Worldskills is een fantastische organisatie die vakopleidingen en beroepen in de kijker stelt. Ze heeft als doel jongeren te inspireren en aan te zetten tot innoveren en het zich bekwamen in vaardigheden. Niet minder dan 28 beroepen nemen aan deze wedstrijd deel. We prijzen ons gelukkig dat Floral Art of het beroep van bloemist er één van is! We staan er vaak veel te weinig bij stil dat floral design een beroep is en heel wat technische vaardigheden vereist!

Startech’s 2024 – preselectie

Op 25 maart vonden bij floristengroothandel AGORA in Luik de preselecties plaats. Niet minder dan 16 jonge floristen namen deel aan de eerste preselectie. De 8 besten volgen een Skills trainingsprogramma en 6 geselecteerden nemen in november deel aan de Startech’s Days in Ciney.

Onder leiding van expert en floral designer Aymeric Chaouche werden de kandidaten uitgedaagd om met ter beschikking gestelde materialen en binnen een bepaalde tijdspanne ter plekke 4 opdrachten te realiseren.

De vier opdrachten

  • Opdracht 1 bestond in het maken van een boeket met structuur. Marginpar, een sterk, innovatief en duurzaam bedrijf met meer dan 120 variëteiten zomerbloemen die groeien op 17 kwekerijen in 5 landen gelooft in de dynamiek van jong talent. Zij stelden dan ook de bloemen ter beschikking voor de eerste opdracht. Het resultaat: 16 verschillende Marginpar-boeketten met structuur in de trendy kleuren lichtblauw, lila, roze.

  • Voor de tweede opdracht kregen onze jonge floristen de opdracht een creatie te maken met het paradepaardje van de Belgische sierteelt: de azalea. Ze kregen hiervoor 3 Hortinno azalea’s ter beschikking van Hortibreed, die al sinds meer dan 30 jaar een gedreven veredelaar van azalea’s is. Hortinno staat voor ‘horticulture innovation’ en selecteert ,azalea’s op lange bloei, uitstraling, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. De kandidaten kregen de kans om met deze planten een creatie te maken met snijbloemen, geknipt van de plant of een vernieuwend plantenarrangement te maken. Het is een heel uitdagende en leerrijke opdracht om een geslaagde plantencreatie te maken of om out of the box denken met traditionele planten. We ontdekten dan ook heel erg uiteenlopende resultaten.

  • Een vaste opdracht bij wedstrijden is ook altijd het creëren van een floraal juweel. De kandidaten kregen een foto van een jonge vrouw met een kleurrijke jurk en moesten passend voor dit model een florale krans en armband realiseren. Bijkomende aandachtspunten waren dat de juwelen aangenaam moesten zijn om te dragen en dat ze 24 uur houdbaar moesten zijn. Wat techniek betreft kregen ze vrije keuze. Een juweelopdracht speelt in op fijne en delicate technieken en op minutieuze afwerking.

  • De laatste opdracht luidde: ‘Realiseer een floral design die een meerwaarde betekent voor een diner voor 2. Laat je hiervoor inspireren door de Deense architectuur (een knipoog naar EuroSkills 2025 die zullen plaatsvinden in het Deense Herning). Met bloemen, groen, accessoires en basissen van host ‘Agoragroup’, aangevuld met basissen en materialen van Smithers-Oasis konden de kandidaten aan de slag. Deze opdracht sprak duidelijk tot de verbeelding van een aantal kandidaten en resulteerde in creatieve vormgeving en in mooie kleurencombinaties.

De jurering en het eindresultaat

Een vierkoppige jury – Charlotte Bartholomé, Sören Van Laer, Demian Demeuse en An Theunynck – beoordeelde alle creaties afzonderlijk via een door de Skills ontworpen puntensysteem. Dit systeem heeft aandacht voor verschillende aspecten van het werk en zorgt voor een objectieve beoordeling.

“Ik verlies nooit, ik win of leer”, Nelson Mandela

Alle deelnemers verdienen een dikke proficiat voor hun engagement en deelname. Op de homepagina van Worldskills België prijkt het veelzeggende citaat van Nelson Mandela: “Ik verlies nooit, ik win of leer.” Deelnemen aan een wedstrijd is in eerste instantie jezelf uitdagen en grenzen verleggen en ontdekken dat leren een levenslang proces is.

Met Léa Veeckman, Lucas Picq, Margaux Dossin, Juliette Neuray, Justine Givron, Laure Piette, Cassandre Claude en Oliver Luycks (willekeurige volgorde) gaat expert Aymeric Chaouche verder op stap!

We zijn nu al benieuwd naar de toekomstige florale creaties van dit team!

Met dank aan Agora Luik, Smithers-Oasis, Marginpar, Hortinno en Floreview voor de ondersteuning van dit project!