World Cup Floral Art 2025 – Deelnemer – Chantal Post

mrt 14, 2025

Designer - Bloemenzaak:
Chantal Post

Chantal Post: ‘Ik hou van de ontwikkeling van het creatieve proces tijdens wedstrijden.’ 

Vorig jaar kroonde Chantal Post zich tot Belgisch kampioen. Het bezorgde haar meteen een ticket om deel te nemen aan de World Cup Floral Art (28-31 augustus 2025) in Den Haag. Hoe heeft ze de nationale kampioenschappen ervaren? Wat drijft haar? Hoe bereidt ze zich voor op de meest prestigieuze wedstrijd in onze sector? In dit interview deelt Chantal haar ervaringen, inzichten en dromen.

 Chantal, hoe heb je het winnen van de Belgische kampioenschappen ervaren? En wat heeft het voor jou gebracht?
Het winnen van de Belgisch Kampioenschappen op Féerie Florale was een memorabele en onvergetelijke ervaring. Als deelnemer was het moeilijk om de eindrangschikking objectief in te schatten, waardoor de overwinning een echte verrassing en dus ook een enorme vreugde was.

Professioneel gezien heeft deze titel mijn positie in de wereld van de bloemsierkunst versterkt. In mijn dagelijkse praktijk merk ik een gevoel van trots bij mijn klanten, wat mij een ongelooflijke boost geeft. Mijn bedrijf is gevestigd in een landelijke omgeving en deze overwinning bewijst dat het heel goed mogelijk is om zelfs ver van de stad een betekenisvolle carrière op te bouwen. Je moet wel accepteren dat de vooruitgang in zo’n omgeving soms langzamer kan gaan.
Wat professionele kansen betreft, heb ik al een aantal leuke projecten gedaan in België zoals de decoratie van het kerstconcert van onze koninklijke familie, maar ik heb nog niet ten volle de vruchten geplukt van mijn titel. Het is aan mij is om deze prestatie verder te promoten. Op dit moment concentreer ik me op de voorbereiding van de World Cup Floral Art in Den Haag. Ik ben wel van plan om in de toekomst meer tijd aan dit aspect te besteden.
Naar mijn werk toe heeft deze ervaring me ook aangezet om mijn creatieve grenzen te verleggen en mijn vaardigheden te blijven verfijnen.

Wat motiveert je om mee te doen aan wedstrijden?
Toen ik op mijn 18de aan mijn allereerste baan begon, gingen mijn collega’s naar de Nationale Kampioenschappen kijken en ze vroegen me of ik interesse had om met hen mee te gaan. Ik zei natuurlijk ‘ja’! En toen ik daar aankwam en zag wat er gebeurde, was ik zo onder de indruk dat ik besloot om hier ook ooit aan deel te nemen. De jaren gingen voorbij, ik vestigde me als zelfstandig florist, werd moeder … en toen durfde ik eigenlijk niet meer.

In 2020 ging ik toch de uitdaging aan en deed ik voor het eerst mee aan de wedstrijd en ik vond het geweldig. Het was een fantastische uitdaging. Ik won de zilveren medaille en ik zei tegen mezelf: “Deze wedstrijd moet je zeker nog eens doen.”
Na die Belgische Kampioenschappen had ik het geluk om assistente te zijn van Stefan Van Berlo, die België vertegenwoordigde op de Europese Kampioenschappen in Polen. Opnieuw werd dit een heel spannende en uitdagende ervaring, die nog veel intensiever was dan de nationale wedstrijd. Tijdens de Europese Kampioenschappen in Manchester 2023 deed ik zelf een demo en kreeg ik de kans om het werk van de kandidaten van dichtbij te bekijken en met heel veel internationale collega’s te praten. Door dit alles kwam ik meer en meer tot het besef dat ik van een persoonlijke uitdaging hou en dat ik mijn creativiteit graag op proef stel.
Het winnen van de Belgische Kampioenschappen 2024 in Alden Biesen was voor mij dus de kers op de taart en ik verheug me er enorm op om aan de Wereldkampioenschappen in Den Haag deel te nemen, de voor mij meest prestigieuze competitie ter wereld in onze sector.

Meedoen aan het WK is zonder twijfel een van de grootste eerbetuigingen in mijn carrière. De kans krijgen om mijn land te vertegenwoordigen op zo’n prestigieus evenement is een enorm voorrecht. Het is al meer dan 25 jaar geleden dat België deelnam aan het WK en deze editie is vooral belangrijk omdat ik de eerste Belgische vrouw ben die deze rol op zich neemt. Tot nu toe hadden alleen mannen de kans om België te vertegenwoordigen en deze mijlpaal vervult me met grote trots.

Naast de eer is het ook een fantastische kans om mijn creatieve grenzen te verleggen en om te wedijveren met uitzonderlijk getalenteerde floristen van over de hele wereld. Deze unieke ervaring, een mix van creativiteit, zinvolle uitwisselingen en uitdagende perspectieven, zal ik voor altijd zal koesteren.

Welke elementen van een wedstrijd spreken je het meest aan?
Ik hou van de ontwikkeling van het creatieve proces. Je krijgt een thema, een opdracht, met beperkingen, met dimensies, met regels die je moet respecteren. En elk van deze regels leidt je uiteindelijk naar iets anders. Het is dus echt een heel proces dat plaatsvindt. Je probeert dingen uit, je kiest materialen, je kiest bloemen. Je moet de opdracht uitvoeren tijdens een specifiek tijdsbestek. Je hebt geen vijf dagen om een kamer te decoreren met bloemen. En dat maakt het precies zo spannend om mee te doen aan een wedstrijd.

Hebben al deze uitdagingen invloed op je werk als florist en als evenementenorganisator?
Ja, absoluut, want als je een groot evenement of een bruiloft moet decoreren, moet je ook echt de timing respecteren. Als je om 9 uur ’s ochtends een huwelijk hebt, weet je dat je heel vroeg in de ochtend moet beginnen en dat je heel goed georganiseerd moet zijn om een zaal in een heel korte tijd bloemrijk aan te kleden. Wedstrijden en evenementen lopen hier erg parallel. Organisatie is een heel belangrijke sleutel.

Hoe bereid je je voor op zo’n wedstrijd?
Ik heb ervoor gekozen om mezelf te omringen met een vertrouwde kring van professionele vrienden met wie ik ideeën en technieken kan delen. Hun waardevolle advies zal helpen om mijn creaties te verfijnen.

Voor wat de verrassingsopdrachten betreft, doe ik aan zelfcoaching en geef mezelf opdrachten. Vandaag moet je in 90 minuten een boeket maken met deze beperking, met deze techniek en met dit type bloem. En dan probeer ik verschillende manieren te vinden om het te doen. Ik heb ook aan een collega / vriend gevraagd om verrassingsopdrachten uit te schrijven met de thema’s die al bekend zijn.

Heb je een bepaald doel voor ogen voor het WK?
Allereerst wil ik stukken creëren waar ik trots op ben en ik wil ook plezier beleven aan dit avontuur. Daarnaast heb ik niet de pretentie om een revolutie teweeg te brengen in de bloemsierkunst of om het wiel opnieuw uit te vinden. Voor mij is het heel erg belangrijk dat elke designer een duidelijke artistieke visie laat zien bij elke proef gebaseerd op nauwkeurige technieken en met een vleugje innovatie. Tot slot is het mijn doel om op het podium te staan tijdens de laatste verrassingsopdracht op zaterdag 30 augustus en zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Dat zou een prachtig verjaardagscadeau zijn! (Chantal is jarig op 1 september)

Welk belangrijk floraal project naast de Wereldkampioenschappen staat er nog op jouw bucketlist?
Ik zou het liever florale dromen noemen!  Allereerst wil ik een betekenisvolle bijdrage leveren aan het vak in België, omdat ik denk dat veel jonge mensen die net beginnen zich niet bewust zijn van alle mogelijkheden die ons beroep biedt. Vervolgens heb ik het plan om een volledige en theoretische handleiding over bloemsierkunst te herschrijven, die als basis kan dienen voor het onderwijs. Tijdens ontmoetingen met grote namen in ons vak heb ik gemerkt dat sommige landen over dergelijke lesmethodes beschikken waardoor je stijlen leert verkennen en kan experimenteren. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n instrument een positieve bijdrage kan leveren aan de evolutie van de Belgische bloemsierkunst.

Ook voor mijn onderneming wil ik nog verschillende projecten realiseren, vooral binnen de evenementenbranche. Werken aan grotere decoratieprojecten geeft me enorm veel energie. Hoewel de risico’s groter zijn, bieden ze zoveel artistieke mogelijkheden en technische en organisatorische uitdagingen die ik enorm boeiend vind.
Meewerken aan publicaties zoals bijvoorbeeld voor DPK Floral Magazine wil ik ook graag verder doen. Dit soort samenwerkingen dwingt me namelijk om mijn creativiteit telkens opnieuw uit te dagen en op zoek te gaan naar innovatieve artistieke oplossingen.

En tot slot, wat zou je jonge floristen willen meegeven die hun carrière willen opbouwen in onze bloemensector?
1) Wees nieuwsgierig! Ontdek, observeer en stel vragen. Leren gebeurt niet alleen achter een scherm, maar vooral in de praktijk. Bezoek tentoonstellingen, neem deel aan evenementen en ga in gesprek met ervaren collega’s.

2) Geloof in je dromen! Iedereen heeft zijn eigen unieke pad en het is belangrijk om je ambities te durven volgen, zelfs als ze groot lijken. Passie en doorzettingsvermogen openen altijd deuren.

3) Experimenteer!  Iedereen moet zijn eigen specialiteit vinden en daarvoor moet je dingen uitproberen. Wees niet bang om te reizen en stages te doen bij gerenommeerde bloemenwinkels in verschillende Europese steden. Dankzij sociale media is alles veel toegankelijker geworden: stuur een bericht naar een bloemist die je bewondert en vraag of je aan een van zijn projecten mag meewerken. Dit is de beste manier om je eigen ervaring op te bouwen.

Wie is Chantal Post en hoe is ze florist geworden?
Ik kom uit Vielsalm, een heel klein stadje in de Belgische Ardennen. Ik heb een traditionele opleiding voor florist gevolgd in België na mijn humaniora. Daarna ben ik voor drie jaar naar Nederland gegaan en heb er een master in bloemsierkunst gevolgd in Vught. Die opleiding en de drie jaar die ik daarna in Nederland heb gewerkt bij Oogenlust, hebben me echt inzicht gegeven in het brede vak van florist. Ik heb er heel veel kennis opgedaan en aan mooie evenementen meegewerkt zowel in Nederland als in het buitenland.
Terug in België heb ik mijn eigen winkel geopend in Vielsalm, mijn geboortestad en onlangs heb ik al de 22ste verjaardag van mijn bloemenzaak gevierd.

Mijn winkel is een eerder traditionele bloemenzaak. Zo’n 15 jaar geleden ben ik gestart om me te diversifiëren en besloot ik om meer te doen dan alleen winkelverkoop: samenwerken met bedrijven, decoreren van huwelijken en evenementen en deelnemen aan bloemenshows Féerie Florale. Ik doe ook demonstraties bij groothandelaars in België. In 2017 sloot ik me aan bij het Floral Fundamentals team en dat geeft een extra dimensie aan mijn werk. De samenwerking met bloemisten van over de hele wereld is heel erg verrijkend. Ik ben altijd gedreven geweest door het verlangen om meer te weten en bij te leren.

Waarom ben je bloemist geworden?
Ik kan je hier eigenlijk geen antwoord op geven. Ik weet ook niet wat de aanleiding was. Er zijn geen bloemisten in mijn familie en ook geen echt creatieve mensen. Toen ik 16 jaar oud was, koos ik voor een beroep en dat was het beroep van florist. Omdat ik graag naar school ging, maakte ik wel eerst mijn middelbare school af. Daarna ben ik dus aan de opleiding florist begonnen en ik vond het geweldig. Het was een echte openbaring.

Was het de roep van de natuur?
Nee, niet echt. Het is niet zozeer de natuur. Ik trek niet elke week de natuur in om urenlang materialen te sprokkelen of om inspiratie te vinden. Het is echt de bloem zelf en de technische complexiteit van ons werk. Het is een heel compleet en rijk beroep, omdat het ons in staat stelt mooie bloemen te verkopen, maar daarnaast mogen we ook kunstenaars, createurs zijn. Een van de belangrijkste kwaliteiten van een bloemist is ook organisatie en timemanagement… En precies dat vind ik ook heel fascinerend.

Jij wordt dus gemotiveerd door de verschillende aspecten van het vak?
Voor mij is dit inderdaad een motivatie, maar dit is geen verplichting voor het beroep van florist. Er zijn veel verschillende soorten bloemisten en niet elke bloemist hoeft een winstgevende winkel te hebben en evenementen, demo’s en … te doen. Iedereen is vrij om te kiezen waar hij of zij de voorkeur aan geeft. Maar persoonlijk vind ik alle taken leuk, dus ik doe ze allemaal.