Wil je op de hoogte zijn van alles wat beweegt in de sierteeltsector dan moet je in de maand november zowel de Flora Holland Trade Fair Aalsmeer als ook de IFTF Vijfhuizen bezoeken. Hier kom je terecht in het epicentrum van de sierteelt met bijna meer dan 700 aanbieders van bloemen en planten, concepten en toegevoegde waarde-producten uit de hele wereld. Hoewel onze markt voor heel wat uitdagingen staat, ontdekken we heel wat positieve energie.

De beurzen worden bezocht door importeurs, exporteurs, kwekers en veredelaars, maar ook bloemisten en beslissers van grote supermarkten, tuincentra en bouwmarkten weten de weg naar deze beurzen goed te vinden. De beurs is niet alleen het moment om het hele product gamma te ontdekken en nieuwe variëteiten op te sporen, het is bovendien ook een ideale gelegenheid om relaties te onderhouden, nieuwe contacten te leggen en natuurlijk zaken te doen.

Noviteiten in de spotlight op de Flora Holland Trade Fair

Op de Flora Holland Trade Fair is er altijd speciale aandacht voor noviteiten. Met de uitreiking van de Glazen Tulp Award stimuleert  Royal FloraHolland innovatie en vernieuwing in de sierteeltsector. De winnaars van de meest innovatieve producten in vijf categorieën – Snijbloemen, Kamerplanten Groen, Kamerplanten Bloeiend, Tuinplanten en Concepten – worden tijdens de beurs bekend gemaakt. 

Winnaar Glazen Tulp Award 2023-2024: Snijbloemen
Het ons welbekende bedrijf van Marcel van DerLugt van Lugt Lisianthus won de eerste prijs met de Eustoma russellianum gevuldbloemig ‘Rosanne Terracotta’, een zeer aparte bloem met een heel bijzondere kleur. ‘You hate it or you love it’, aldus de jury. “In de herfst heel goed van kleur maar ook voor het voorjaar een prachtig product!”

Op de tweede plaats eindigde Chrysanthemum (Indicum Grp) geplozen Honeymoon van Vannova Masters Growers (J&A Flowers), die zich onderscheidt met een heel grote roze bloem. “De kleur is uniek en zo’n grote bloem is er nog niet in het roze segment”, luidde het jury-oordeel. Op plek 3 volgde Chrysanthemum (Indicum Grp) tros Santini Miri van LS Santini die ook de publieksprijs van deze categorie won.

Winnaar Glazen Tulp Award 2023-2024: Kamerplanten Groen
Bij Kamerplanten Groen mocht de enthousiaste Steef van Adrichem van Ansu de Award in ontvangst nemen. Het bedrijf scoorde met de Aglaonema Painted Celebration. De jury was positief verrast door de kleur, die ze vernieuwend noemen. “Dit is een mooie verrassing en echt een verrijking voor kantoorbeplanting, wat in deze tijd enorm belangrijk is. Het is wel een plant voor de exclusievere markt.”

Nummer 2 werd de Anthurium crystallinum Karma Crystal Fluorite van Karma Plants, een bijzondere plant met mooi blad en brede, goed zichtbare nerven, vond de jury. Op plek 3 eindigde de Alocasia Regal Shields van Forever Plants Group. “Deze plant heeft enorme, donkergroene, bijna zwarte bladeren. Een echte eyecatcher!”

De publieksprijs ging uit naar Esperit Plants met Alocasia zebrina Black Zebrina.

Winnaar Glazen Tulp Award 2023-2024: Kamerplanten Bloeiend
Bij Kamerplanten Bloeiend ging de eerste plaats naar het algekende Orchideeënbedrijf Optiflor met de Maxillaria Unique Coco Malibu. De jury roemde de plant om zijn vernieuwende karakter. “De bloem is daarnaast goed vol en ook bijzonder zijn de bloemen, die tussen het blad hangen.”

Een mooie tweede plaats en de publieksprijs waren gereserveerd voor Van der Voort Potplanten, met hun Azalea 14 cm Rila – Decorum. “Een leuke kleur met een bijzondere bloemvorm.” Nolina Kwekerijen B.V. kreeg de derde plaats met de Rosa Party Pia. “Een mooie, unieke dubbele bloemkleur met goed een gevulde bloem/plant.”

Winnaar Glazen Tulp Award 2023-2024: Tuinplanten
Winnaar bij de categorie tuinplanten werd de Hydrangea serrata Euphoria Pink van Van Son & Koot BV. Het is een bijzondere bontbladige hortensia, die ook zonder bloemen een sieraad voor de tuin is. “Deze Hydrangea is zeer aantrekkelijk en zorgt voor mooie kleurschakeringen in de tuin. Blijft ook mooi op kleur”, luidde het jury-oordeel.

Nummer 2 was Beauty Plants met de Mandevilla Sundaville Double Blush Pink, daarachter volgde op derde plaats Colour Your Season / FlevoFlora met de Helleborus ‘Star of Love’. De publieksprijs ging naar Van der Sar Plants met Pyracantha coccinea Orange Star.

Winnaar Glazen Tulp Award 2023-2024: Concepten
Ook bij de categorie Concepten kon Ansu de eerste prijs in de wacht slepen met hun Tillandsia-concept ‘Tilly Tiles’. Het bestaat uit handgemaakte keramische tegeltjes, voorzien van een Tillandsia. Dit is een luchtplantje, dat geen aarde nodig heeft om te overleven. De tegeltjes zijn voorzien van een haakje boven en beneden, zodat je er een natuurlijke ketting van kunt maken. Je kunt 8 verschillende Tilly Tiles verzamelen. “Een leuk en vernieuwend concept”, vond de jury.

‘Scents’ van Esperit Elements volgde op de tweede plaats en mocht ook de publieksprijs in ontvangst nemen. De juy was te spreken over de samenstelling. “Leuk bedacht met een geursteen en keramiek.” Op de derde plaats kwam FusionColors BV met ‘The Lighting Garden’, een ‘bijzonder futuristisch concept met mooi licht, netjes verwerkt in de pot’, aldus het commentaar van de jury.

Een hot thema als DUURZAAMHEID kan natuurlijk ook niet ontbreken op de Trade Fair

Duurzaamheid is een hot topic in onze sector. Veel bedrijven steken heel wat energie in duurzame oplossingen. Royal FloraHolland wil deze inspanningen extra in de kijker stellen. CEO Steven van Schilfgaarde reikte dan ook de Greenovation Award uit aan de beste duurzame innovatie van het jaar. Een consortium van vier bedrijven – Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering – sleepte de prestigieuze prijs in de wacht met hun Potweb. Dit is een milieuvriendelijke manier om potworm in Phalaenopsis-orchideeën te voorkomen. 

Fotoverslag van de FloraHolland Trade Fair en de IFTF

Fotografie Glazen Tulp @Rolf van Koppen 
Fotografie Meilland en Soex Flora @floraldaily
Met dank aan Royal FloraHolland @Anne-Marie Looije
#bloemen #floraldesign #netwerking