Empirekasteel tussen rozen op ’t Hooge

Op een strategische heuvel net buiten de stad Kortrijk vind je op de site ’t Hooghe een prachtig gerestaureerd kasteel in empirestijl, een Franse neoclassicistische kunststroming en bouw- en interieurstijl uit het begin van de negentiende eeuw. Rond het kasteel kan je vertoeven in een park in negentiende-eeuwse Engelse landschapsstijl met glooiende gazons en majestatische inheemse en uitheemse bomen.

Internationale rozentuin

In het jaar 1959 werd er ook een internationale rozentuin aangelegd. De driedelige tuin (demonstratietuin, proeftuin en historische tuin) is nu gekend is onder de naam ‘Rosarium West-Vlaanderen’. The World Rose Convention kende in 2012 de Award ‘Garden Excellence’ toe aan de Kortrijkse rozentuin, een erkenning voor rozentuinen die uitzonderlijk zijn dankzij hun geschiedenis, hun rozencollectie, hun educatieve of hun esthetische waarde.

Gouden Roos voor Ivona van Lukasz Rojewski

Elk jaar organiseert de Provincie West-Vlaanderen, het Stad Kortrijk en provinciaal onderzoekscentrum Inagro een internationale rozenwedstrijd. Een jury keurt er dan een honderdtal nieuwe rozen. De best presterende roos krijgt de erkenning ‘Gouden Roos Kortrijk’. Maar liefst zestien rozenkwekers uit acht landen waagden dit jaar hun kans in de rozenwedstrijd. De prijs voor de best presterende nieuwe roos ging dit jaar naar Ivona van Lukasz Rojewski, Rojewski Roses uit Polen. Deze witte tuinroos met een geel hart won dit jaar dus de 62e ereprijs ‘Gouden Roos’.

Een heus Rozenfeest

Om iedereen van de rozenpracht te laten genieten en ideeën op te snuiven voor de eigen natuurlijke en klimaat robuuste tuin, vindt er tweejaarlijks in de maand juni een heus Rozenfeest plaats op het domein ’t Hooghe. Via diverse activiteiten kan je er de veelzijdigheid van natuurlijke materialen, de rijkdom van kruiden en de waarde van bijen ontdekken. Creatievelingen kunnen zich uitleven in workshops met bloemen en andere kostbaarheden uit de natuur.

40 jaar Bloemsierkunst – PTI Kortrijk leidt creatieve vakmensen op

Het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk vierde er dit jaar bovendien ‘40 jaar bloemsierkunst’. Het prachtig gerestaureerde kasteel kwam helemaal tot leven door de bloemenpracht gerealiseerd door docenten, leerlingen en oud-leerlingen van het PTI. Met een schitterend gedecoreerde rozentafel en romantische rozencreaties waande je je in een sprookje. Het kwalitatieve creatieve bloemenwerk is er getuige van dat PTI Kortrijk inzet op een kwalitatieve opleiding voor toekomstige creatieve vakmensen! Een pluim voor de school en voor de docenten bloemsierkunst Fred Verhaeghe, Joris Naessens, Nele Destoop en Jo Stragier!

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierigen kunnen de rozentuin de hele zomer lang gratis. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek. De rozen zijn het mooist van eind mei tot eind september. www.rozentuinkortrijk.be of www.kortrijk.be
Interesse in de opleiding groendecoratie bij PTI Kortrijk: www.ik-word-pti.be