Het beroemde Pantone Color Instituut, dat dit jaar zijn 25e verjaardag viert, kiest de kleur ‘Peach’ als trendkleur voor 2024.

‘Op zoek naar een tint die ons aangeboren verlangen naar verbondenheid weerspiegelt, kozen we voor een kleur die warmte en moderne elegantie uitstraalt. Een tint die resoneert met medeleven, die een tactiele omhelzing biedt en moeiteloos een brug slaat tussen jong en tijdloos.’, aldus Leatrice Eiseman, Executive Director, Pantone Color Institute™

Het beroemde Pantone Color Instituut, dat dit jaar zijn 25e verjaardag viert, kiest de kleur ‘Peach’ als trendkleur voor 2024.

‘Op zoek naar een tint die ons aangeboren verlangen naar verbondenheid weerspiegelt, kozen we voor een kleur die warmte en moderne elegantie uitstraalt. Een tint die resoneert met medeleven, die een tactiele omhelzing biedt en moeiteloos een brug slaat tussen jong en tijdloos.’, aldus Leatrice Eiseman, Executive Director, Pantone Color Institute™

Sinds de introductie van Pantone Cerulean Blue in 1999, heeft elke geselecteerde kleur de essentie van zijn tijd gevangen. Dit jaar, na Viva Magenta, heeft het Pantone kleureninstituut Peach Fuzz gekozen, een zachte perzikkleur die warmte en zachtheid uitstraalt om ons leven op te fleuren. Een warme en troostende kleur als antwoord op onze groeiende behoefte aan zorg en empathie in een steeds veranderende wereld.

In de interieurwereld merken we meer en meer de opkomst van neutrale kleuren zoals beige en crème, maar ook van vrolijke tinten zoals roze en geel. De kleur van het jaar is een soort synthese van al deze kleuren, een ‘gezellige perzikkleur, genesteld tussen roze en oranje’.

Cette teinte a un pouvoir subtil et parvient à créer une atmosphère accueillante. Peach Fuzz ne manquera pas de séduire de nombreuses personnes. Cette couleur saumon légèrement orangée apporte de la joie et de l’indulgence.

Deze tint heeft een subtiele kracht en slaagt erin om een uitnodigende sfeer te creëren, dus Peach Fuzz zal zeker de harten van veel mensen veroveren. Deze licht oranjeachtige zalmkleur brengt vreugde en verwennerij.

Peach is een zeer zachte, sprankelende, poëtische en delicate kleur die vrolijkheid brengt in combinatie met een vleugje vrouwelijkheid. Het is een kleur die ons doet wegdromen naar het palet van de Middellandse Zee met zijn lentekleuren. Peach heeft de kracht om de droevige gezichten van de winter op te fleuren.

Het Pantone Institute beschrijft Peach als zeer veelzijdig en zegt dat de kleur  “ideaal is voor woonkamers, slaapkamers en kantoren”. Het instituut suggereert ook dat “Peach Fuzz sterk is als accent in decoratieve accessoires”.  

Je kan de kleur vergelijken met “blush” en je kan het de kracht toeschrijven om de ruimte te transformeren in een “gedurfde en troostende cocon”.

In heel wat bloemenvariëteiten is deze bijzondere perzikkleur te ontdekken. Denk maar aan Gerbera’s (Gerponi mini Zenna M, Germini Dusty, Germini Espresso, Gerspider Big Harmony, rozen (Pearl en Peach Avalance, Rosa Roxanne, Rosa Julieta en Eugenie), Phalaenopsis, Lisianthus (Corelli Apricot en Alissa Light Apricot, Alissa Champagne, Rosita nude, Heavenly Peach), chrysanten (Chrysanthemum AAA Jeanny Peach, Kalimba Salmon, Baltica Salmon, Rossi Salmon), Anthurium Sane Royal, papaver (Icelandic Poppy Peach), dahlia’s, ranonkels, anthirrinums, Azalea (Hortinno Christine Matton), Begonia (Belove Peach), Matthiola’s, Lathyrus …

Bloemen brengen sowieso vreugde, zachtheid, warmte en optimisme … Bloemen in peach kleuren hebben voor 2024 dus een extraatje!

De kleur Peach Fuzz biedt bovendien nog meer mogelijkheden, omdat hij kan worden gecombineerd met neutrale tinten en groen voor een rustgevende look, of met felle nuances voor een meer gedurfde aanpak.

Peach combineert harmonieus met blauwgroene, roze en oranje tinten en biedt een scala aan combinaties voor verschillende decoratieve stijlen. Hij leent zich even goed voor eigentijdse combinaties als voor vintage boeketten, en brengt een vleugje moderniteit en frisheid.

Door onze leefruimtes met peachkleurige bloemencreaties te versieren of als geschenk te geven, voegen we op een heel eenvoudige manier een vleugje zachtheid toe aan onze wereld. We drukken ons verlangen uit naar een meer serene toekomst. Deze zachte maar veelzijdige kleur leent zich voor gedurfde combinaties die altijd de essentie ervan respecteren. Hij nodigt uit tot vreugde en ontsnapping uit drukte en wreedheid en brengt lichtheid en optimisme in elke ruimte die hij vult.

Wat vind jij van Pantone’s kleur van het jaar 2024?

Hou jij van een monochroom perzikkleurig boeket of bloemencreatie of durf je een gewaagde combinatie aan met felle kleuren?

Met dank aan ColouredbyGerbera, Decofresh Roses, Holstein Gerbera, Montana Lisianthus, Lught Lisianthus, JustChrys, Marginpar, Hortinno, Bart Blooms, David Austin Roses, Ann Desmet, Sören Van Laer, Charlotte Bartholomé, 2Dezign, Emily Alarcon, Aymeric Chaouche, Katya Hutter
Fotographie: Kurt Dekeyzer – PSG.be, Conny van der Westerlaken, Sandra Von Riekhoff @divinedayphotography