World Cup Floral Art – deelnemer – Franka Roenhorst
Franka Roenhorst: “Ik ben een enorme strever en wil altijd knallen en voor het WK zal ik meer dan mijn best doen.”
Franka Roenhorst leren we kennen tijdens de Nationale Kampioenschappen Bloemsierkunst in het Nederlandse Gorinchem tijdens Trendz 2024. Ze kan er een ticket bemachtigen om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen. Zo komt meteen een van haar grootste dromen uit!
Wie is Franka? Hoe is ze in de bloemsierkunst terechtgekomen? Wat is haar grootste passie? En wat roepen de Wereldkampioenschappen bij haar op? We hebben een hele reeks vragen voor haar in petto. Een goede manier om haar beter te leren kennen!
Nauwelijks 10 jaar oud weet ze al dat ze later graag iets met haar handen wil doen, een creatief beroep. Haar ouders komen beide niet uit het vak maar creatief zijn ze wel! In de basis school wordt ze tijdens een open dag bij AOC Terra VMBO al getriggerd door de groenopleiding. Op haar 12de verhuist ze naar het noorden van Nederland en daar kiest ze voor de middelbare schoolopleiding VMBO AOC Terra in Assen. Als daar de afdeling bloem voorbij komt, is ze meteen verkocht. Op de MBO Opleiding in Groningen volgt ze Niveau 4 Bloem en Design en behaalt ze meteen ook haar ondernemersdiploma.
“Maar ik heb het vak pas echt geleerd toen ik stage liep bij bloemisten. Eerst kwam ik terecht bij Bloemstylist Hans Zijlstra. Na een maand kon ik er ook op zaterdagen aan het werk. In mijn laatste jaar mocht ik ook nog stage lopen bij Hanneke Frankema die toen nog een winkel had in Sneek. In deze beide bloemenzaken heb ik echt het meeste geleerd. Hans heeft mij toen ook opgegeven voor mijn eerste wedstrijd. Door die deelname was ik echt verkocht aan ons mooie vak!”
Haar levenspad is niet echt bezaaid met rozen. Niets is haar zomaar komen aanwaaien. Altijd heeft ze hard moeten knokken voor wat ze waard is. Maar dit verklaart ook haar grote drijfveer.
“Hoe hard je ook tegen iets aanloopt, hoe groot de angst misschien ook is, het komt altijd goed. Je moet gewoon dicht bij jezelf blijven en weten waar je naar toe wil. Dromen komen echt uit, als je maar gelooft in jezelf. Ik heb bovendien geleerd dat iedereen een eigen pad heeft en dat die van mij bestaat uit iets meer hobbels en bobbels.”
Haar grootste passie vindt ze in het werken met bloemen. “Dit zijn echt prachtige producten en er zijn zoveel kleuren, soorten, vormen, geuren … Wie wordt daar nu niet happy van? Hiermee dagelijks aan de slag gaan in onze eigen winkel (sinds 2019 is Franka mede-eigenaar van Bloemstylist Hans Zijlstra, een winkel die vooral gericht is op de zakelijke markt) en ze daarnaast ook nog gebruiken in de wedstrijden, die veelzijdigheid, daar word ik echt gelukkig van. Met bloemen werken, creatief zijn en mensen helpen is toch het leukste wat er is. Als een klant zegt: Franka wat heb je dit prachtig gemaakt. Of een bruidspaar zegt: alles klopte aan onze bruidsbloemen. Of als er een familielid is overleden en de nabestaande komt na een tijdje terug voor een bosje bloemen en ik krijg een dankjewel voor wat ik toen voor hen gemaakt hebt, dan ben ik zo dankbaar …”
Met welke producten werk je het liefst? Welke bloemen, welke planten, welke bijmaterialen?
“Ik vind het heel erg moeilijk om te kiezen met welke bloemen ik het liefste werk. Ik kan genieten van een prachtige ranonkel maar ook van een gloriosa of een allium…. Elke bloem heeft zijn of haar charme en elk seizoen heeft iets moois te bieden. Voor planten is dit eigenlijk net zo. Elke plant heeft haar kwaliteiten. Het ligt er ook vaak aan waarvoor je een plant wil gebruiken. Een mooie bladplant kan een schitterende toevoeging zijn aan een bruidsarrangement. Planten met ranken kunnen een mooie surplus zijn in een groot arrangement en juist de verfijning betekenen als wedstrijdelement. Qua bijmaterialen heb ik echt geen voorkeur. Ik vind dat je met van alles iets moet kunnen maken. Natuurlijk is draad een favoriet, omdat dit zo veelzijdig is, maar ook takken en of (gedroogde) ranken kunnen echt prachtig zijn om mee te werken.”
Wat inspireert jou het meest?
“Er is heel veel dat me inspireert. Ik kijk naar wat collega’s doen, maar ook pure vormgeving kan inspirerend zijn net als kleuren, de natuur, objecten en ook vakbladen … Voor wedstrijden haal ik heel wat uit Pinterest. Ik kijk er vooral naar vormen en die vertaal ik dan naar mijn eigen bloemwerk.”
Hoe zou jij je persoonlijke stijl omschrijven?
“Dat vind ik een heel lastige vraag. Mijn werk is vaak niet heel groot qua afmetingen, omdat ik vaak wat verfijnder en kleiner werk. Toch denk ik dat ik heel allround ben, ik kan met heel veel materialen dingen maken. Wat design betreft, heb ik een voorkeur voor ronde vormen. Op vlak van kleur heb ik wel lievelingskleuren, maar ik kan evengoed met alle kleuren werken. Nuances vinden in kleuren vind ik erg leuk om te doen. En misschien typeert dat mijn werk uiteindelijk.”
Wat is je meest geliefde bloemschiktechniek?
“Mijn favoriet is de frame techniek: een basis maken met wat voor materiaal dan ook – natuurlijk of niet levend materiaal – en hierin de bloemen verwerken.”
Hoe blijf je innovatief?
“Social media spelen hierin een grote rol. Je hoeft maar op Instagram of Facebook te kijken en je ziet van alles voorbij komen van collega’s wereldwijd. Daaraan kan je goed zien wat de trends zijn. Of ik ze volg? Ja en nee. Ik probeer vooral heel echt dicht bij mij zelf te blijven en iets te maken wat ik mooi vind. Is dat altijd innovatief? Misschien niet, maar men zegt toch niet voor niks dat het wiel al is uitgevonden. Dat geldt ook zeker in ons vak. Het is precies wat je zelf maakt van een bepaald materiaal, van bloemen… Ik probeer innovatief te blijven door veel te testen, te kijken wat een materiaal doet, wat je ermee kan en welke mogelijkheden het nog meer kan dan waar het misschien voor bedoeld is.”
Wat zijn jouw sterke eigenschappen en waar heb je het moeilijk mee?
“Ik denk dat ik goed kan organiseren. Ik maak altijd duidelijke planningen, zowel voor mijn wedstrijden als in mijn werk op de zaak. Ik kan ook goed luisteren naar anderen. In de winkel zie en hoor ik altijd alles. Al ben ik bezig met een klant dan kan ik nog goed meekrijgen wat er bij mijn collega’s gebeurt. Soms is dit ook wel een valkuil, maar toch zie ik het als een goede eigenschap.
Ik vind het lastig om dingen uit handen te geven, ik wil alles altijd liefst zelf doen, zelf de touwtjes in handen houden en dit niet alleen in de winkel maar ook bij wedstrijden en privé. Misschien omdat ik dan zeker weet dat iets goed komt? Toch probeer ik dit steeds meer los te laten. Het hoeft en kan niet altijd perfect zijn.”
Heb je wel eens een blunder begaan? En wat heb je daaruit geleerd?
“Leuke vraag.. mijn allereerste wedstrijd was een blunder of … blunder is misschien niet het juiste woord, maar het ging niet zoals het moest gaan. Ik werkte nog maar kort bij Hans op de zaak toen hij me al inschreef voor een boekettenwedstrijd. Ik had dit nog nooit gedaan en wist dus ook niet wat te verwachten. Wij moesten een handgebonden boeket met constructie maken op een glazen vaas die wij van de organisatie kregen. Ik had direct een idee en ben onmiddellijk met de uitvoering ervan begonnen. Af en toe had ik wel wat overleg met Hans maar die liet me toch echt mijn idee uitvoeren. En omdat hij mij wat liet spartelen, heb ik dus een te zware en te grote ondergrond gemaakt voor de verhouding tot de vaas. Mijn constructie kon helemaal over de vaas heen worden gezet waardoor je die niet meer zag en je mijn boeket ook nog met moeite uit de vaas kon halen. De jury bestaande uit Pascal Koelewijn en Max van de Sluis hebben me toen gediskwalificeerd omdat mijn boeket eerder een object was. Na de wedstrijd zijn ze naar mij toe gekomen en hebben ze uitleg gegeven waarom. Was het een wedstrijd voor een object arrangement geweest, dan was ik 1e geworden. Die woorden zijn me altijd bijgebleven. Het is mijn drijfveer geworden om door te vechten en elke keer nog hoger te eindigen.”
Op welke persoonlijke prestatie ben je het meest trots?
“Vanaf mijn eerste wedstrijd heb ik er altijd van gedroomd om Nederlands kampioen te worden. In de 12 jaar dat ik als bloemist actief ben, heb ik bijna aan elke wedstrijd deelgenomen. Maar elke keer was het net niet. Bij één wedstrijd haalde ik op een halve punt na de eerste plaats niet. Ik was wel blij met een plaats in de top 3 … maar dat is natuurlijk niet de kampioen. Ik ben dus heel erg trots dat ik me na 12 jaar ‘oefenen’ eindelijk Nederlands kampioen mag noemen. Dat was echt een moment van ontlading. En nu… krijg ik bovendien de kans om mijn land te vertegenwoordigen op de World Cup!
Alleen het mogen krijgen van onze dochter nu 9 jaar geleden haalt dezelfde geluksscore.”
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
“Ik hoop dat ik een hele mooie plek heb mogen behalen tijdens de wereldkampioenschappen en dat ik daar tevreden en vol zelfvertrouwen naar terug kan kijken. Hopelijk heb ik binnen 5 jaar al weer wat meer van de wereld ontdekt en heb ik een deeltje van mijn kennis en kunde over de wereld kunnen verspreiden: lesgeven, demonstraties, aankledingen enz.. en heb ik al heel wat bloemisten waar ook ter wereld mogen inspireren met wat ik kan en waar ik heel veel passie voor heb. En wat de winkel betreft weten Hans en ik nog niet zo goed welke kant wij daar mee op willen.
Momenteel is ondernemen niet heel makkelijk, soms ingewikkeld door alle regeltjes die we moeten volgen zelfs. Dus misschien is de winkel er dan wel in een andere vorm en/of ondernemen wij op een andere manier. Maar in het bloemenvak zal ik blijven! Dat is zeker!”
Welke florist zou jij nog graag ontmoeten?
“Ik denk dat ik erg bevoorrecht ben met hoeveel mensen ik wereldwijd ken in ons vak. Dit komt ook omdat ik een aantal jaren geleden uitgenodigd werd om deel te nemen aan de Floral Fundamentals fotoshoots. Daardoor heb ik inmiddels al heel veel grote namen in ons vak mogen leren kennen en/of mee mogen samenwerken. De enige die ik persoonlijk nog nooit heb ontmoet is Gregor Lersch, dus misschien hem 😊 “
Wat betekent duurzaamheid voor jou in het beroep van bloemist?
“Dit is natuurlijk dé topic van vandaag! Wij krijgen hier elke dag wel mee te maken tijdens het helpen van klanten in de winkel. Wij, als Bloemstylist Hans Zijlstra zijnde, doen nu alles wat momenteel mogelijk is: geen chloor, duurzaam scheiden van afval, zuinige auto, duurzaam inpakpapier, inkoop van MPS A gekeurde bloemen, biologisch waar mogelijk enz. Ik probeer ook onze kant van het verhaal naar de klant toe te communiceren: goede voorlichting en wat wij als bloemisten allemaal al wél doen om zo duurzaam mogelijks te zijn op dit moment. En wat het maken van wedstrijd gerelateerde objecten betreft, dan probeer zo weinig mogelijk dure dingen in te kopen. Ik bekijk of ik materialen kan hergebruiken of ik onderzoek waarmee ik iets kan dat niet van de andere kant van de wereld komt. Voor demonstraties die ik verzorg en voor fotoshoots probeer ik ondergronden te hergebruiken. Ik probeer alles een 2e leven te geven. Dat we iets moeten doen in onze sector is zeker waar. Ik ben er ook echt voorstander van om het samen te doen, dus niet alleen de kwekers.. of alleen de bloemist. Er zijn nog grote stappen te zetten denk ik.”
En nu even een vooruitblik op de World Cup Floral Art!
Waar denk je aan bij de Wereldkampioenschappen?
“Spanning! Hihi… ik heb gelukkig het voordeel dat Hans, mijn partner, namens Fleurop ons land mocht vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen in Philadelphia Amerika in 2019.
Ik heb toen aan de zijlijn alles van hem mee gekregen. Dus ik weet een beetje wat me te wachten staat. Al denk ik dat elke competitie anders in elkaar zit. Elk land organiseert het op zijn of haar manier. Wat voor mij het meest spannend is, is dat het WK in mijn eigen land plaatsvindt. Enerzijds is dat natuurlijk een enorm voordeel. Ik hoef niet ver te reizen met al mijn spullen, bloemen zijn voor mij makkelijk te verkrijgen omdat natuurlijk nagenoeg alles hier in Nederland verkrijgbaar is. Bij kwekers en/of groothandels langsgaan is voor miij een stuk makkelijker. Anderzijds voel ik nu al de druk van de hele wereld die naar je kijkt en ook je eigen publiek. Ik ben een enorme strever en wil altijd knallen en meer dan mijn best doen. Dit keer zal dat niet anders zijn. Ik wil zo weinig mogelijk teleurstellen en mijzelf al helemaal niet. Iedereen tevreden stellen is ook niet mijn doel, maar het lijkt me wel fijn als mensen achteraf naar je toe komen en zeggen: Franka, wat een prachtige stukken heb je gemaakt.. Dat is misschien wel mijn grootste doel. Maar natuurlijk ook winnen.. haha anders doe je niet mee aan een wedstrijd denk ik. 😉”
Wil je tijdens de kampioenschappen voor nieuwe dingen gaan of ga je voor je eigen vaste waarden?
“Ik wil tijdens deze competitie heel erg laten zien wat ik allemaal kan, wat ik in mijn macht heb, wat ik waard ben. En mezelf een klein beetje uitdagen is natuurlijk ook belangrijk. Zeker voor de 4 thuisopdrachten kan je helemaal los gaan. Bij 2 ervan mag je ook je eigen plantaardige materialen meenemen. Dus die kan ik helemaal trainen en oefenen zoals ik dat graag wil. Echt met nieuwe materialen of technieken komen, wil ik niet perse, althans dat is niet mijn doel. Iets maken waarbij mensen nog eens een extra rondje om het stuk heen gaan maken om te kijken, vind ik veel belangrijker.”
Wat hebben wedstrijden je tot nu toe gebracht?
“Bij elke wedstrijd word je creatief tot het uiterste gedreven en leer je dus iets bij. Soms ziet een opdracht er op papier heel simpel uit, maar om het te vertalen naar je eigen ik of arrangement is soms nog best moeilijk. Dat maakt het anderzijds juist ook uitdagend en dat vind ik er leuk aan.
Bij elke wedstrijd gaan er dingen fout en/of goed. Je kan niet altijd nummer 1 worden. Het gaat met vallen en opstaan. En dat is echt wat mij is overkomen. Dat ik dicht bij Hans zijn wereldkampioenschappen mocht zijn, is ook echt een extraatje dat ik nu mee pak. Hierdoor heb ik voor mijn eigen traject veel geleerd en veel anders gedaan dan hij toen. Dus elk moment neem je mee voor de volgende wedstrijd.
Door het deelnemen aan wedstrijden ben ik, zeker ik Nederland, geen onbekende meer. Niet dat ik het voor de naamsbekendheid doe. Ik doe vooral mee omdat ik het leuk vind en omdat je voor een wedstrijd helemaal creatief los kan gaan, terwijl je voor klanten in de winkel toch vaak meer in dezelfde routine zit. Sinds het winnen van de Nederlandse kampioenschappen word ik ook wat vaker gevraagd voor demonstraties in binnen- en buitenland of voor fotoshoots of opdrachten met bloemen en dat vind ik alleen maar leuk. Dus alles wat nu op mijn pad komt, pak ik dan ook met beide handen aan.”
Waarom zou je anderen aanbevelen om aan een wedstrijd deel te nemen?
“Iedereen kan bloemist worden, natuurlijk moet je wel een beetje creatief zijn en het een beetje in de vingers hebben, maar wedstrijden zijn echt wel een vak apart. Hiervoor wordt echt wel een stapje extra van je verwacht. Maar ik zou vooral zeggen probeer het eens. Niet denken daar ben ik niet goed genoeg voor, gewoon proberen en zien waar het schip strandt. Van proberen kan je alleen maar leren! We hebben trouwens nieuwe nationale, Europese en wereldkampioenen nodig die generaties na ons gaan inspireren en waar de jeugd weer tegenop kan kijken.”