Sinds 1971 siert een groots bloementapijt de zomerse Grote Markt van Brussel. Het is telkens weer een ideale gelegenheid om over dit Unesco werelderfgoed te flaneren en bloemrijk te genieten van de gotische architectuur. In 2013 vervoegden de Floraliën dit tweejaarlijkse gerenommeerde evenement met Flowertime, een bloemenevent dat het prachtige stadhuis ‘in de bloemetjes zet’. Samen laten ze ons nu elk jaar genieten van groen en bloei in het centrum van de Brusselse binnenstad.

De 5de editie van Flowertime bracht deze zomer een hulde aan een Belgisch icoon, kunstenaar René Magritte, naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag. De surrealistische schilder René Magritte staat bekend om zijn speelse provocatie en geestige humor. Met zijn krachtige beeldentaal, vertrekkend van eenvoudige, bijna banale objecten, creëert hij een wereld van dubbele bodems en extra verhaallijnen. René Magritte vond dat het de taak is van de kunstschilder om de realiteit in een ander kader te plaatsen. Zijn kunst roept altijd meer vragen op dan zij kan beantwoorden. 

Een eigen interpretatie van deze boodschap lieten 23 teams van Belgische en internationale floral designers op bloemrijke wijze zien in vijftien zalen van het stadhuis. Tijdens een parcours van ongeveer drie kwartier kregen bezoekers de gelegenheid om het stadhuis te ontdekken vanuit een invalshoek die de zintuigen streelt en die tegelijk hun kijk op de omringende wereld in vraag stelt. De floristen toonden surrealistische florale kunst met een vrolijke noot.

Zo bracht het team van Moments Subtils (Sofia Tavares & Marc Noël) bijvoorbeeld een florale vertaling van ‘Ceci n’est pas une pipe’ en Atelier Sören Van Laer creëerde surreële paraplu’s met wolken van Limonium, een vegetatief paraplubos waaronder het heerlijk vertoeven is.

Sören Van Laer -Limonium Vanda
creatie: Atelier Sören Van Laer

In lijn met het surrealistische thema had ook de Grote Markt een ‘kolossale’ verrassing in petto voor de vele bezoekers die wachtten om de schitterende florale decoraties in het stadhuis te ontdekken. In de nacht van 9 op 10 augustus nam een kudde van negen levensechte houten olifanten zijn intrek op de Grote Markt. Bij hun poging om het stadhuis binnen te dringen, lieten de houten dikhuiden zowat 520 pootafdrukken achter op de Grote Markt. Het team van het Bloementapijt zette deze extra in de bloemen met prachtige dahlia’s, de sterbloem van het Bloementapijt. De olifanten zijn een spectaculaire en verrassende creatie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha. 

grote markt brussel met olifanten en dahlia
Andries Botha

De mix van een historische locatie en diverse florale invalshoeken maakt Flowertime boeiend. Dit event past helemaal in de tijdgeest en is zeer Instagrammable.

Een 18.000 bezoekers vonden hun weg naar Flowertime: veel bezoekers uit de buurlanden, met name Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar ook bezoekers uit verre landen vereerden Flowertime met een bezoekje.

Meer info en meer beeldmateriaal van de schitterende florale creaties vind je op www.flowertime.brussels

@Coloriginz @Blacktulipflowersuae @thursdofficial @ansuvanda @jimmycolors2021 @ateliersorenvanlaer @moments.subtils @floraliengent

#gloriousgloriosa #myThursd #flowertime