World Cup Floral Art 2025 – Organisatie – Interview met Marco Maasse en Bram Rijkers VBW voor de Bloemist
World Cup Floral Art 2025: een blik achter de schermen bij organisator VBW voor de Bloemist
Interview met Marco Maasse en Bram Rijkers
Van 28 tot 31 augustus vindt de prestigieuze World Cup Floral Art 2025 plaats. We nemen jullie graag even mee achter de schermen om een blik te werpen op de organisatie van zo’n kampioenschap. We gingen hiervoor in gesprek met Marco Maasse, lid van het directiecomité van Florint en Algemeen Directeur van VBW Nederland en Bram Rijkers, Operationeel Directeur VBW Nederland.
De World Cup Floral Art 2025 is een initiatief van Florint en wordt dit jaar georganiseerd door de Nederlandse beroepsvereniging VBW.
Bram Rijkers: “Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met het WK voetbal. De FIFA, de internationale voetbalfederatie is eigenaar van de World Cup en daarnaast is er een organiserend land dat instaat voor de praktische organisatie. In de bloemenwereld is Florint eigenaar van de World Cup Floral Art en wij, VBW Nederland als lid van Florint, zijn dit jaar het organiserende land. Wil je als beroepsfederatie graag de organisatie in handen nemen, dan moet je je kandidaat stellen bij Florint en een bidbook opstellen met wat, waar en hoe je dit project wil realiseren. De leden van Florint stemmen hierover en maken een keuze. Voor het WK 2025 is de keuze dus op Nederland gevallen. We hebben 6 jaar geleden het bidbook ingediend en toen al is er voor Nederland gekozen. Het is heel belangrijk om dit zo lang op voorhand te weten, want als je een prestigieuze locatie zoals het Worldforum in Den Haag wil reserveren, dan moet je dat heel snel kunnen vastleggen. We hebben meteen een optie genomen toen we het bidbook hebben ingediend. Dat bleek achteraf ook geen overbodige luxe omdat de agenda van de locatie al goed vol zat rond het moment dat wij het WK wilden organiseren.”
Marco Maasse: “En omdat Florint ondertussen steeds meer een internationale organisatie is geworden, hebben wij in ons laatste bidbook – we hadden er al een ingediend voor de Europese Kampioenschappen die uiteindelijk in Polen zijn doorgegaan – gezegd dat wij voor de titel van Wereldkampioenschappen wilden gaan en niet meer voor Europese Kampioenschappen. Dit heeft enerzijds met uitstraling te maken, het is een wereldwijd evenement, maar anderzijds is het ook logisch omdat er ook deelnemers zijn uit landen buiten Europa. En zo zijn wij de eerste die het Florint WK mogen organiseren.”
Zijn dit nu de enige Wereldkampioenschappen?
Marco Maasse: “Verschillende organisaties kunnen nationale of internationale kampioenschappen organiseren. Internationale gezelschappen zoals Fleurop of Euroflorist, die internationaal georganiseerd zijn, kunnen makkelijk internationale kampioenschappen inrichten. Ze zijn wel beperkt tot de bloemisten die deel uitmaken van hun groep. De Florint World Cup Floral Art staat open voor alle floristen van over de hele wereld. Als de bloemist aangesloten is bij de beroepsorganisatie van zijn/haar land, dan kan hij/zij deelnemen. Ook landen die geen lid zijn van Florint kunnen via hun beroepsfederatie iemand afvaardigen. Leden van Florint hebben wel voorrang. Een eerste deadline van inschrijving is voor leden van Florint, die, ook al hebben ze nog geen kandidaat, toch al een plek kunnen claimen. Vervolgens komen de andere landen aan bod – voor zover er nog plaatsen (tot 24 deelnemers) zijn. Zo neemt de beroepsfederatie van Japan deel zonder lid te zijn van Florint.”
Waarom viel de keuze op het WorldForum in Den Haag?
Marco Maasse: “Een belangrijke vraag hierbij is welke uitstraling je met een Wereldkampioenschap wil bereiken? Het Worldforum Den Haag is een locatie op wereldniveau. Hier worden belangrijke evenementen georganiseerd. Net voor ons vindt de NAVO-Top hier plaats. Hiermee willen wij ons natuurlijk niet vergelijken, maar als dit soort organisaties voor het WorldForum kiezen, dan betekent dit dat het voor de uitstraling van de World Cup Floral Art wel een goede keuze is. Daarnaast zijn er ook een aantal praktische redenen. Den Haag heeft met het WorldForum de grootste theatermogelijkheid van Nederland. Het biedt nogal wat vierkante meters aan ruimte om een totaalprogramma te bieden. Dus naast de Kampioenschappen is er ook plaats om workshops en demonstraties en inspiratiemomenten te organiseren. Het is direct gekoppeld aan hotelfaciliteiten. Het is bovendien goed gelegen tussen Airport Rotterdam en Schiphol. Vanuit beide plekken ben je in een half uur op locatie.”
VBW is de Nederlandse beroepsorganisatie en speelt een belangrijke rol in het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van bloemsierkunst in Nederland. Welke rol speelt het WK bij deze doelstelling?
Bram Rijkers: “Wat we in ieder geval hopen te bereiken is dat we met het WK aan een groot publiek kunnen laten zien wat het vak allemaal in zich heeft, hoe mooi het vak wel is en met hoeveel passie er in het vak gewerkt wordt. We hopen op die manier een positieve vibe rond het beroep van bloemist te kunnen creëren. Anderzijds moet het ook een plek zijn waar de internationale bloemistenwereld elkaar kan ontmoeten, waar je inspiratie en ideeën kan opdoen en waar je kan leren van de wereldtop. En hopelijk nemen de bezoekers-bloemisten die inspiratie ook mee naar huis en passen ze bepaalde zaken ook in hun eigen bedrijf toe.”
Marco Maasse: “We hopen dat deze kampioenschappen ook bijdragen aan meer beroepstrots, trots op wat we kunnen en doen. Dus niet alleen een verhaal naar de consument en niet alleen vakmatige inspiratie naar bloemisten en medewerkers toe, maar een bevestiging dat we veel meer zijn dan een clubje van ondernemers die zich wat bezighouden met bloemen. Bloemisten kunnen namelijk echt een meerwaarde zijn in het leven van mensen. Ze kunnen bepaalde levensgebeurtenissen een extra mooie kleur geven met bloemen. Het WK moet de hele internationale bloemistenwereld helpen om iets minder bescheiden te zijn op dit vlak en meer trots te zijn op wat ze doen.
En als laatste doelstelling willen we als WK de hele sector helpen om te laten zien dat we geen club zijn van bedrijven en producten die een giftige bijdrage leveren aan de toekomst wereldwijd. We willen laten zien dat we een waardevolle, duurzame en gezonde sierteeltsector zijn.”
Op welke manier wil het WK de duurzaamheid in de kijker stellen? We zijn als sector in vergelijking met andere sectoren best wel goed bezig, maar we hebben nog wel wat stappen te zetten.
Bram Rijkers: “Duurzaamheid zal op verschillende plekken terugkomen op het WK. Wat betreft de niet-vegetatieve materialen die gebruikt worden, zullen we kiezen voor het meest duurzame alternatief of voor een product dat gerecycled kan worden of dat van gerecyclede materialen gemaakt is. Een opdracht met steekschuim zal met de meest duurzame variant van steekschuim zijn. Wat bloemen betreft, werken we met sponsoren samen die we speciaal geselecteerd hebben en waarvan we weten dat ze zo duurzaam mogelijke producten aanbieden. Dat hoeft niet noodzakelijk een Nederlands product te zijn. De producten van Marginpar komen van hun kwekerijen in Afrika, waar zij heel veel werk maken van watermanagement, energiemanagement, het opzetten van lokale communities binnen de bevolking om die mensen werk, zorg en een goede toekomst te bieden. 100% CO2 neutraal zal alles niet zijn, maar we kunnen op die manier wel laten zien welke stappen we als sector al ondernomen hebben en dat we de verantwoordelijkheid opnemen om met een zo duurzaam mogelijk product te werken.
In haar show ‘Growth’ neemt Hanneke Frankema ook een stuk duurzaamheid mee en ze zal laten zien waar de sector mee bezig is, welke ontwikkeling er is en welke stappen we nog te zetten hebben. We mogen onze ogen namelijk ook niet sluiten voor wat nog niet goed is.”
Er is nog een heel activiteitenprogramma naast het Wereldkampioenschap. Wat mogen we precies verwachten?
Bram Rijkers: “Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er WK opdrachten waar het internationale (vak)publiek ook kan naar kijken. En tussendoor zijn er demonstraties op het podium en workshops die verzorgd worden door de Floral Fundamentals.
Zaterdagavond moet het hele klapstuk van het event worden. Dan komt er een theaterprogramma op het grootste theaterpodium van Nederland voor 1500 mensen. Tijdens die avond zullen twee dingen centraal staan: de laatste opdracht van het WK voor de top 10 en de prijsuitreiking en daarnaast de florale show ‘Growth’ van Hanneke Frankema samen met jong Nederlands talent. Meteen ook een knipoog naar aandacht voor verjonging in het vak. Op zondag hopen we alles nog te kunnen laten zien aan consumenten, scholen … Scholen worden hier actief voor uitgenodigd en krijgen een ander tarief dan andere bezoekers.
Tijdens het WK zullen we proberen zoveel mogelijk content te maken zodat we de hele wereld kunnen laten zien wat er tijdens het WK allemaal gecreëerd is en wat er gebeurd is. Zo kunnen de 24 topfloristen een rolmodel blijven spelen in hun eigen land, maar ook in andere landen. Rolmodellen zijn heel belangrijk voor ons jong talent.
Marco Maasse en Bram Rijkers en hun rol in het WK
Marco Maasse:
“Ik begon best al een tijdje terug bij VBW en ik werd uitgenodigd om het Nederlands Kampioenschap te bekijken met de toenmalige voorzitter. Hij kon er uren in rondlopen en zich erin verdiepen … zelf had ik het na 10 minuten gezien. Dus als je me vraagt wat is je rol en verbinding en inhoudelijkheid met het WK, dan ben ik blij dat Bram dit in de dagelijkse praktijk aanpakt. Uiteraard, ik vind bloemen en planten prachtig en mooi. Ze spelen een heel belangrijke rol in het leven van iedereen en zeker in het leven van de bloemist. Ik vind het heel knap wat die topfloristen allemaal kunnen maken, zelfs het boeket van de florist lokaal vind ik al heel kunstig en knap. Zelf kan ik het niet en zal ik het ook nooit leren. Ik beken op dat vlak altijd snel kleur. Ik ben vooral beroepsmatig fan. Inhoudelijk heb ik iets minder voeling met het WK, maar ik vind het heel erg fijn en eervol dat we dit mogen organiseren. Mijn rol als Algemeen Directeur van VBW is op dit vlak heel erg bescheiden. De organisatie ligt veel meer in de handen van Bram samen met het hele team dat erbij betrokken is.
Bij het WK staat vooral het vakmanschap centraal. Tijdens zulke wedstrijden worden ook wel innovaties geboren die verdergezet kunnen worden. Het ondernemerschap is hier wel aan verbonden, maar de focus ligt echt wel op het creatieve.”
Bram Rijkers:
“De belangrijkste rol spelen alle mensen die straks op de vloer aanwezig zijn. En wij proberen ervoor te zorgen dat ze dat straks ook zo goed mogelijk zullen kunnen doen.
Ik vind het ontzettend leuk om dit te mogen organiseren, een unieke kans en een echte eer om dit als Nederland te mogen doen met alle mensen die erbij betrokken zijn. We zijn al een drietal jaar geleden begonnen met de voorbereiding en nu komt het moment van het event wel daadwerkelijk dichtbij. Het wordt dus steeds concreter, duidelijker en intensiever! We hebben ook een heel goed team dat ervaren is in het organiseren van wedstrijden, weliswaar vooral landelijke wedstrijden, maar er zitten ook mensen bij met internationale ervaring rond de Skills wedstrijden en andere Europese kampioenschappen. Ik ben alvast trots met wat we aan het doen zijn en hoe we het aan het doen zijn en hopelijk zal dit straks leiden tot iets heel moois, iets heel groots, dat ook heel veel positieve aandacht voor ons vak zal geven.
Het kernteam bestaat uit 5 mensen: Linda houdt zich bezig met coördinatie van de wedstrijd, Erika bekijkt vooral het vaktechnisch programma op het event zelf (demo’s en workshops …), Jaap Wisse is vooral bezig met logistiek, Erna doet vooral communicatie en PR en ticketing. Zelf neem ik vooral het algemene stuk op mij en de contacten met de sponsoren. En daaromheen zitten weer nog een heleboel andere mensen die zich weer met andere dingen bezighouden en die dan weer gecoördineerd worden door de 5 mensen van het kernteam.
Met Florint wordt nauw afgestemd als het gaat om het programma en om de wedstrijd. Florint is ook verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van de wedstrijd. De jury, de technische commissie … worden door Florint samengesteld. Er is heel wat inbreng en initiatief vanuit Nederland, wij doen heel wat voorzetten en Florint pakt dit dan zelf verder op. Wedstrijdopdrachten zijn door ons uitgedacht en ontwikkeld en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de technische commissie van Florint.
Nederland is als organisator zelf verantwoordelijk voor ticketing, sponsoring … voor de hele realisering van de begroting. Vanuit Florint is er wel een bijdrage voor deelnemende landen, maar hier staat dan weer een tegenprestatie tegenover zoals organisatie van de ledenvergadering, een partnerprogramma …Het financiële risico van de organisatie ligt dus volledig bij VBW Nederland.