Niet alleen inspiratie en informatie, maar ook visie op de toekomst van de sierteeltsector
Op 16 en 17 maart vond in het Franse Lyon de vakbeurs voor floristen ‘Florevent’ plaats. Iets minder dan 2000 bezoekers grepen de kans om informatie, inspiratie en kennis op te doen.
Florale demonstraties
Er waren boeiende demonstraties op het podium van Pascal Phaner en het duo Sören Van Laer – Aymeric Chaouche (Floreview), maar ook op de standen van de groothandel en van kwekers vonden productdemo’s plaats met meesters in het vak: Pascal Zijlmans, Max Hurtaud, Gaétan Jacquet, Stéphane Chanteloube, Charline Pritscaloff, Frédéric Dupré, Dylan Decamps, Benoît Saint-Amand …












Wedstrijden
- Scholenbattle
Er vond een battle plaats voor scholen, dus tussen jonge floristen met CECOF D’Amberieux-en-Bugey (@cfacecof ) en CMA Formation Nîmes die er als winnaar uitkwam! - Meilleur Scènographe Floral et Végétal
Aan de wedstrijd Meilleur Scénographe Floral et Végétal rond het thema ‘Créez la vitrine d’un pâtissier sous le style très fleuri inspiré du phénomène BRIDGERTON’ namen niet minder dan 11 kandidaten deel. Severine Arbelin , Manderlhay Audouin , Aurore Bel (Arbres & Co – Genève ) , Laure Cardot (@latelier81 ), Nelly Carozzani, Vedrana Ciric (@myjolievent), Chiara Cottet , Mylène Jean-Lambert, Marie-Charlotte Iamundo, Mireille Toti, Larbaletier.
Mylène Jean-Lambert behaalde met een blauw paarse romantische etalage de eerste prijs! - La Fleur de l’Année 2025
De wedstrijd ‘La Fleur de l’Année 2025’ is gewijd aan het tonen van de mooiste bloemen, die tot de verbeelding spreken van zowel bloemenliefhebbers als professionals. Deze wedstrijd richt zich op de diversiteit en emotie die bloemen kunnen opwekken, het ontdekken of herontdekken van originele variëteiten die een meerwaarde kunnen zijn voor florale creaties. De deelnemende bloemen zijn geselecteerd door leveranciers en kwekers. Er deden 21 bloemen mee.
Anemone Happy, geïntroduceerd door Fleur Assistance Rungis, won de wedstrijd en is in 2025 ambassadeur van bloemenpracht en zal floristen en floral designers inspireren voor hun arrangementen en boeketten.






Conferenties
Manuel Rucar (Chlorosphere), een trendspecialist, gaf een lezing over de grote transformaties die de bloemisterijsector kunnen herdefiniëren: tussen zelfproductie, ontwikkeling van korte ketens en diversificatie van het aanbod, benadrukte hij de sleutels om te anticiperen op deze omwentelingen en uitdagingen om te zetten in kansen.
FlorEvent et Valhor hebben het ook niet nagelaten om een hekel onderwerp aan de kaak te stellen tijdens deze beurs. Hiervoor hebben ze trendsetters, stakeholders en gepassioneerden samengebracht om na te denken over de toekomst van de productie van Franse bloemen (Fleurs en France) en over de interactie tussen floristen en producenten van de Franse bloemen.
Over de bloemenproductie in Frankrijk wordt al jaren gediscussieerd. De productie wordt al jaren geschat op slechts 8-10% van de verkoop, maar exacte cijfers zijn niet ter beschikking. Tegelijkertijd duiken er steeds meer bloemenboerderijen op (kwekerijen die hun eigen productie aan consumenten verkopen) en zijn consumenten, die steeds meer op hun centen letten, nog nooit zo alert geweest op de belangen die op het spel staan bij hun keuzes. Om een beter inzicht te krijgen in deze problematiek hebben experts, zowel specialisten uit de sector en buiten de sector, op een uitzonderlijke manier de handen in elkaar geslagen om een heldere en motiverende balans op te maken van de huidige situatie.


We gaan kort in op de belangrijkste vragen die tijdens de avond en het ronde tafelgesprek gevoerd werden.
- productie en cohabitatie met import
Iedereen is ervan overtuigd dat het positief is om de productie van Franse bloemen te stimuleren. Initiatieven om het aanbod te verbreden worden positief onthaald.
Zoals overal in Europa is het aantal kwekers van snijbloemen echter eerder dalend dan stijgend. Gemiddelde leeftijd van de kwekers is eerder 50+ dan jong. Een nieuw productiebedrijf opstarten vraagt ook om enorme investeringen. Zijn er middelen om jonge ondernemers te ondersteunen? Het is bovendien een utopie om de vraag van de markt het hele jaar door te beantwoorden met Franse (zelfs Europese) productie. Om aan de vraag van de markt te voldoen is import noodzakelijk. - evolutie van de markt en verwachtingen van de consument: altijd alles aanbieden of hoe bepaalde producten aanprijzen?Consumenten houden van bloemen en willen graag een groot boeket tegen een correcte prijs. Het Shopperonderzoek (OHDF) toont aan dat consumenten graag een ruime keuze aan bloemen hebben en dat de prijs niet prioritair, maar toch ook een rol speelt in het aankoopproces. Om aan deze wensen te voldoen blijft import noodzakelijk. Je zal een klant die voor zijn dierbare overledene in de winter een hart vol rode rozen wil niet echt tevredenstellen met een hart vol droogbloemen. Het emotionele aspect van bloemen mag niet onderschat worden bij de aankoop van bloemen.
- organisatie en structuur van de sector: kan je tegelijkertijd producent en florist zijn?
Naast alle wettelijke reglementen die het niet évident maken om zowel producent als florist te zijn, blijft de vraag wie er in slaagt om zowel een goede producent en tegelijkertijd een uitstekend florist te zijn? Het gaat om twee aparte vakgebieden, twee aparte expertises. De opkomst van bloemenboerderijen (fermes florales) is een trendy verhaal, dat perfect in de tijdsgeest kadert van korte keten, lokaal en ecologisch. In een combinatie van twee vakspecialisten (voorbeeld Stéphanie en Laurent Rigaud) is het een haalbare kaart, maar ook zij benadrukken dat het twee heel aparte vakgebieden in de sector zijn. - logistiek ?
Nederland is een geoliede machine op vlak van logistiek. 60% van de wereldaanvoer in bloemen wordt via Nederland verdeeld. Dat betekent ook dat het voor Franse kwekers makkelijker is om hun producten via Nederland aan de klant aan te bieden dan via Frankrijk.
We voegen er als informatie aan toe dat import te vaak als een negatieve factor wordt beschouwd. De CO² footprint impact van cargo vluchten is te verwaarlozen. Als je er rekening mee houdt dat er in de importlanden (Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Ecuador … ) buiten geteeld wordt, er geen serres moeten gebouwd worden, er geen extra energie nodig is voor verwarming en dat we er bovendien sociaal gezien een heleboel mensen in hun eigen omgeving aan het werk stellen, dan lijkt het ons toch belangrijk om de beide footprints met elkaar te vergelijken. - We willen er bovendien nog op wijzen dat we vaak vergeten dat heel wat importbloemen Europese (vaak Franse) origines hebben!
Deelnemers aan de conferenties:
– Stéphane Salmon, directeur van CNPH-Piverdière, die onlangs het opleidingsaanbod uitgebreid heeft met een specialisatie in floricultuur;
– Pauline Argourd, vertegenwoordigster vanMoinet & Fils, één van de enige groothandels in Frankrijk die ook een eigen productie-afdeling heeft;
– Stéphanie, floriste, en Laurent Rigaud, haar partner en huisproducent;
– Matthieu Vellé, directeur van Ernest Turc, producent van bolproducten voor de grootdistributie en voor de floricultuur;
– Gilles Rus, directeur R&D van Sica Marché aux Fleurs de Hyères (83), een van de belangrijkste commercialisatiepunten van snijbloemen in Frankrijk, die lokale kwekers verenigt en die een efficiënte verdeling naar floristen en groothandel verzekert;
– Mathilde Duperret, directrice van Falabella, die een nieuw model van floricultuur heeft ontwikkeld vanuit tuin- en landschapsarchitectuur (in de buurt van Lyon);
– Romain Joubert, florist in Lyon à Lyon, behoort tot de eerste floristen in Frankrijk die promotor is van exclusieve verkoop van lokale producten en seizoenproducten gedurende het volledige jaar.
– Nicola Fichu, florist uit Bretagne met 7 verkooppunten.
Floreview gaat verder in op dit thema en op de activiteiten en de toekomst van de sierteeltsector in Frankrijk in een podcastreeks met:
- Gilles Rus, directeur du développement de la Sica Marché aux Fleurs de Hyères
- Florent Moreau, président de Valhor

- Farell Legendre, président de la Fédération Française des artisans fleuristes
