Sinds de Tweede Wereldoorlog in 1941, onder de Vichy-regering, staat 1 mei officieel bekend als ‘Dag van de Arbeid’. In 1947, na de bevrijding, werd het een betaalde feestdag. Sindsdien kan iedereen genieten van een lang weekend en profiteren van het mooie weer dat na de lange wintermaanden zijn intrede doet.

Wat heeft dit te maken met meiklokjes en waarom wordt de Dag van de Arbeid op 1 mei gevierd met meiklokjes?

De traditie van de Dag van de Arbeid gaat terug naar een ver verleden

  • In de oudheid was het de datum waarop zeelieden opnieuw vertrokken op zee.
  • De Kelten vierden de eerste dag van het Keltische jaar op 1 mei. Ze eerden het lelietje-van-dalen door het te associëren met deze viering.
  • In de Middeleeuwen werd mei de maand van de verlovingen, bekend als ‘accordailles’. Het was een mooie traditie om een boeket meiklokjes aan de deur van je geliefde te hangen.
  • De traditie van het schenken van meiklokjes gaat terug tot de Renaissance, toen Charles IX in 1560 een takje meiklokjes kreeg tijdens een bezoek aan de Drôme. Hij vond dit zo’n mooi gebaar dat hij besloot om elk voorjaar meiklokjes te schenken aan alle hofdames.
  • Pas aan het begin van de 20e eeuw werd het lelietje-van-dalen een symbool van de Dag van 1 Mei en werd het dus een geluksbode bij uitstek. Aanleiding hiervoor was de volgende gebeurtenis: op 1 mei 1895 werd de zanger Mayol door zijn vriendin Jenny Cook verwelkomd met een lelietje-van-dalen en diezelfde avond droeg hij een meiklokje in zijn knoopsgat in plaats van de traditionele Camelia.
  • Aan het begin van de 20e eeuw gaven de grote couturiers op 1 mei meiklokjes aan hun assistenten als geluksbrengers.

Meiklokjes of lelietjes-van-dalen

De oorsprong

Convallaria majalis is bijzonder wijdverspreid in schaduwrijke bossen en groeit in het wild in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Botanisch aspect

Deze kleine trossen klokvormige, delicaat geurende bloemen zitten beschut onder lange, puntige bladeren en groeien uit wortelstokken. Ze worden in tuinen gekweekt voor hun schoonheid en geur.

Teelt

Ze groeien graag op schaduwrijke, vochtige plekken, verspreiden zich snel en kunnen soms zelfs invasief worden.

Ze worden gebruikt als bodembedekker in de tuin onder bomen of op plaatsen waar andere planten moeilijk groeien door gebrek aan licht.

Medicinaal gebruik

Vroeger werden de bloemen en bladeren gebruikt voor medicinale doeleinden, maar tegenwoordig wordt het gebruik ervan beperkt vanwege de hoge giftigheid.

Naast haar decoratieve populariteit is het lelietje-van-dalen een symbool van traditie, geluk en vernieuwing. De bloem wordt geassocieerd met de lente en symboliseert geluk.

Symboliek

Door op 1 mei lelietjes-van-dalen aan te bieden, drukken mensen traditioneel hun geluks- en voorspoedswensen uit voor degenen aan wie ze die geven.

Tip: schenk meiklokjes, maar niet zomaar gelijk welke!

Het meiklokje is een bloem die, eenmaal afgesneden van de wortelstok, een zeer korte levensduur heeft. Alle geurende bloemen hebben een kortere levensduur dan niet geurende bloemen omdat ze precies door hun geur sneller insecten aantrekken en dus sneller bevrucht zijn. Deze lichtgevoelige bloem is ook heel gevoelig voor bacteriën en heeft daarom veel verzorging nodig.

Je professionele bloemist neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen en zorgt ervoor de levensduur van je takje te garanderen. Een goede raad dus: koop je meiklokjes niet bij onprofessionele verkopers die geen kennis hebben van het product dat jij als geluksbrenger wil schenken!

Kattya Hutter – floral designer

Meiklokjes zijn de kostbaarste kleine bloemen ter wereld. Ze zijn uniek, heel erg seizoensgebonden, en bovendien ruiken ze goddelijk. Ik heb er een bruidsboeket en een boutonnière mee gemaakt. De bruid vroeg me om unieke bloemen te gebruiken voor haar bruidsboeket. Unieker kan het toch niet?

Floral Design en fotografie: Katya Hutter, @katyahutterfloraldesign
Zijden strikjes Pomegranate Colours, @pomegranatecolours