Stoomt jongeren klaar voor een creatieve toekomst!

De moderne florist is een ‘sfeermaker’ en moet veel meer in petto hebben dan boeketten en bloemstukken maken in een bloemenzaak. Zijn/haar creativiteit begeleidt ons bij alle belangrijke etappes in ons leven: geboorte, communie of lentefeest, verjaardag, verloving, huwelijk, jubileum, ziekte, verdriet, vreugde … en afscheid. Dit kan met een klein sprekend boeket, maar ook met de volledige aankleding van een sfeervolle ruimte. Een goede opleiding is dus uitermate belangrijk!

Om 8u ’s morgens kom ik de klas binnen. De leerlingen van het 5de jaar Groendecoratie zijn een beetje zenuwachtig. Ze weten niet goed wat ze van het interview moeten verwachten. Leerkracht Nele Destoop heeft ze een duwtje in de rug gegeven.

Creativiteit ontwikkelen

Aan de hand van foto’s laat Laurens me ontdekken welke activiteiten ze allemaal doen in de opleiding Groendecoratie. Ze creëren in de klas, maken grotere installaties in het atelier, nemen deel aan evenementen en wedstrijden, werken opdrachten uit voor de school en voor hun leerkrachten. Zo kunnen ze niet alleen op school, maar ook op locatie hun creatieve talenten ontwikkelen. Bovendien bezoeken ze ook groothandels en kwekers. Op die manier leren ze de hele keten van de floristiek kennen. Laurens is de ondernemer van het team. Hij wil later een eigen bloemenzaak. Nu wil hij vooral veel kennis en ervaring opdoen. Niks is hem teveel. “Weet jij wanneer de volgende wedstrijd bloemsierkunst plaatsvindt?”, vraagt hij!

Jens is de technische knobbel van het groepje. Met heel veel enthousiasme toont hij me hoe de praktijkklas en het atelier ingericht zijn. Alles is netjes geordend. “Hier is een kast met steekschuim, een rek vol droogmaterialen, wol, lijmpistolen … In het atelier kan het grotere werk gebeuren: we hebben hier een groot Valentijn hart gecreëerd en nu zijn we bezig met reuze paasei met takken… “

Het is tijd voor een koffiepauze! Ilaya heeft een kleurrijke tafeldecoratie voorbereid. De jongeren vertellen honderduit waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen. De belangrijkste woorden die hier aan bod komen zijn creativiteit, blijheid, kleur, vrolijkheid, afwisseling, een eigen zaak, meewerken aan evenementen, deelnemen aan wedstrijden, veel inspiratie opdoen, op een andere manier naar de wereld kijken en openstaan voor nieuwe dingen …

Leren van vakmensen

“Het leren van de basisvaardigheden blijft natuurlijk uiterst belangrijk”, vertelt ons Jo Stragier, een van de drie leerkrachten Groendecoratie in Kortrijk. Als je niet weet hoe je met bloemen en bloemschikmaterialen moet omgaan en als je de basistechnieken niet kent, kan je nooit op een professionele manier een bloemenzaak uitbaten of bloemdecoraties doen.

Nele Destoop voegt er nog aan toe: “De studenten krijgen hier les van verschillende floristen. Hierdoor leren ze verschillende visies kennen en zien ze de verschillende aspecten van ons vak. Dit is een enorm voordeel van onze school. Bovendien werken we in kleine groepjes en hebben we de mogelijkheid om de studenten individueel te begeleiden. Zo kunnen ze groeien in hun creatief-zijn.
Wat wij van hen verwachten? Wij hebben jongeren nodig die creatief denken, liefde hebben voor de natuur en houden van een uitdaging! Peper in het gat hebben! Dit is een uitspraak die vaak valt tijdens onze lessen. Jongeren met POWER die heel veel goesting hebben om dingen te creëren, uit te testen, die houden van afwisseling.”

Fred Verhaeghe is al heel lang de drijvende kracht achter de opleiding Groendecoratie van het PTI Kortrijk. Toen zijn collega met pensioen vertrok, ging hij op zoek naar nieuwe gedreven vakmensen. Hij vond het uiterst belangrijk om mensen uit de praktijk aan te trekken. Florist is een beroep in volle ontwikkeling en de opleiding had ook nood aan actualisatie. In oktober 2022 kwamen Nele Destoop en Jo Stragier het team vervoegen. Nu krijgen de studenten les van 3 actieve gedreven vakmensen die elk op hun eigen manier de lessen boeiend invullen.

In het atelier met leerkrachten Nele Destoop en Jo Stragier

Een kijk achter de schermen

Het beroep van florist is bij velen en zeker ook bij jongeren nog onbekend terrein. Onlangs werden alle studenten van het 4de jaar uitgenodigd om onder begeleiding van de studenten en leerkrachten Groendecoratie te proeven van de florale creativiteit! Alvast een stimulans om voor deze richting te kiezen.

Naast de algemene vakken bestaat het lessenpakket uit:

  • Floristieke vaardigheden (TV/PV)
  • Basistechnieken groendecoratie (TV/PV)
    • Bloem- en plantenkennis
  • Trend en Design met bovendien een eigen pottenbakkerij
  • Grafische vormgeving met o.a. aandacht voor het leren schetsen van bloemdecoraties

Na het bewonderen van een aantal grotere decoraties op school is het tijd om afscheid te nemen van deze creatieve ploeg. Het belsignaal luidt en de ‘speeltijd’ wacht. Maar ik mag niet met lege handen vertrekken! Ik krijg een prachtige rozentekening van Leen. Zij kwam pas in januari het 5de jaar Groendecoratie vervoegen. Leen heeft creativiteit in de vingers. Haar werkjes zijn kleine pareltjes en haar tekeningen zijn super!

Interesse?

Zin gekregen in deze opleiding of wil je meer ervaren over de opleiding Groendecoratie? Binnenkort kan je bij PTI Kortrijk terecht voor de Infodagen voor campus Wetenschap en Groen waar je kennis kan maken met de studenten en de leerkrachten: vrijdag 5 mei infoavond, zondag 7 mei infodag.

www.ik-word-pti.be