creatie Mieke Hoflack

Plantencentrum HET WILGENBROEK kreeg een nieuwe look. We vinden een plaatsje op een prachtige nieuwe duurzame parking en de open deuren van de grote serres vol planten en tuinmaterialen verwelkomen ons. In 2020 namen Tineke Van Paemel en haar man Simon D’Hoore het twintigjarige plantencentrum van Tinekes ouders over. Als jonge en enthousiaste ondernemers besloten ze tuincentrum een nieuwe dynamiek te geven. “We waren net op tijd klaar met onze verbouwingen en herstructuratie voor onze jaarlijkse opendeurdagen van februari”, vertelt Tineke. “De bezoekers zijn heel tevreden. Nu kan je makkelijk parkeren bij ons en kom je rechtstreeks binnen in de serres”. Simon vult aan : “Met de nieuwe inrichting kunnen we ten volle gebruik maken van alle beschikbare ruimte, waardoor ons plantencentrum groter lijkt.”

Je wandelt tussen prachtige tuinplanten en kan ideeën opdoen voor je eigen tuin of terras. Blikvanger zijn natuurlijk de schitterende Helleborus planten van eigen makelij. Thierry Van Paemel en zoon Tom zijn de drijvende krachten achter de Helleborus kwekerij. Door middel van innovatie en harde inzet werden al tal van nieuwe rassen gekweekt die ze wereldwijd verkopen. En ze blijven werken aan de uitbreiding van het assortiment. Alle planten worden met de hand bestoven en de nieuwe selecties, die ze elk jaar verkrijgen, bieden ze in de eerstvolgende jaren te koop aan. In het eigen plantencentrum ontdek je de primeurs!

Helleborus is een winterbloeier en dus bij de start van het nieuwe jaar één van de eerste bloeiers in de tuin. Een unieke gelegenheid voor plantencentrum Het Wilgenbroek om opendeur dagen te organiseren en al hun klanten en alle liefhebbers van de tuin uit te nodigen om naar Oostkamp te komen. Om zo’n bezoekje extra boeiend en interessant te maken, organiseren Tineke en Simon ook tal van activiteiten: een kunsttentoonstelling, een florale installatie met Helleborus, workshops, culinaire activiteiten en een wedstrijd voor floristen (in spe) en flower lovers.

creaties Els Geerdens en Martine Meeuwssen

Dit jaar zorgde het florale team Martine Meeuwssen en Els Geerdens voor schitterende florale decoratie. Els creëerde een natuurlijke paravent ingevuld met natuurlijke takken en Helleborus. Martine dekte een unieke Helleborustafel met Helleborus op voetjes op een bedje van mos.

Maar liefst 27 florale kandidaten namen deel aan de Helleborus Award die het Wilgenbroek dit jaar voor de 9de keer organiseerde. Aan elke deelnemende categorie werd een prijs verleend:

Freddy Verhaeghe: prijs professionele floristen met een echte Natural-Art creatie

Oliver Luyckx: prijs florist in wording met een sculpturaal-architecturaal werk

Lieke Goole: prijs student bloemsierkunst met een heel verfijnde bloemenspiraal

Met een heel bijzondere krans met een hart van rietgras omringd door een beweging van Helleborus werd Annelies van Damme (volwassenenonderwijs) de publiekslieveling.

Een dikke proficiat aan alle deelnemers en natuurlijk in het bijzonder aan de winnaars.

De Helleborus Award is een schitterend initiatief die de creativiteit van studenten, liefhebbers en professionele floristen bevordert en hen helpt om grenzen te verleggen. Het is bovendien een unieke kans om de kracht van floraal werk een podium te geven.

www.hetwilgenbroek.be