt beroep gezien wordt!
Worldskills draagt hier een belangrijk steentje bij. Deze organisatie stelt alle beroepen in de kijker. Door de organisatie van wedstrijden worden de technische skills van de jongeren getest en aangescherpt. Dit is een enorme meerwaarde voor het beroep. Ze tonen aan hoe belangrijk de beroepsopleidingen en beroepsstages wel zijn! Onze expert uit Vlaanderen, Aymeric Chaouche van Atelier Sören Van Laer, ondersteund door bedrijven uit onze sector (Agora Group, Smithers-Oasis, Be-Florist, Florademy …) begeleidde onze kandidaat Demian Demeuse uit Sambreville voor Euroskills. We behaalden met Art Floral deze keer geen medaille, maar Demian maakte schitterende creaties waar we als land echt fier mogen op zijn!  

België

We zijn ontzettend fier dat België deel uitmaakt van Worldskills. We hopen dat ook Vlaanderen binnenkort ook ons talent een extra duwtje in de rug geeft en dat meer Belgen de kracht van Worldskills en van vakmanschap mogen waarderen.