Inspiratie op www.floreview.com

Pasen is het feest van het nieuwe leven en van licht dat elk jaar opnieuw begint na de winter en de diepe duisternis. Lentebloemen brengen vrolijkheid en kleur in ons interieur.

De paassymbolen

Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren. Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant.

De gele kleur is een echte paaskleur. Geel is namelijk de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is. Daarom zien we geel tijdens Pasen in symbolen als pasgeboren kuikentjes en allerlei leuke paasaccessoires. Maar ook fris wit en zachte pasteltinten passen perfect in de paassfeer.

Pasen valt in de overgangsperiode tussen winter en lente. Het kan nog heel fris en kil zijn buiten. Daarom is het een fantastisch idee om bloemen binnen te brengen. Ze vrolijken ons interieur op. Als je tijdens de paasdagen een bezoekje brengt aan familie of vrienden, dan neem je toch zeker een bloemetje mee!

Atelier Sören Van Laer – foto Alain Ramael

Populaire paasbloemen en hun betekenis

Narcissen

Zie je een narcis, dan zie je de lente. Er zijn wereldwijd wel 88 verschillende soorten, waarvan de knalgele trompetnarcis de bekendste is. Je hebt ook prachtige combinaties met wit of zalmroze. Er zijn zelfs gevlekte narcissen. Narcissen zijn er ook in verschillende vormen: met blad, zonder blad, met grote trompetten en met kleinere, sterk geurend en zelfs helemaal niet geurend.

Hoe de narcis aan zijn naam komt? Narcissus was volgens de Griekse mythologie een mooie jongen waarop de bergnimf Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor de afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus kwijnde helemaal weg omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen en hij stierf uit frustratie. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem – de narcis. De bloem stond daarom lang symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de narcis meer gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis de lente aankondigt. Geef je ze cadeau, dan geef je aan dat je de ontvanger respecteert.

Tulpen

Tulpen vinden hun oorsprong in Centraal-Azië. In de 16de eeuw kwamen ze in Antwerpen binnen via Turkije. Momenteel is Nederland gekend als tulpenland, maar ook in België en in andere landen worden tulpen gekweekt. Ze staat voor liefde en nieuw leven. Lentebloemen als tulpen lijken opeens te verschijnen, als uit de dood opgestaan, wat een van de redenen is dat deze bloem met Pasen wordt geassocieerd. Gele tulpen symboliseren vreugde en vriendschap. Witte tulpen staan voor onschuld, nederigheid en de paarse variant betekent geloof, hoop en liefde. Rode tulpen geef je alleen aan iemand van wie je houdt of die tenminste heel speciaal voor je is. Zwarte tulpen geven eeuwigdurende liefde weer.

Hyacinten

Als één bloem er vrolijk uitziet, met zijn kleine krullerige bloemetjes, is het wel de hyacinth. De hyacint kwam rond 1560 vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa en barst van de symboliek. Het is de bloem van zonnegod Apollo en ze staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots.

Azalea’s

Wanneer je iemand met Pasen een azalea geeft, wil je graag dat diegene goed voor zichzelf en zijn of haar familie zorgt. Azalea’s staan voor gematigdheid en zelfcontrole. De bloemen van de azalea hebben hun eigen symboliek. Witte bloemen staan voor puurheid, paars is koninklijk en roze betekent vreugde.

Op zoek naar inspirerende paas- of lentecreaties?

Onze Floreview floristen gingen aan de slag met paas- en lentebloemen en hier en daar zie je ook de eieren verschijnen! Ga nu snel naar het informatie-, inspiratie- en kennisplatform www.floreview.com.
De creaties zijn gemaakt met duurzaam gekweekte bloemen en verwerkt in duurzame materialen zoals OASIS BIO steekschuim of OASIS® Terrabrick™ Floral Media!

met dank aan:
fotografie: www.lenzer.be – www.aurelienlacroix.com – Alain Ramael
designers: Moniek Vanden Berghe – Chantal Post – Micheline Vansintjan – Geert Pattyn – Sören Van Laer – Aymeric Chaouche
bloemen: Tulpen www.hurtekant.com – www.365dagenbloemen.nl – www.marginpar.nl – www.agoragroup.com – www.derijcke.be – Azalea: www.hortinno.com
materialen: www.oasisfloral.be – www.plantassistance.com