Floreview woonde twee trendpresentaties bij: de Groenbranche trends van Bloemenbureau Holland en de herst/winter 2025/2026 trends van Francq Colors. Beide trendwatchers spelen in op onze onrustige wereld.

In een 4-delige reeks stellen we telkens één trend in de kijker

Onze eerste trendreportage kreeg de titel ‘een zoete pastelwereld’. Nu gaan we dieper in op een krachtige kleurrijke trend met de naam ‘technologisch optimisme’.

Bij Francq Colors heet die trend Posthuman of een optimistische wereld. Met nieuwe technologieën kijken we met een roze bril naar de toekomst. Bij Bloemenbureau Holland is de trend al meer vertaald naar de bloemenwereld toe en spreken we over Radiant Energy.

De trends van Francq Colors zijn iets universeler en spelen meer in op de interieurwereld. Hilde doorspekt haar trends met ideeën en voorbeelden uit de filmwereld, uit architectuur en mode. De omschrijvingen zijn extravaganter. We hebben geprobeerd wat parallellen te maken met de Bloemenbureau Holland trends

Radiant Energy

Moodboard Radiant Energy

De vormen die we in deze stijltrend zien, zijn zowel organisch als geometrisch. Strakke en vloeiende lijnen worden daarmee afwisselend gebruikt. Qua materialen is er sprake van veel diversiteit, met de nadruk op materialen met een glad oppervlak. Er wordt ook gespeeld met transparantie. Het energieke, positieve dat deze stijltrend zo kenmerkt komen terug in de dessins. Denk aan organische golfpatronen, strepen met een dégradé-effect, patronen met een licht- en schaduweffect of een 3D-effect.

Kleurenpalet 

Het kleurenpalet lijkt familie van de regenboog en bestaat uit een bonte verzameling frisse tinten. Blauw, groen, oranje, paars, lila en alles er tussenin: ze zijn van de partij. Zowel felle kleuren als pastellen. Als rustpunt in dit bonte geheel is een neutraal grijs toegevoegd.

Kernwaarden van deze trend

Beweging, kleurrijk, licht, energie, stralend, helder, contrastrijk en dynamisch.

Vertaling trends door het Floreview team

fotografie: 1-4 Lenzer fotografie – 5 Liesbeth Moortgat 6 Conny van der Westerlaken

Posthuman

De trends van Francq Colors zijn iets universeler en spelen meer in op de interieurwereld. Hilde doorspekt haar trends met ideeën en voorbeelden uit de filmwereld, uit architectuur en mode. De omschrijvingen zijn extravaganter.

Ook hier heerst optimisme. Nieuwe technologieën bieden een roze bril naar de toekomst. Er is een optimale symbiose met de natuur. We gaan duurzaam reizen en duurzaam wonen. Science Fiction is de oplossing: we eten vlees uit labo’s en zelfgemaakte krekels. Posthuman is een nieuwe realiteit in een wereld die in brand staat.

Bv. de film Fungi: Web of Life neemt ons mee van het oude Tasmaanse Tarkine-regenwoud naar de mystieke wildernis van de Chinese provincie Yunnan, op zoek naar oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen van onze planeet. Fungi kunnen de mensen belangrijke lessen bijbrengen over het overleven door samenwerking …
Het Zaishui Art Museum is een voorbeeld van het co-existeren van een gebouw en de natuur (water). Zaha Hadid: Refuelling stations

foto credit

Kleurenpallet:

metallics en geruststellende kleuren – ziekenhuiskleuren: soothing apricot, powder rose, comforting beige, ethereal blue, hary lemon, dusky purple, nude, cool tech (blauw), reflecting silver, dreamy mocca (paars, lila, oranje, donkerblauw, roze, beige-grijs)

Materialen:

half doorzichtig, membraan, biomimicry, bio materialen, wortenstructuren, koraal, botanical symbiose, fantastic funghi, vormen die lijken op cellen, 3d geprinte texturen

Met dank aan:

Bloemenbureau Holland

Francq Colors

Onze floristen: Aymeric Chaouche, Charlotte Bartholomé, Geert Pattyn en Sören Van Laer