World Cup Floral Art 2025 – Premium Partner Marginpar – Podcast Helena van Achterberg
MARGINPAR: “Onze bijzondere en duurzame producten matchen goed met zo’n kampioenschap”
Van 28-31 augustus 2025 vindt in het Nederlandse Den Haag de World Cup Floral Art plaats. Dit is voor de hele bloemensector een spraakmakend evenement. Meer dan 20 meesters in de bloemsierkunst uit de hele wereld zullen er het beste van zichzelf geven, een stand van zaken van Floristiek anno 2025 tonen en de wereld overtuigen van de kracht van bloemen.
Als informatie, inspiratie en kennisplatform voor de sector, geeft Floreview je een kijkje achter de schermen van deze organisatie. We stellen jullie de kandidaten voor, de designers demonstrateurs en performers die meewerken om er een onvergetelijke 4-daagse van te maken en natuurlijk ook de organisatie Florint en VBW voor de florist en de ondersteunende partners.
Marginpar zal het evenement voorzien van de allermooiste zomerbloemen. Al meer dan 30 jaar kweekt en importeert Marginpar snijbloemen van eigen en partnerkwekerijen uit Kenia, Ethiopië, Tanzania en Zimbabwe.
Floreview had een gesprek met Helena Van Achterberg, Brand Manager. Zij vertelt ons met passie het verhaal van Marginpar, een verhaal van bloemen, mensen en de zorg voor de natuur en de gemeenschap om ons heen.
Wie is Marginpar en wat doen jullie precies?
Marginpar bestaat eigenlijk al best wel lang, sinds 1988. Het bedrijf begon met het kweken van groenten in Zimbabwe die het vervolgens importeerde in Nederland. Al vrij snel zijn ze overgegaan op zomerbloemen. Hypericum was de eerste bloementeelt van Marginpar en wij waren ook het eerste bedrijf dat Hypericum kweekte in Afrika. Vanuit Zimbabwe zijn we later ook overgegaan naar Kenia, Ethiopië en Tanzania. Momenteel kweken we meer dan 100 verschillende soorten bloemen in 4 verschillende landen op 17 verschillende locaties.
10 kwekerijen in Kenia en Ethiopië behoren tot de Marginpar groep. In Tanzania en Zimbabwe werken we nauw samen met partnerkwekerijen, die alleen voor ons kweken.
Welke producten vinden we bij Marginpar?
De mensen kennen ons vooral van Clematis. We zijn de grootste en bijna enige kweker van snijclematis. Al bijna 20 jaar geleden hebben wij deze teelt samen met een veredelaar opgezet. Verder doen we heel veel distels, we hebben Astrantia en een van onze belangrijkste producten is Solidago. Maar daarnaast hebben we nog heel veel andere producten. We focussen heel erg op bijzondere soorten, die wij exclusief kunnen aanbieden – denk aan Gloriosa, Jatropha, Talinium. Hiervoor werken we samen met zo’n 35 veredelaars en we proberen echt wel te zorgen dat wij dan de enige zijn die dat bloemetje mogen kweken. Samen met die veredelaars proberen we ook elke keer weer een nieuwe soort te bedenken. Er komt regelmatig wat nieuws aan. Lange, gezonde en sterke stelen zijn voor ons heel belangrijk.
Zijn dit producten die in Afrika beter groeien dan bij ons in Europa?
Niet beter, maar anders! Neem bijvoorbeeld Gloriosa. Dat is een tropische plant die daar gewoon in het wild groeit. Die kan je in Afrika dus zonder extra licht of verwarmde kassen kweken. Sowieso kweken wij daar niks in kassen. Alles is buitenteelt en omdat we elke dag heel veel zonlicht hebben, moeten we maar minimaal bijlichten, alleen bij producten die het echt nodig hebben. Onze Afrikaanse kwekerijen zitten rond de evenaar en dat is ook een voordeel. We kunnen daardoor het jaar rond produceren. Het hele jaar door kan je er op ongeveer dezelfde temperatuur rekenen en op het juiste aantal zonuren. We proberen dus ook echt wel al onze producten jaar rond aan te bieden op een consistente manier. Onze klanten weten dat of ze nu een bruiloft hebben in december of in mei dat ze op exact dezelfde bloemen en op dezelfde kwaliteit kunnen rekenen.
Dus naar duurzaamheid toe is het wel interessant om in Afrika te kweken?
Duurzaamheid is nu inderdaad echt wel een hot topic. We zijn daar ook heel erg mee bezig in onze communicatie. We werken al heel lang en heel veel rond duurzaamheid, maar we vertelden er niet heel veel over. Onze bloemen zijn op dit moment 96% duurzaam gecertificeerd. Alle Marginpar kwekerijen zijn 100% gecertificeerd. In Tanzania is alles 100% gecertificeerd. Alleen in Zimbabwe missen we nog 2 kwekerijen. Daar liggen dus de ontbrekende 4%, maar we hopen uiteindelijk naar 100% volledig gecertificeerde producten te kunnen gaan. Zo’n certificaat bouwt op ESG. Dat is een Engelse term waar wij veel mee werken.
- De E staat voor Environmental of milieu gerelateerd. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat je echt op een duurzame manier kweekt en goed voor het milieu zorgt.
- De S staat voor Sociaal. Hier ligt de focus op hoe je met de mensen omgaat. Hoe zijn de arbeidsomstandigheden.
- En G is voor Governance. Dat betekent dat je transparant bent en je aan de wetgeving houdt en dat je niks doet wat niet mag uiteraard.
Bij Marginpar gaan wij graag nog een stapje verder dan wat nodig is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het MPS certificaat dan bestaat er een ABC gradatie, waarbij C het laagste en A het hoogste. Wij gaan dan wel echt voor die A. Wij willen graag goed voor het milieu zorgen en voor de mensen. (Wil je meer te weten komen over MPS en over certificering? Klik hier!
Krijgen jullie hier vaak vragen over?
Mensen hebben aannames die niet altijd kloppen. Vanuit communicatie zijn we echt heel erg met de juiste communicatie rond duurzaamheid bezig. Wij willen uitleggen wat er niet klopt aan de aannames en hoe het dan wel zit. Zo denken mensen bijvoorbeeld dat wij op vlak van pesticidegebruik in Afrika van alles op de bloemen mogen spuiten, gewoon omdat het Afrika is. Dat is natuurlijk gewoon NIET zo. Wij hebben er ook de certificeringsplicht. Alles wordt er continu gecontroleerd. Meerdere malen per jaar krijg je er audits. Ze komen ook onverwachts. En daarnaast willen we het ook gewoon beter doen. Zo werken we nu ook met agronomisten (doen onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot het verbeteren van land- en tuinbouw) samen.
We hebben nu net een nieuwe specialist aangenomen, Bobby. Hij komt binnenkort ook voor in onze nieuwe video’s en legt dan uit hoe onze vermicultuur units werken. Dus daar zitten allemaal wormen in die organisch materiaal composteren. Het resultaat is een compost die rijk is aan humus, dat we dan weer uitspreiden op de velden.
We zijn de afgelopen jaren ook heel druk bezig geweest om op elke kwekerij een eigen wetland aan te leggen. Wetlands zijn een soort van groene oasis, die het onzuivere water filteren (water van emmers die gewassen worden of water dat uit de velden stroomt nadat planten water hebben gekregen). Het onzuivere water wordt in die wetlands gepompt of stroomt erin en komt dan door verschillende filtratielagen: grind en vijvers waar bepaalde zuiverende planten in staan. Aan het eind van dit proces wordt het water opnieuw gebruikt om op de velden uit te rijden.
Het is een heel technisch, maar ook heel erg boeiend proces. In januari bezocht ik zo’n wetland. Het is echt ook heel erg mooi om te zien: die vijvers met al die grote groene planten. Je hoort ook de kikkertjes … Er is heel veel leven in zo’n wetland. En het is natuurlijk ook fantastisch dat je op die manier kan bijdragen aan minder waterverbruik.
Marginpar is één van de hoofdsponsoren van de World Cup Floral Art in augustus. Wat betekent dat precies voor jullie?
Wij vinden het altijd waanzinnig om te zien… wat ontwerpers doen met onze bloemen. Zelf ben ik bij twee kampioenschappen aanwezig geweest in Polen en in Manchester. Het is gewoon kunst wat die designers doen.
Ik kijk met bewondering naar de creativiteit die erachter zit, naar de manier waarop ze met spanning omgaan en hoe ze zich aan de regels moeten houden. Die regels zijn echt mega streng. Als het ontwerp maar twee centimeter te groot is, dan heb je al aftrek. Dus het is niet alleen maar leuk om met bloemetjes aan de weer te gaan. Het is echt wel heel technisch. Dat vind ik heel knap.
Ik ben ervan overtuigd dat onze bloemen, gezien wij ons echt wel op hoge kwaliteit richten met bijzondere soorten en lange stelen … echt wel goed matchen met zo’n kampioenschap. Je merkt ook dat de deelnemers ook graag werken met iets wat net even anders is. Zij moeten ook 100% kunnen vertrouwen op het product, want ook daar krijgen ze weer aftrek als er bijvoorbeeld een vlekje in zit of als het product niet zo mooi is als het eruit zou moeten zien.
Ik kreeg de vraag van de VBW of we mee wilden doen als een van de hoofdsponsoren. We hoefden er eigenlijk niet eens over na te denken. We zeiden van ja, natuurlijk. En de kampioenschappen vinden bovendien nog plaats in Nederland. Dus dat is natuurlijk helemaal mooi.
Het is ook een heel leuke manier om die mooie producten van jullie aan de wereld te laten zien?
Zeker, ja, want we hebben echt wel heel veel verschillende soorten. En ik denk dat niemand weet exact wat we allemaal doen behalve dan de mensen die hier werken. Dus dat is alleen maar mooi.
Wij kijken er heel erg naar uit!
Wil je producten ontdekken van Marginpar? CLEMATIS ERYNGIUM HYPERICUM SCABIOSA SOLIDAGO
Meer te weten komen over de World Cup Floral Art? Klik hier