Augusto Solano, voorzitter van UNION FLEUR, INTERNATIONAL FLOWER TRADE ASSOCIATION, opende voor de IFTF (International Floriculture Trade Fair) de conferentie voor ongeveer 240 deelnemers uit alle delen van de wereld “Cultivating Sustainability Together – Shaping Tomorrow’s Floriculture”.

De uitgenodigde sprekers waren:

Floriforum bood een ruimte waar de internationale sierteeltindustrie samenkwam voor een open gesprek over veranderingen, uitdagingen, kansen en toekomstige dynamieken. De discussies bespraken de nieuwste markttrends, het belang van communicatie over duurzaamheid aan wereldwijde kopers en de cruciale taak om een gezamenlijk boodschap en positief verhaal over de teelt en handel van bloemen te verspreiden om de toekomst van bloemen en planten te verzekeren.

De verschillende sprekers en deelnemers wisselden hun ideeën uit, bespraken de inspanningen die ze al hebben geleverd en de veranderingen die ze aan het doorvoeren zijn om kwalitatief te produceren met respect voor duurzaamheid.

Veredelaars, producenten, vervoerders, groothandelaren, allen zijn ze zich bewust van de impact van de sector op duurzaamheid en allen hebben de wil om bij te dragen aan de wereld van morgen: een groenere en gelukkiger wereld!

Kritiek is gemakkelijk en er wordt momenteel met een vingertje gewezen naar onze hele sector op vlak van duurzaamheid, wat onze sector jammer genoeg in een negatief daglicht stelt. Toch hebben alle stakeholders de wil om vooruit te gaan, met een positieve benadering.

We hebben vastgesteld dat er vele studies werden uitgevoerd door verschillende universiteiten en laboratoria, op verzoek van diverse belanghebbenden nl veredelaars, producenten, transportbedrijven, importeurs…

De vraag rijst:

Hebben de geteelde bloemen uit Europa dezelfde behoeften dan diegene die op andere plekken van de wereldbol geteeld worden? Zijn de problemen waarmee producenten worden geconfronteerd identiek? Ziekten, insecten, weersomstandigheden…
Nee! En precies daarom is de taak héél complex. En wat complex is, kost noodzakelijkerwijze tijd om alle puntjes op een rij te zetten en grondig te analyseren hoe het allemaal beter kan, op welke manier we efficiënt te werk kunnen gaan in de sierteelt en hoe we moeten omgaan met de import- en exportvoorschriften voor de verschillende continenten?

Iedereen wil natuurlijk een betere wereld voor toekomstige generaties en zonder twijfel doet iedereen zijn best om dat te bereiken.

Een voorbeeldje vanuit Colombia: kwekers merkten dat een vogelsoort aan het verdwijnen was en stelden zich de vraag waarom? Door het probleem te onderzoeken, zijn vruchtbare pogingen ondernomen en de vogels zijn teruggekeerd met als positief gevolg: minder plagen voor de bloemen.

De impact van transport reduceren tot een CO2-uitstoot is kort door de bocht! Duurzaamheid is veel breder dan dat. Wat met de 18 miljoen mensen in de zuiderlanden die dankzij de sector leven en volledig afhankelijk zijn van de luchtvracht?

En hierbij nog enkele aanvullende cijfers: 1,56% van de CO2 wordt toegeschreven aan voedselproducten en Afrika is verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde uitstoot.

Fairmiles (a fair approach to net zero) stelt zich de vraag – voor we ondoordachte beslissingen nemen -: Hoe kunnen we een eerlijke benadering van nuluitstoot aannemen zonder het vitale punt voor de werknemers in zuiderlanden te raken?

Bloemenbureau Holland benadrukt  het belang van samenwerking in de sector om een ​​sterk imago voor planten en bloemen bij de consumenten te ontwikkelen!

Dit imago kan worden versterkt door een realistische zichtbaarheid van de sector te geven, gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek, neurowetenschappen en nog andere studies die al ondernomen zijn en nog uitgevoerd moeten worden.

Een proactieve communicatie die uitlegt dat het welzijn van de bevolking afhangt van de mentale gezondheid en dat bloemen en planten daar sterk aan bijdragen. De sierteeltsector is goed voor een gezonde economie en het algemeen welzijn van iedereen. Bloemen en planten zijn noodzakelijk voor onze planeet.

Consumentenonderzoek wijst uit dat 50% van de bevolking positief reageert op de sector, 42% is neutraal en slechts 8% is kritisch of negatief. De vraag is: Hoe kunnen we de 42% onbeslisten naar de groep van 50% trekken? Het is belangrijk om ze positief te overtuigen. Er zijn een aantal zaken waar consumenten waakzaam voor zijn:

  • bodem- en watervervuiling door pesticiden en/of meststoffen en de gezondheidsrisico’s voor de mens die ze gebruikt
  • overmatige verpakkingen, niet-recycleerbaar verpakkingsafval
  • CO2-uitstoot tijdens transport
  • intensieve teelt (uitputting van de bodem).

Voor generatie Z en Y betekenen bloemen:

  • een bron van geluk en vreugde,
  • iets om cadeau te doen,
  • soms gezien als verspilling
  • 1/3  vindt het ouderwets om bloemen te geven, maar 2/3 ontvangt graag bloemen.

De gelegenheden om bloemen te geven blijven stabiel van generatie tot generatie.

Actiepunten voor de sector

  1. Communicatie over de duurzaamheidsacties is uitermate belangrijk, maar communicatie rijmt niet met reputatie.
  2. Kennisgerichte marketing is de basis van een uniforme communicatiestrategie.
  3. We bereiken consumenten alleen wanneer het hun behoeften of waarden raakt.

Samen moeten we een positief imago van onze sector uitstralen!