Op school leren studenten hoe met bloemen om te gaan, ze krijgen technieken onder de knie om creaties te maken, ze vergaren botanische kennis. Ze lopen ook stage in bloemenzaken of tuincentra. 180 studenten van de ‘École Nationale des Fleuristes de Paris’ – belangrijke opleiding voor bloemisten in Frankrijk – kregen tussen eind maart en april de kans om rechtstreeks in contact te komen met de Nederlandse sierteeltsector en te ervaren hoe en met welke passie bloemen gekweekt worden, hoe duurzaam de Nederlandse sierteeltsector is en hoe verhandeld wordt: een onmisbare schakel in de opleiding.

De studenten brachten een bezoek aan de veiling, een groothandelscentrum en aan de Keukenhof. Veredelaar Deliflor Chrysanten nam de studenten mee in het veredelingsproces en de wereld van chrysanten. Bij Marrewijk Amaryllis kregen ze uitleg over het veelzijdige en diverse Amaryllisassortiment en het teeltproces waarbij veel aandacht is voor duurzaamheid. Het verpakkingsbedrijf  Clayrton’s liet ze zien en voelen hoe vernieuwend dit bedrijf is op vlak van duurzame verpakking. Marketingbureau Concept Factory bracht consumentenkennis en trends samen voor de studenten en stelde het hele reisprogramma van de studenten samen.

Uitwisseling van kennis en ervaring

De Franse studenten, hun begeleiders en ook de deelnemende bedrijven in Nederland hadden veel vragen aan elkaar. Hoe ziet de bloemist van de toekomst eruit, wat zijn de prioriteiten, uitdagingen en wensen? Hoe worden bloemen geproduceerd en verhandeld in Nederland, hoe zit het met de traceerbaarheid, efficiëntie en vooral met de duurzaamheid? Wat kopen de consumenten morgen en hoe verkoop je dat? Waarom zijn er bloemen middenin de winter en hoe zit het met seizoensarbeid en werkomstandigheden? De meest interessante gesprekken ontstaan als je studenten van gemiddeld 25 jaar oud met ervaren ondernemers en experts in één ruimte samenbrengt. Dat is kennis- en ervaringsdeling op z’n best!  

Duurzaamheid

Heel actueel onder de nieuwe generatie bloemisten is duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op dat vlak hebben alle gastbedrijven iets te vertellen: ze zijn allemaal en met goede redenen actief en betrokken in een gezonde en toekomstbestendige sector. Met de gepassioneerde experts die een kijkje in hun keuken geven, toont de sierteeltsector hoe bedreven ze zijn op vlak van innovatie, respect voor het milieu, samenwerking en dit alles met een oneindige flexibiliteit. De floristen in spe zijn onder de indruk. De gedrevenheid die ze hier bij deze ondernemers ontdekken, geeft ook hen vleugels. Ze hebben heel wat positieve bagage opgedaan die hen kan helpen in hun professionele ontwikkeling. Voor de ondernemers is het een mooie eerste stap om de brug te bouwen naar een nieuwe generatie bloemisten in Frankrijk.

Deliflor chrysanten, kweken van toprassen op eco-vriendelijke manier

Bij chrysantenveredelaar Deliflor kan de productieketen bijna niet beter of sneller. Door het gebruik van robots naast mensenhanden om de verse stekken te laten wortelen, staan de jonge chrysanten binnen enkele uren in de kas en na 10 tot 14 dagen zitten ze in productie bij de telers in Nederland. “Ieder jaar komen er ongeveer 15 nieuwe toprassen op de markt uit de 400.000 kruisingen die we maken. Ziekteresistentie, betere weerstand, langere houdbaarheid op een eco-vriendelijke manier en uiteraard nieuwe kleuren en vormen zitten in het hart van onze selectieactiviteiten”, vertelt Bob Persoon, Market Manager bij het bedrijf. “Als je weet dat het gemiddeld tussen 2 en 7 jaar duurt om een nieuw ras op de markt te brengen, is het opletten dat we de juiste keuzes maken!” Samen met de andere chrysantenveredelaars en -kwekers is Deliflor verenigd in Stichting Chryson. Gezamenlijk doen ze markt- en consumentenonderzoeken, volgen nauwlettend de trends en voeren de promotiecampagne ‘Just Chrysanthemum’, waarmee ze de vele mogelijkheden laten zien om met chrysanten te scoren bij consumenten.

Van Marrewijk Amaryllis: aandacht voor duurzame energie en verpakking

Iets verder op, maar nog steeds in het mooie Westland, kweken Lisa en Arno van Marrewijk al 10 jaar lang 6 soorten amaryllissen. Hun met zorg gesorteerde stelen worden naar alle delen van de wereld geëxporteerd. “Duurzamer, schoner en leuker”, zo maken ze eigen keuzes om hun onderneming toekomstbestendiger te maken. Arno vertelt de studenten hoe ze in de loop der jaren hun energieverbruik drastisch gereduceerd hebben. Hun nieuwste investering is een WKO-installatie en zonnecollectoren waarmee ze zomers warmte opslaan voor in de winter en ‘s winters kou voor in de zomer. Een nieuw duurzaam initiatief is ook de 100% papieren verpakking. Voortaan beschermen papiersnippers in plaats van plastic de fragiele bloemknoppen. Lisa is benieuwd naar de reacties van de studenten. Ze laat hen bovendien ook kunstig gemaakte creaties met Amaryllis zien, waarbij ze er de nadruk op legt dat het Amaryllis assortiment zoveel breder is dan de gekende grote rode en witte bloemen.   

Clayrton’s, pionier op vlak van milieuvriendelijke verpakking

Clayrton’s, die al 20 jaar innoveert met een duidelijke duurzaamheidsstrategie, is ook aanwezig om een ‘touche parfaite’ aan dit event toe te voegen. Het bedrijf pioniert op dat gebied, met grondstoffen afkomstig uit Europa en in Frankrijk gefabriceerde hoezen en verpakkingen. Diane Goupy, Sales Nederland bij de verpakkingsfabrikant laat verschillende nieuwe hoezen zien en voelen. De beweging naar milieuvriendelijk geproduceerde bloemen vraagt logischerwijs om duurzamere verpakkingen, zonder het gewilde gevoel, kleuren en structuur links te laten liggen. “We investeren veel in het uitvinden en -proberen van nieuwe materialen (op basis van bieten, zetmeel …) en geloven dat ze in de toekomst meer ruimte en aandacht krijgen van de consumenten. De nieuwe generatie bloemisten spelen daarin een sleutelrol!”.

Met dank aan Concept Factory www.conceptfactory.eu, www.ecolenationaledesfleuristes.fr, www.deliflor.nl, www.marrewijkamaryllis.com, www.clayrtons.com